Helyi közélet

2015.08.08. 20:45

17. TVK Triatlon Nagyhét - Tiszaújvárosi világkupa-döntő: hét magyarral!

Tiszaújváros - Kovács Zsófia, Vanek Margit, Horváth Zsanett, Király István, Tarnai László, Tóth Tamás és Ifj. Faldum Gábor veheti fel a küzdelmet a 19. TVK ITU Triatlon Világkupa vasárnapi, tiszaújvárosi döntőjében a sportág elitjével.

Tiszaújváros - Kovács Zsófia, Vanek Margit, Horváth Zsanett, Király István, Tarnai László, Tóth Tamás és Ifj. Faldum Gábor veheti fel a küzdelmet a 19. TVK ITU Triatlon Világkupa vasárnapi, tiszaújvárosi döntőjében a sportág elitjével.

A 17. TVK Triatlon Nagyhét részét képező 19. TVK ITU Triatlon Világkupa előfutamaiban sprint táv, azaz 750 méteres úszás (3 kör), 20 km kerékpározás (2 kör) és 5 km futás (3 kör) volt a teljesítendő penzum a 64 hölgy és a 115 férfi versenyzőnek.

Előbb a nők kezdték meg a selejtezőket. Az 1. futamban a tavalyi tiszaújvárosi ezüstérmes Vanek Margit az amerikai Summer Cook és az orosz Anastasia Abrosimova társaságában az élen fejezte be az úszást. Londoni olimpikonunk, a korai rajt miatt 10 mp büntetés letöltésére kényszerülő Kovács Zsófia 56 mp-el később, a 17. helyen hagyta el a Dísztavat. A középső számban egy közel 20 tagú csoport felért az élen haladókra. A depózás Zsófinak sikerült jobban, míg Margit kicsit elidőzött kerékpárjának szabályos elhelyezésével. A futás első körében Kovács az olasz Sara Dossena mögött másodikként ért vissza a versenyközpontba, de Margit is továbbjutó pozíciót, a 12.-et foglalta el ekkor. Újabb egy kör elteltével a sorrend nem, a különbség viszont módosult, 8 mp-re nőtt az olasz javára. A fennmaradó métereken a helyzet nem változott, nyert az olasz lány, Kovács Zsófia másodikként lett a holnapi 30-as döntő részese, míg Vanek Margit a 13. helyen kvalifikálta magát oda.

A második női futamban az osztrák Sara Vilic nyerte az úszást, Horváth Zsanett előtt. A két körös tekerésre 18 tagú élcsoport verődött össze, melyben ott volt Horváth Gréta is. A depózás után Gréta harmadikként, Zsanett hetedikként rohant ki a futópályára, ahol eleinte a korábbi junior világbajnok, a francia Emmie Charayron diktálta a tempót, Zsanett pedig a negyedik helyen haladt. Egy kör elteltével Zsanett tartotta pozícióját, míg Grétát 17.-nek jegyezték. A hajrá az orosz Arina Shulginának sikerült a legjobban. Horváth Zsanett hatodikként érdemelte ki a vasárnapi folytatás jogát, mely a 18.-ként záró Horváth Grétának ezúttal nem adatott meg.

Időközben letudták dolgukat a Dísztóban a férfi 1. futam induló is. Eb 10. helyezettünk, Tóth Tamás nem bízta a véletlenre a dolgot, negyedikként csatlakozott a kerékpárra váltók csoportjához. A tavalyi tiszaújvárosi ETU Triatlon Junior Európa-kupa győztes Bicsák Bence a 16. helyről próbált feljebb zárkózni. 10 km elteltével az orosz Igor Polyanskiy és a francia Raoul Shaw sikeres szökést hajtott végre, mintegy fél percre ellógtak társaiktól. Ezt az előnyt az újabb 10 km elteltével 1:10 percre növelték. Az üldözők között ott volt Király István, Tóth Tamás, Tarnai László és Bicsák Bence is. 1600 méter futás után Polyanskiy állt az élre. 56 mp hátrányban két spanyol mellett Tóth Tamás jött meg ötödikként, Király István pedig 7. volt. A középső körben a két magyar fiú az 5-6. helyen tartotta a lépést a szintén a döntőért áhítozókkal. Az utolsó bő másfél kilométeren a szökevények után még kiadó öt helyre három magyar jelentkezett be sikerrel. Király István a 3., Tarnai László a 6., míg Tóth Tamás a 7. helyen beérkezve lett döntős.

