Friss hírek

2008.11.07. 15:14

Oroszország kitolná a közös ukrán-orosz határokat

<p>Oroszország már többször megpróbálta megmásítani az orosz-ukrán határt. Ezúttal az Azovi-tengerbe vezető Kercsi-szoros térségében szeretne a Putyin-kormány nagyobb befolyást nyerni, amelynek révén az orosz tengerhajózásnak nem kellene plusz pénzeket kifizetnie az ukrán felségvizek használatáért.</p>

Ukrajna az EU-integráció keretében meghatározott időn belül kénytelen elvégezni a FÁK-országokkal határos területek tényleges demarkációját. Tény ugyanis, hogy az önálló ukrán állam kikiáltása óta az egykori szovjet belső határok végleges megállapítása a mai napig nem történt meg. Az orosz fél mindeddig higgadtan fogadta az ukránok próbálkozásait, ám mivel Ukrajna euroatlanti csatlakozási szándékát a saját állama elleni merényletnek tekinti, úgy döntött, hogy a határok végleges megállapítását a saját szája íze szerint bonyolítja le.

Ez utóbbi szándéka alapján az orosz fél mindent bevet azért, hogy az Azovi-tengerbe vezető Kercsi-szoros az Oroszországi Föderáció fennhatósága alá kerüljön. Ennek érdekében néhány éve Oroszország egy töltés kiépítésébe is belefogott, ami néhány kilométerre megközelítette volna az ukrán partokat. A projektet a kétoldalú államközi tárgyalások révén - annak idején szinte hidegháborús viszonyok között - végül befagyasztották.

Az ukrán fél ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy hasonló szituációban - pl. az EU-hoz tarozó balti államokkal szemben - Oroszország nem mert ilyen lépésekhez folyamodni. Ám mivel Ukrajna még nem EU-tag, a moszkvai kormányzat nyilvánvalóan nemzetközi jogi normákat sértő lépések megtételére is felhatalmazottnak tekinti magát - mondta az UT-1 országos televízió híradójának nyilatkozva Leonyid Oszaviljuk, az Ukrán Külügyminisztérium illetékes főosztályvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!