Friss hírek

2010.03.13. 06:44

Március végén nyit a Machu Picchu

<p>Március 29-tõl újra látogatható lesz Peru legfontosabb turistacélpontja, a Machu Picchu - jelentette be pénteken a perui turisztikai miniszter. Az õsi inka város romjait a januári heves esõzéseket követõ áradások és földcsuszamlások vágták el a külvilágtól, amelyek több száz helyen rongálták meg az oda vezetõ vasútvonalat.</p>

Enrique Cornejo ((enríke korneho)) perui turisztikia miniszter elmondása szerint az eredetileg április elsejére tervezett megnyitót elõre tudták hozni pár nappal, miután sikerült részlegesen újjáépíteni az elmosott vasútí síneket. A turisták így már március 29-tõl fel tudnak menni az inka város romjaihoz - mondta el a miniszter a perui képviselõknek.

Az oda látogató embereknek Cusco városából még busszal kell eljutniuk Ollataytambo településre, ahonnan már vonattal lehet felmenni Machu Picchuba. Cornejo közlése szerint legkésõbb július végére már a teljes vonalon járni fognak a vonatok.

A leglátogatottabb dél-amerikai turistalátványosságnak számító romvároshoz vezetõ vasútvonal januárban vált járhatatlanná. A heves esõzéseket követõ áradások, és földcsuszamlások több száz helyen mosták el a síneket. Majdnem négyezer turistát kellett lementeni akkor a Machu Picchu környékérõl, és a turistalátványosságot le kellett zárni a látogatók elõl.

Az õsi inka település romjai fontos bevételi forrást jelentenek Perunak. A perui pénzügyminisztérium adatai szerint a turizmusból származó perui bevételek kilencven százalékát adja az õsi település, amelyet naponta több mint kétezer turista látogat meg. A romok lezárása különösen rosszul érinti Cusco régiót, ahol a Machu Picchu számít a legfõbb bevételi forrásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!