Tudta?

2024.05.15. 20:00

Még kész sincs, de már tovább építenék az Avast - képekkel

Több mint 200 millió forint vissza nem térítendő támogatásra nyújtott be páyázatot a TOP Plusz programhoz Miskolc városa.

Szaniszló Bálint

Az épület lassan kész az avasi kilátó lábánál

Fotó: Vajda János

Tavaly év végén átadták a felújított avasi kilátót, utána még hónapokig eltartott a projekthez tartozó kiegészítő munkálatok elvégzése. A legnagyobb falat, a kilátó lábánál lévő amfiteátrum jellegű épület a befejezés közelében jár, hetek óta az "utolsó simításokat" végzik a területen. 

kilato-kavezo-02-aj
A kilátó emeleti kávázója is teljesen üres még
Fotó: BOON

Van még mit elvégezni 

Mint a boon.hu bemutatta, "körívekre szerkesztett, tágas közösségi épületet" húztak fel a kilátó elé. Az új épület egyik fő attrakciójaként a kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá tették szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek vagy épp fogadások megtartására is, így 

Miskolc újabb közösséget szolgáló, karakteres épülettel gazdagodik.

 A munkálatok a korábban ígért március végénél azért tovább tartanak. Ráadásul az építkezés és a tereprendezés befejezése után még jönnie kell a kilátóhoz bevezető közút felújításának és a parkolóhelyek kialakításának. 

Nem sikerült szerződni 

Az sem túl kellemes, hogy a kilátó emeletén lévő presszó üzemeltetésére még mindig nem sikerült üzemeltetőt találni. Mint a boon.hu írta, az Avas kilátó kávézója, az amfiteátrumban elképzelt vendéglátóegység és a Bortanya üzemeltetésére írt ki pályázatot a Miskolc Holding Zrt. A pályázatot február elején megnyerte egy jelentkező, akivel azonban nem sikerült a szerződést kötni. Az idő azonban telik, és az idegenforgalmi szezon küszöbén még mindig nem tölti be igazi szerepét a kilátó és a mellette felépített fogadóépület. 

Százmilliós pályázat 

Az Avassal kapcsolatos tervezés azonban nem állt le. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 217,23 millió forint vissza nem térítendő támogatásra nyújt be pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) támogatási rendszeréhez az Avastető komplex fejlesztése I. ütem elnevezésű projekt megvalósítására. Ha sikeres lesz a pályázat, a miskolciak igényeinek megfelelően a történelmi Avas tovább szépül, fejlődik. 

Az infrastruktúrát fejlesztenék 

Mint megtudtuk, a TOP Plusz Fenntartható városfejlesztés című felhívásra benyújtandó projekt átfogó célja, hogy – kapcsolódva a területen megvalósult fejlesztésekhez és azokat kiegészítve – olyan jó minőségű, vonzó környezetet hozzon létre az Avastetőn, amely arra ösztönzi Miskolc lakosságát és a város látogatóinak erre fogékony csoportjait, hogy szabadidejüket aktívan, a területen kialakított zöld természeti környezetben sportolással, sétával, egyéb természetközeli szabadidős tevékenységgel töltsék el. 

A fejlesztés eredményeként megtörténik a korábban megépült komfortpontok környezetének rendezése, a szükséges gyalogos és személygépkocsival történő biztonságos megközelíthetőség biztosítása, valamint a komfortpontok közműhálózatba történő bekötése. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában