Sport

2012.12.13. 13:14

Rekortánpálya: a lét a tét

A DVTK „háttértulajdonosa” nem tud pénzügyi keretet biztosítani új rekortánpályára.

A DVTK „háttértulajdonosa” nem tud pénzügyi keretet biztosítani új rekortánpályára. November 30-án írtuk meg, hogy a diósgyőri labdarúgás összességében mintegy egymilliárd forintnyi TAO-s kvótát nyert a 2012/2013-as szezonra. Az már hónapokkal ezelőtt ismert volt, hogy ezen összeg egy részéből aréna típusúvá szeretné alakítani a stadiont az élvonalbeli csapatot működtető gazdasági társaság, vagyis az ott lévő atlétikai rekortánpályát elbontanák. Az Észak-Magyarország az eltelt fél esztendőben több érintettet is megszólaltatott az ügyben, hangzottak el tervek, elképzelések, ám konkrét ígéretek – például arra, hogy miből és ki építene új pályát a sportág számára – nem. A két héttel ezelőtti döntés miatt azonban léptek maguk az atléták és találkozót kértek a DFC Kft. ügyvezetőjétől, Dudás Hunortól.

Több ezer gyermek

– Erre mindenképpen szükség volt, a tisztánlátás érdekében – nyilatkozta lapunknak Tigyi József, az MVSI atlétika szakosztályának vezetője. – Többször nyilvánosan és nem nyilvánosan is elmondtam: nekünk semmi bajunk a stadionrekonstrukció folytatásával, sőt, örülünk neki, csakhogy – mi így gondoljuk –, ez nem mehet az atlétika rovására, úgy, hogy nem marad olyan terepünk, ahol szakmailag megfelelő edzéseket lehetne tartani. Azért azt látni kell, hogy a szakosztályban versenyszerűen sportoló 150 atléta mellett éves szinten a városban mintegy 3-4000 gyermek vesz részt a diákolimpiai versenyrendszerben, ezen kívül a megyei megméretéseket is itt, a stadionban bonyolították le eddig. Ezen a pár nappal ezelőtt megrendezett találkozón Dudás Hunor megértő volt velünk szemben, voltak javaslatai is, de azon kérdésünkre, hogy a klub tulajdonosa, Leisztinger Tamás tud-e, akar-e anyagilag részt vállalni egy új rekortán megvalósításában, azt válaszolta, hogy sajnos nem. Az ügyvezető tájékoztatása szerint a stadionban márciusban, rossz esetben júniusban kezdődhet el az építkezés.

Jó, ha hat sáv

Amint arról korábban szintén beszámoltunk: az egyik elképzelés szerint az Egyetemvárosban lehetne megvalósítani a rekortánpályát (az üzemeltetést vállalná az intézmény), míg egy másik felvetés szerint erre a projektre alkalmas lenne a Győri kapuban található Ifjúsági sporttelep. Csakhogy nem jelen állapotában, mivel szakemberek szerint jó, ha hat sáv elfér azon a területen, márpedig ennyi sáv kevés magyar (vagy nemzetközi) viadalok lebonyolítására.

– Ez egy igen komoly helyzet, mivel egy sportág léte forog kockán – szögezte le Tigyi József, megjegyezve: – Tudjuk, hogy a miniszterelnök bejelentése szerint jövőre 10- 15 milliárd forintot kaphat tizennégy, a TAO-s körben nem lévő sportág, így az atlétika is, ám arra kevés esélyt látok, hogy ha teszem azt az atlétikai szövetségnek egymilliárd forint jut, akkor abból Miskolcra adnának 300 milliót, rekortánpályára. Ehhez igencsak nagy lobbi kellene...

Az atléták szeretnének minél hamarabb a város vezetőivel is találkozni, ugyanis a közös egyeztetések eddig elmaradtak.

ÉM-MI


30.11.2012 | Közel 1 milliárd forint TAO-s pénzt kap a diósgyőri labdarúgás a 2012/13-as szezonra.

Miskolc – 977 millió 564 ezer forintnyi állami támogatást kap a diósgyőri labdarúgás a 2012/13-as évadban.

Miskolc – Soha nem látott lehetőséget teremt a TAO-program keretében két pályázaton elnyert közel egymilliárd forint a diósgyőri utánpótlás, az első csapat és a szurkolók számára.

14.11.2012 | Miskolc – Hiába van meg a helye, a heje-huja a műanyag atlétika pálya ügyében még várat magára.

15.11.2012 | Egyelőre nem tisztázott, hogy a város tud-e forrást találni az atlétika pályára.

13.11.2012 | Mégsincs jóváhagyva a DVTK-t működtető cég TAO-s kvótája, amiből a stadion rekonstrukció megvalósulhatna.

06.11.2012 | Hétszázhuszonkét millió forint a végleges összeg, amiből megvalósíthatja projektjeit a Diósgyőri FC Kft?

15.10.2012 | Sürgős lenne a döntés, hogy időben megvalósulhasson a stadionprojekt Diósgyőrben.

05.10.2012 | Első ütemben hat stadionban (a győriben, a diósgyőriben, a kecskemétiben, a szombathelyiben, a kispesti Bozsik-stadionban és az újpesti Szusza Ferenc-stadionban) valósul meg az MLSZ ,,Stadionbiztonsági projekt”-je.

17.09.2012 | Budapest, 2012. szeptember 17., hétfő (MTI) – A labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Diósgyőri VTK 800 millió forintos stadionrekonstrukciós pályázatot nyújtott be a hazai szövetségnek (MLSZ). A költségeket TAO-pénzből állnák, s legjobb esetben jövő áprilisra lenne kész a felújított aréna.

08.08.2012 | Miskolc – Mi lesz a diósgyőri műanyag atlétikai pálya sorsa? – tettük fel a kérdést még a múlt héten.

24.07.2012 | Miskolc – A Diósgyőri stadion felújítását az állami költségvetésből jövőre biztosan nem finanszírozzák.

16.07.2012 | A szakhatóságok július 9-én bejárást tartottak a DVTK-stadionban, és már csak apró elvégzendő dolgokat kértek az intézmény fenntartójától.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!