A rekortán helyének a terve már megvan

A rekortán helyének a terve már megvan
Miskolc – Hiába van meg a helye, a heje-huja a műanyag atlétika pálya ügyében még várat magára.

Mint arról már korábban beszámoltunk: a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság, a DFC Kft. szeretné folytatni a diósgyőri stadion rekonstrukcióját, és ezzel összefüggésben a Magyar Labdarúgó Szövetséghez benyújtott sportágfejlesztési programjában – amelynek összértéke 980 millió forint+ÁFA, vagyis 1 milliárd 244,6 millió forint – szerepel többek között a centerpálya újjáépítése, korszerűsítése, az északi oldalon a lelátók elbontása, és ennek helyre új lelátórész építése, a napos oldalon a lelátó meghosszabbítása lefelé, illetve ezzel szemben, a tribün előtt egy új lelátórész építése. Csakhogy ez utóbbi fejlesztéseknek ,,útjában áll” a rekortán atlétikai pálya, hiszen ahhoz, hogy klasszikus futballstadiont lehessen létrehozni, amelyben más sportágnak nem jut hely, el kellene költöztetni az atlétáknak otthon adó műanyag futóteret. Ez a költöztetés viszont az atlétika pálya jelenlegi állapotát figyelembe véve nem lehetséges, hiszen ha azt felszedik, azt már csak egy helyre lehet szállítani, a szeméttelepre. Ez esetben viszont az 1984-ben átadott, és azóta egyszer már felújított pálya helyett egy másikat kellene építeni, ha létezik szándék arra, hogy ne fejlődjön vissza, sorvadjon el az atlétika a megyeszékhelyen.

A lehetséges helyszín

A lehetséges – vagy talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy a konszenzusos – helyszín, a Miskolci Egyetem területe, ahol az Egyetemi Körcsarnok tövében lévő, nagyméretű futballpályát körülvevő, jelenlegi salakos atlétikai pályára lehetne elhelyezni az új rekortánt. Az már korábban napvilágot látott – hiszen erről sajtótájékoztatót is tartottak a felek –, hogy az egyetem vezetése és a DVTK között létrejött egy együttműködési megállapodás, amelynek lapunk információ szerint része, hogy a diósgyőri utánpótlást működtető DVTK SE által az országos szakszövetséghez benyújtott 449 millió 844 ezer forintos összértéket kitevő programban helyet kapott néhány egyetemi fejlesztés is.

– Annyit azért pontosítanék, hogy a korábbi tervek szerint a labdarúgással kapcsolatos két fejlesztés közül az egyik végül nem került be a programba, így csak egy elemről, a labdarúgó pálya felújításáról beszélhetünk – mondta Boda Péter, a Miskolci Egyetem sportlétesítményeinek igazgatója. – Korábban szó volt még arról, hogy itt az egyetemen, a diósgyőri utánpótlás labdarúgók kihelyezett képzési helyszínéhez tartozóan egy öltözőépület is felhúzásra kerüljön, de erről technikai okok miatt le kellett mondanunk. Ez a foci része, és van ugye az atlétika, amihez a DVTK-nak, sem az utánpótlást működtető DVTK SE-nek, sem a felnőtt csapatot üzemeltető DFC Kft.-nek nincs közvetlen köze, így velük erről nem is tárgyaltuk. Érintettségük természetesen van, hiszen a rekortán pálya jelenleg Diósgyőrben, a centerpálya körül található, és mint ilyen útjában lehet a stadionfejlesztésnek. Természetesen erről mi is tudunk, és az egyetem álláspontja ezzel kapcsolatban úgy hangzik, hogy mi szívesen adnánk otthont egy új rekortán atlétikai pályának, amit a futballpályánk köré lehetne elhelyezni, de hozzáteszem: a pálya egyszeri megépítési költségét nem tudjuk vállalni, csak a fenntartási, üzemeltetési költségeket. Egy ilyen új pálya egyébként azért lenne jó helyen nálunk, mert egy-egy atlétikai versennyel összefüggésben a szolgáltatásokat, értem itt ez alatt a szállás- és étkezés biztosítását nagy létszámnak meg tudnánk oldani, ahogy azt tettük korábban az utánpótlás kosárlabda Európa-bajnokságok, vagy éppen a tájfutó világbajnokság idején.

ÉM-BCS

Kb. 200 millió

Arra a felvetésünkre, hogy mit szólna ahhoz, ha azt mondanánk, hogy az Észak-Magyarországnak sikerült egy olyan dokumentumot szereznie, amely tartalmazza annak a nézőképét, hogy miként mutatna a felújított labdarúgópálya, körülötte a rekortán atlétikai pályával, Boda Péter így reagált:

– Van ilyenjük? Azt nem tudom, hogyan került Önökhöz, de valóban létezik. Mi ugyanis komolyan gondoltuk, és gondoljuk most is, hogy ez az elképzelés megvalósulhat, éppen ezért terveket készítettünk erről. És számoltunk is, a rekortán atlétikai pálya megépítése kb. 200 millió forintba kerülne. Ha pedig ennek az egyszeri bekerülési költségét valaki magára vállalná, akkor ezek a tervek valóra válhatnak.