"Nem ez a prioritás"

2022.11.01. 17:30

Megígérték, de nem kapcsolták vissza az operafesztivál honlapját

Közel egy év sem volt elegendő a miskolci önkormányzat számára, hogy újra elérhetővé tegye a Bartók Plusz Operafesztivál honlapját.

BA

Volt egyszer

"Miskolc önkormányzata az operafesztivál szervezetének felszámolásával párhuzamosan a fesztivál szellemi örökségét feldolgozó, dokumentáló honlapot is lekapcsolta a világhálóról tavaly decemberben. Feledésre ítélték ezzel a város, és talán nem túlzás azt állítani, hogy az ország kultúrtörténetében néhány évvel ezelőtt még meghatározónak számító, Pro Urbe-díjjal elismert rendezvény archívumát is" – hívtuk fel a figyelmet idén július 18-i írásunkban". 

Bár januárban még arról számolhattunk be Borkuti László kulturális és turisztikai tanácsnok nyilatkozata alapján, hogy "rendeződhet a fesztivál közel két évtizedének valamennyi eseményéről, sok száz operaelőadásról és hangversenyről, és nem utolsó sorban a Miskolcon fellépett, köztük világszerte elismert művészről adatokat őrző adatbázis sorsa", fél évvel később már az sem volt világos, hogy ki a gazdája az ügynek a polgármesteri hivatalban. 

Amikor ezt megpróbáltuk tisztázni, kérdéseinkre dr. Ignácz Dávid válaszolt. A lényeg: az operafesztivál domain-nevei Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonát képezik. Az adatbázis úgyszintén Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában áll, a jövőbeni rendeltetéséről szóló végleges döntés meghozatala folyamatban van. Hogy ki, és mikor dönt majd, azt a válaszokból sem tudtuk meg. Az önkormányzat terve szerint a legmegfelelőbb alternatíva meghatározását követően az adatbázis rendszerezett formában egy előadó-művészeti intézmény honlapján lesz mindenki számára hozzáférhető – írta akkor a miskolci jegyző, ám nem nevezte meg, hogy mely intézményről lehet szó, és hogy helyi intézmény lesz-e, amelyik mellett döntenek.

Nem vagyunk beljebb

Újabb hónapok teltek el, és hiába kerestük a Bartók Plusz Operafesztivál honlapjának tartalmát előadóművészeti intézményeink honlapján. Újabb kérdéseket tettünk fel, amelyekre húsz nap elteltével érkezett válasz. Hogy találkozott-e szerkesztőségünk érdeklődése a városházi tájékoztatással, döntsék el olvasóink.

Kérdéseink ezek voltak, Miskolc jegyzőjéhez: 

"Jelen állapot szerint a miskolci előadó-művészeti intézmények egyikének honlapjáról sem elérhető az operafesztiváli honlap. Kérem szíves tájékoztatását: mi hátráltatja a döntés meghozatalát, amennyiben még nem született volna meg a döntés? Ha megszületett a döntés, mi hátráltatja az operafesztiváli honlap újbóli publikálását? Mikor és mely honlapon lesz újra elérhető az operafesztiváli honlap? Mi a terve az önkormányzatnak a jegyző úr korábbi levele szerint a tulajdonában lévő operafesztiváli domain-nevekkel?"

A városháza sajtó és kommunikációs osztályának válasza: 

"Jelenleg még tart az informatikai előkészítő munka, amely majd lehetővé teszi a honlap, illetve az azon szereplő anyagok elérhetőségét. A munka előrehaladása sok tekintetben függ az anyagi forrásoktól. Az önkormányzat jelenlegi anyagi helyzete, sőt a globális hazai gazdasági helyzet és a kormányzat intézkedései, utasításai csak az alapfeladatok ellátására vonatkozó kötelezettségvállalást engedélyezik, jelen pillanatban nem ez a prioritás az önkormányzat feladatai között."

Sajnálatos, hogy a városházi válaszból nem derül ki, milyen anyagi erőforrásokat igényelne az operafesztiváli honlap tartalmának elérhetővé tétele, hiszen az előadó-művészeti intézmények rendelkeznek saját honlappal, így az internetes felületért feltehetően nem kellene külön fizetni.

Hogy van-e szükség informatikai előkészítő munkára, ezzel kapcsolatban pedig ugyancsak júliusi cikkünket tudjuk idézni: "A Bartók Plusz Operafesztivál honlapjának fejlesztőjétől, Görömbölyi Lászlótól megtudtuk: még az év elején megküldte Borkuti László tanácsnoknak, milyen formában lehet megmenteni, közkincsként megőrizni és hozzáférhetővé tenni az adatbázist. Felvázolt többféle lehetőséget, leírva a technikai megvalósítás lépéseit, annak szellemi és emberi erőforrásigényét. Sőt, miután januárban még úgy tűnt, van erre fogadókészség, „felélesztette” az archivált honlapot is".

Említést érdemlő körülmény, hogy az önkormányzatnak is van saját honlapja, amelyen ráadásul egyébként részletes leírást is adnak a Bartók Plusz Operafesztiválról. Az olvasónak akár az is lehetne a benyomása, mintha a miskolci nemzetközi operafesztivál a mai napig működne, jóllehet 2019 nyarán rendezték meg utoljára, és azóta már a fesztivált szervező Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft-t is felszámolták. A Miskolc.hu oldal linket is ajánl, amely elvezetni hivatott az operafesztiváli weboldalra. Rákattintva azt a szomorú tényt láthatjuk, hogy az oldal nem működik.

Ez az oldal nem működik most. 

 

A Miskolc.hu oldal így írja le a Bartók Plusz Operafesztivált

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivált 2001 óta rendezik meg nyaranta, világhírű operaénekesek és operaegyüttesek részvételével.

A fesztivál, mint kezdeményezés története Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház akkori igazgatója és Müller Péter Sziámi, a Játékszín művészeti vezetője nevéhez fűződik. A lehetőséget a színházi épületegyüttes 1997-re befejeződött rekonstrukciója után létrejött öt játszóhely (Nagyszínház, Csarnok, Játékszín, Kamaraszínház, Nyári Színház) adta. A rendezvénysorozat művészeti igazgatója 2003-tól 2007-ig Marton Éva, a világhírű szoprán volt.

A fesztivál igazgatói tisztjét 2004-től 2011-ig Bátor Tamás operaénekes töltötte be, aki 2010-ben elnyerte a Magyar Zeneművészet kategória megyei Prima díját. 2011 októberétől Kesselyák Gergely karmester a fesztivál igazgatója. A rendezvénysorozatot a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. szervezi, és a fesztivált beválasztották az Európai Fesztiválok Szövetségébe, 2015-ben pedig a minősített európai fesztiválok sorába beválasztották.

A fesztivált „Bartók+ Operafesztivál”-nak is hívják, mert 2012-ig a Bartók név mögé minden évben más zeneszerző, stílus vagy zenei kör került, aminek révén érdekes összetett zenei élményben lehetett részük a zenekedvelőknek. 2013-tól az új fesztiválvezetés új koncepció szerint szervezi a fesztivált, és a neve „Bartók Plusz Operafesztivál”-ra változik.

A Miskolci nemzetközi operafesztivál nem csak operákat kínál: az operákon kívül szimfonikus és kamarazenei hangversenyek, dal- és kórusestek, gyermekprogramok is műsorra kerülnek, sőt még az úgynevezett könnyű műfaj is tiszteletét teszi a fesztiválon. A társművészetek is jelen vannak: képzőművészei kiállításokat, utcafesztiválokat, bor- és fröccsfesztivált, irodalmi esteket rendeznek, a város különböző pontjain pedig utcai zenészek és táncosok tűnnek fel.

A fesztivál újabb és újabb helyszíneket talál: a Nemzeti Színház és a Művészetek Háza mellett a miskolci templomok, a Jégcsarnok, a lillafüredi Palotaszálló, az aggteleki cseppkőbarlang, a Miskolci Egyetem aulája és fűtőműve, a tapolcai Barlangfürdő, az avasi kilátó, a tarcali kastély és az edelényi református templom is helyszíne a rendezvényeknek.

2011 januárjában, Magyarország soros EU-elnöksége alkalmából, a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben, egy hónapig nyitva tartó kiállításon mutatkozott be az Operafesztivál. A megnyitót kísérő ünnepség koncertjén a miskolci Anima Vonósnégyes működött közre.

A fesztivál alatt az MVK Zrt. fesztiválvillamost üzemeltet, ami más járatokkal ellentétben megáll a színház előtt is, és aznapra érvényes színházjeggyel ingyen lehet utazni rajta. Ez egyébként a cég legrégebbi villamosa, és máskor nem közlekedik.

További információ: http://operafesztival.hu/index.php/hu/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában