Sport

2017.04.24. 14:49

Mezőkövesd vs. Újpest - Most esélye sem volt a Kövesdnek

Mezőkövesd - Az Újpest szombaton este lefutballozta a pályáról a nagyon gyenge napot kifogó matyóvárosiakat.

Mezőkövesd - Az Újpest szombaton este lefutballozta a pályáról a nagyon gyenge napot kifogó matyóvárosiakat.

Az NB I-es bajnokság 28. fordulójában a bennmaradás-kiesés szempontjából fontos találkozót játszottak Kövesden, az Újpest FC-t fogadta a Mezőkövesd Zsóry FC gárdája. Mindkét alakulat azzal a tudattal lépett pályára, hogy amelyik nyer, gyakorlatilag kiszáll az alsóházi versenyfutásból.

Nem „bántották”

Erős szélben, csepergő esőben Kassai Viktor vezette fel a csapatokat. A BL-negyeddöntőjében vitatott ítéleteket hozott játékvezetőre azonban a bemutatáskor a lelátón senki nem tett megjegyzést. Az első húsz perc újpesti nyomást hozott: amikor a lila-fehérek megszerezték a labdát, tanári módon építkeztek, gyors és pontos passzokkal operáltak. Ezt nyugodtan tehették, mert játékosaik nagyon sokat mozogtak, így a pálya minden területén létszámfölényt értek el. A kulturált és szervezett futballt bemutató fővárosiakkal szemben a hazaiak egyszerűen keresték a helyüket a gyepen, de rendre szétszakadtak, csapatrészeik között nem volt összhang. A Mezőkövesd ritkán került a vendégek 16-osának közelébe, első próbálkozásuk Egerszegi nevéhez fűződött, a védekező középpályás távoli lövése azonban a jobb sarok mellett süvített el. Jellemző, hogy a legszebb mezőkövesdi „mutatványt” Sivic Tomislav mutatta be: a vezetőedző Szeles felszabadító rúgását sarokkal szelídítette meg. A budapesti fölény egymás utáni, menetrend szerint érkezett gólokat hozott. Távoli labdáik utat találtak maguknak a hálóba és ezzel jelentős hátrányba került a teljesen formán kívül futballozó, tanácstalanul próbálkozó és egyetlen gólhelyzetet sem teremtő borsodi alakulat.

Szerény játék

A szünetben kettős cserére határozta el magát a hazaiak trénere, aki Diallo és Bacelic-Grgic beküldésével támadójátékukat akarta a nulláról felépíteni. Előbbi, a színes bőrű támadó lett az ék, de Strestik is gyakran felzárkózott mellé, míg Szeles elárvult helyére Gohér húzódott vissza. Az átszervezett Mezőkövesd Zsóry FC ekkor már egyenrangú partner volt, de ez nem tartott sokáig, ugyanis a szépítés elmaradása kedvét vette Hudákéknak. Az Újpest FC hamar rendezte sorait és a 61., valamint a 66. percben is közel állt az újabb találathoz. A harmadik távoli gól mindent eldöntött, a sárga-kékek pedig feladták, beletörődtek a sorsukba. A hajrában kettős cserét akart végrehajtani Nebojsa Vignjevic, de kifutott az időből (ezért játékosai az oldalvonal mellől egyenesen az öltözőbe mentek), miközben a hazaiak mindössze annak örülhettek, hogy legalább egyszer betaláltak a kapuba. A 90 perc után nem a vereség ténye okozhat pánikot Mezőkövesden – a kudarc benne van a labdarúgásban –, hanem a játék minősége, a gyepen előadott igencsak szerénynek nevezhető „produkció”. Ez azért is jelentett általános meglepetést, mert mindenki azt hitte, hogy a Debrecen hazai legyőzése, és a Videotonnal szembeni, idegenben kiharcolt iksz után megtalálták őszi önmagukat. A vendéglátó csapat labdarúgói közül az átlagost meghaladó játékot talán egyedül Sós B. nyújtott és ez kevés volt az üdvösséghez azzal az Újpesttel szemben, amely egyszerűen lefutballozta ellenfelét a pályáról.

Életre-halálra

A kizárólag a tavaszi idényben megszerzett pontok alapján már kieső helyen áll a Mezőkövesd Zsóry FC, ráadásul a folytatásban nagyon nehéz sorsolás vár a matyóföldiekre. Ennek következtében a még meglévő, néhány pontos fórja könnyen elillanhat, ha valamelyik gárda ellen nem szállít meglepetést – úgy, amint azt a székesfehérváriakkal szemben Felcsúton tette. Az utolsó öt fordulóban Tujvelék idegenben mérkőznek a Ferencvárossal, a Diósgyőrrel és a Vasassal, míg hazai környezetben fogadják a Budapest Honvédot és a Paksot. Több találkozójuk – az egykori híres film címét szabadon idézve – maraton lesz, életre-halálra.



Jegyzőkönyv

Mezőkövesd Zsóry FC – Újpest FC

1-3 (0-2)

Mezőkövesd, 1507 néző. V.: Kassai (Berettyán, Szalai).

Mezőkövesd Zsóry FC: Tujvel (4) – Pauljevic (4-2=2), Hudák (5), Szeles (4), Vági (4) – Egerszegi (4), Gohér (4) – Molnár G. (4), Tóth B. (4), Sós B. (5) – Strestik (4). Vezetőedző: Sivic Tomislav.

Újpest FC: Banai (-) – Szűcs K. (6), Heris (6), Kecskés Á. (6), Mohl (7) – Windecker (6), Cseke (5) – Balogh B. (7), Bardhi (7), Andric (6) – Balázs B. (6). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic.

Csere: Szeles helyett Bacelic-Grgic (5) a 46., Tóth B. helyett Diallo (5) a 46., Vági helyett Farkas D. (4) a 63., Andric helyett Sankovic (-) a 81. percben.

Sárga lap: Pauljevic a 3., Balázs B. a 40., Andric a 64., Szűcs K. a 68. percben.

Kiállítva: Pauljevic a 85. percben.

Gólszerzők: Andric (0-1) a 32., Bardhi (0-2) a 35., Balázs B. (0-3) a 72., Bacelic-Grgic (1-3) a 91. percben.

Sivic Tomislav: – Újpest megérdemelten nyert. Két jó meccs után nem ezt vártam a csapattól. Az eredmény meglepett, nagyon csalódott vagyok a fiúk hozzáállása miatt és mindenért, ami a pályán folyt. Nem ismertem rá az együttesre, nem értem, hogy mi történt. Kaptunk három gólt távolról, ez nem mindennapi az élvonalban. A vendégeknek persze 2-0-s vezetésük után könnyű volt játszani, mi pedig nem tudtunk visszajönni a mérkőzésbe. A szünetben két új embert küldtem be, átmentünk más rendszerbe, már többet próbálkoztunk, de hiányzott egy gól, amely lendületet adott volna nekünk. A bennmaradásért harcolva sokkal több kell tőlünk akarásban is, mert a profi labdarúgók nem sétálhatnak a pályán. Most át kell gondolni a továbbiakat.

Nebojsa Vignjevic: – Ez volt az eddigi legjobb mérkőzésünk, végig kontroll alatt tartottuk a meccset. Nagyon szépen játszottunk, szervezetten és remekül futballoztunk a pompás talajú pályám. Örömteli volt, hogy jó ritmusban és koncentráltan játszottunk, a mezőkövesdiek csak annyit tehettek, amennyit mi megengedtünk nekik. Szemre is tetszetősen hoztuk ki a labdákat, és ugyanezt mondhatom a passzainkra is. Jó időben szereztük góljainkat, gratulálok a játékosoknak a kiváló teljesítményükhöz, a hazaiaknak pedig a legjobbakat kívánom a továbbiakra.


Percek, események

32. perc: Andric balról, a 16-os és az oldalvonal közötti területről jobbal ívelt az ötösre, a labda lepattant, a védők nem tudtak felszabadítani, Szeles „elhajlott”, Bardhi lehúzta a fejét, Tujvel így későn vette észre a játékszert, amely akadálytalanul vágódott a bal alsó sarokba, 0-1.

35. perc: Balogh B. átadását Bardhi átvette, majd balról, 22 méterről laposan lőtt kapura, a labda pedig a jobb alsó sarokban kötött ki, 0-2.

72. perc: Balogh B. bedobását Balázs B. lekezelte, majd 17 méterről, jobbal úgy bombázott a bal alsó sarokba, hogy Tujvel csak nézte a jelenetet, 0-3.

85. perc: Pauljevic visszahúzta a rajta túljutó Sankovicot, ezért megkapta második sárga lapját, majd számára villant a piros, 10 főre fogyatkozott a hazai együttes.

91. perc: Diallo az ötösön „kikaparta” a labdát, lövését Banai még védte, de a kipattanót Bacelic-Grgic közelről jobbal, a háló bal oldalába helyezte, 1-3.


OTP Bank Liga, 28. forduló:

A tabella:

1. Budapest Honvéd 28 15 5 8 41-26 50 pont

2. Videoton FC 28 14 8 6 53-24 50

3. Vasas 28 14 5 9 44-31 47

4. Ferencváros 28 11 9 8 45-38 42

5. Swietelsky Haladás 28 11 6 11 36-38 39

6. Újpest FC 28 9 12 7 44-42 39

7. Paksi FC 28 9 11 8 32-31 38

8. Mezőkövesd Zsóry FC 28 9 8 11 31-41 35

9. Debreceni VSC 28 9 7 12 34-37 34

10. MTK Budapest 28 7 11 10 21-29 32

11. Diósgyőri VTK 28 9 4 15 33-51 31

12. Gyirmót FC 28 4 8 16 17-43 20

A 29. forduló programja:

április 29., szombat:

  • Ferencváros-Mezőkövesd Zsóry FC 18.00
  • Újpest FC-MTK Budapest 18.00
  • Diósgyőri VTK-Vasas, Mezőkövesd 18.00
  • Budapest Honvéd-Gyirmót FC 18.00
  • Swietelsky Haladás-Paksi FC, Sopron 18.00
  • Videoton FC-Debreceni VSC, Felcsút 20.30

  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!