A 2. férfi selejtezőben nem volt magyar érdekeltség, izgalmas verseny viszont igen. Az ausztrál Matthew Baker vezetésével ért partot a mezőny, melynek tagjaiból huszonnégyen tekerték le együtt a 20 km-t. A futás második köre után két francia, egy dán és a 2014-es tiszaújvárosi ezüstérmes azerbajdzsáni Rostyslav Pevtsov , valamint az új-zélandi Sam Ward, az olasz Delian Stateff és a svájci Andrea Salvisberg igyekezett mind jobban elszakadni a mögöttük haladóktól. A futás nem módosított az élcsoporton, a végét az azeri kiválóság bírta a legjobban, így holnap szintén harcba szállhat a vk-éremért.

A 3. futamban a francia Anthony Pujades nyerte az úszást, Cigány Andrást 11.-ként köszönthették a parton a nézők. 10 km kerékpározás alatt, a luxemburgi Stephan Zachaeus vezetésével kilencen verődtek össze az élen, 40 mp-re haladva a 14 tagú, Czigányt is soraiban tudó üldözőbolytól. A futásra előkerült a „szürkeségből” a britek egyik menője Gordon Benson, aki alaposan bekezdett, amit sajnos András sem bírt el, már ekkor a 16. helyre csúszott. Újabb egy kör után a brit mellett az olasz Andrea Secchiero, Pujades és az ausztrál Drew Box váltott ritmust mely 17 mp előnnyel járt együtt. A célegyenesbe Pujades vezette be társait, ahová Cigány András - bátor versenyzéssel - a 17.-ként érkezett be.

A 4. előfutam nyitánya a brit Marc Austin elsőségével zárult, de Szatmári Levente harmadik, Ifj. Faldum Gábor nyolcadik helyével jelezte, hogy ők is igényt tartanak a biztos döntőt jelentő első hét hely valamelyikére. A kerékpározás teljesítése után tucatnyi versenyző – köztük a mieinkkel - depózhatott az élen, bő egy perces előnnyel. Egy kör után a tavaly, a tiszaújvárosi pódium harmadik fokát elfoglaló Gábor másodikként - az olasz Davide Uccellari mögött - fogadhatta a közönség biztatását, míg Levente csak 4 mp-re volt az esetleges továbbjutást jelentő 9. helytől. Az utolsó 1600 métert Ifj. Faldum alaposan megnyomta, olyannyira, hogy a célegyenesben megelőzte a dán Andreas Schilling-et és nyert. Szatmári számára a tízedik helyen fejeződött be a 2015-ös tiszaújvárosi világkupa.

A nagyüzemek nagyüzeme a TVK Napján

A vasárnapi TVK Nap 9 órakor a TREK Magyar Utánpótlás Gálával veszi kezdetét, melyen a gyermek és serdülő korcsoportos országos ranglista 16-16 legjobb versenyzője méri össze tudását a délutáni nemzetközi versenyek díszletei között.

A Club ’96 délben musical részletekkel szórakoztatja az érdeklődőket, majd 13 órakor az ETU Triatlon Junior Európa-kupa női fináléja résztvevői kezdik meg a versengést. Az Európa-kupa férfi mezőnye 14 órakor kezdi meg a helyezéseket eldöntő végső küzdelmet.

A Kiskalász zenekar-Salátamánia című programja 14.45-kor kezdődik a Főtér színpadán.

A 19. TVK ITU Triatlon Világkupa női fináléja 15.45-kor veszi kezdetét, míg a férfiak 17.10-kor startolnak a Dísztó partjáról.

Az est hátralevő részében, 18.30-tól Fórum-divatbemutót tekinthetnek meg az érdeklődők. A szabadidősport eseményeken egész héten át gyűjtött tombolaszelvények sorsolását 19 órakor tartják meg a nagyszínpadon, ahol 19.30-kor a T-Dance, 20 órától pedig a Kozmix együttes szórakoztatja a nagyérdeműt.

A 19. TVK ITU Triatlon Világkupa legjobb 20 női és férfi versenyzőjének legendásan óriási hangulatú eredményhirdetése 21 órakor kezdődik a nagyszínpadon.

A 17. TVK Triatlon Nagyhét zárását DJ Lofty produkciója és egy látványos lézer-show jelenti majd.

- Szűcs István sajtóreferens -


Tiszaújváros - Hat magyar lány és hét fiú jutott be a mai selejtezőkből az ETU Junior Triatlon Európa-kupa fináléjába, melyet a tiszaújvárosi 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi utolsó napján rendeznek meg Tiszaújvárosban. tovább »

Tudtuk, hogy lesz sírás, zokogás, néma üvöltés, kirohanás a világból, hiszen túl frissek a sebek. Tudtuk, hogy iszonyatosan nehéz lesz, és persze nem tévedtünk. De bármennyire is fájt, mardosott, ott kellett lennünk, mert ezt diktálta agyunk, szívünk, lelkünk. Szobrot avattunk tegnap Tiszaújvárosban, a tisztelet, a megbecsülés, de leginkább a szeretet szobrát. Szűcs István jegyzete. tovább »

Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét pénteki napjának második felében futók népesítették be Tiszaújváros utcáit. tovább »

Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét pénteki folytatásában, a Jabil Napján egy bensőséges hangulatú ünnepség volt az első hivatalos program. 13 órakor, a Dísztó melletti parkban ünnepélyes keretek között avatták fel a tiszaújvárosi triatlonsport meghonosítójának, a világkupa és a Nagyhét megvalósítójának, dr. Márkus Gábornak egészalakos bronzszobrát. A város Díszpolgári címével is kitüntetett, 2013-ban elhunyt kiváló sportvezetőnek , közösségépítőnek a település önkormányzata állíttatott örök emléket. Az alkotás Józsa Lajos szobrászművész munkáját dicséri. tovább »

Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét csütörtöki, Tiszaújváros Napjának végére végérvényesen eldőlt, hogy folytatódnak a rekordok, hiszen a hétvégi világkupa és a junior Európa-kupa versenyzőinek köszöntésekor 53 nemzet lobogóját vitték be a város Főterére. Rekord a versenyzők száma is, 350-en még soha nem álltak rajthoz a két nemzetközi erőpróbán. tovább »

Tiszaújváros - Az időjárás némileg átrendezte a 17. TVK Triatlon Nagyhét szerdai napját, de ez cseppet sem törte meg a házigazdák és a résztvevők kedvét. A hétvégi nemzetközi események apropóján egyre nagyobb a pezsgés a városban, egyre többen - sportolók és sportvezetők - „csekkolnak be” szálláshelyeikre. Az Európai Triatlon Szövetség olasz elnöke, Renato Bertrandi például csütörtökön érkezik. tovább »

Tiszaújváros - Eddig a részvételi csúcsok megdöntése jellemzi a 17. TVK Triatlon Nagyhét szabadidősport eseményeit. A hétfői futó-rekord után, a mai napon csaknem félezerrel többen pattantak kerékpárra, mint egy évvel ezelőtt. A 2476 tagú mezőny elrajtolása mintegy 8 percet vett igénybe Tiszaújváros belvárosában. tovább »

Tiszaújváros - Nem kevesebb, mint 1215 sportember állt oda hétfő este a tiszaújvárosi 17. TVK Triatlon Nagyhét Inno-Comp Napján a szabadidősport futóverseny rajtjához. Ez a létszám bizony részvételi rekordot jelentett a házigazdák számára. tovább »

Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi, Borsodi Sör Napján a gasztronómia, a sportolás és a szórakozás egyaránt jól megfért egymás mellett. A szabadidősport események teljesítésért járó tombolaszelvényeket az evezősversenyen lehetett első alkalommal gyűjtögetni. A végső győzelmet - 10 év „Katasztrófa”-uralom után - a Lubi Cipki hetese érdemelte ki. tovább »

Tiszaújváros - Néhány önmagáért beszélő szám a Tiszaújvárosban szombaton elkezdődött 17. TVK Triatlon Nagyhétről: 500 elit versenyző, ötezernél több tömegsportoló, 40 koncert, 55 ezer érdeklődő, szurkoló. Ebből is kiolvashatjuk, hogy az augusztus 9-ig tartó, olimpiai kvalifikációs világkupával és junior Európa-kupa futammal fémjelzett nagy menetelés idén is változatos, színvonalas kikapcsolódást kínál a hazai és külföldi érdeklődőknek. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában