Minden zöldell

2024.04.11. 12:00

Korán érkezett a tavasz a bükki erdőkbe is

Az erdő alapú gazdálkodás, az erdők – az ország zöld vagyonának – fennmaradása, gyarapítása, védelme az egész társadalom érdeke. Aki mostanában kirándul, maga is megtapasztalhatja, ahogy a napsütésben az erdő harsogó smaragdzöldje harmonizál a mélykék horizonttal, ahogy a természetes úton megjelenő pici magoncok, fiatal fácskák kövér levelei mosolyogva néznek a ragyogó napsütésbe.

Boon.hu

Tavaszi pillanatkép

Forrás: Északerdő Zrt.

Az ország északkeleti részébe is meglepően korán érkezett a tavasz, és – a már sajnos megszokottnak mondható módon – szinte elmaradt a tél az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei erdőterületeken is. Az erdészeti társaság szakemberei a korábbi évek tapasztalatai alapján felkészültek a vegetációs időszak korábbi indulására, megfelelő időben gondoskodtak a mesterséges erdősítésekhez szükséges csemeték beszerzéséről és azok szakszerű ültetéséről.

Erdősítési feladatok

Hazánkban az erdőterület a trianoni tragédia óta folyamatosan nő, így körülbelül másfél évszázada nem beszélhetünk Magyarországon erdőirtásról. Az erdőkezelés egyik legfontosabb feladata – a társadalom rekreációs igényeinek kielégítése, a lakosság tűzifával, az ipar faanyaggal való ellátása mellett – az erdők megújítása, az erdőterület bővítése, az erdők állékonyságának, megújuló képességének, változatosságának fokozása. 

Erdészcsillag a Bükkben
Forrás: Északerdő  Zrt.

Ezek szellemében végezték el idén tavasszal is az Északerdőnél az erdősítési feladatokat, ahol részben a különböző természeti károk – aszály, a folyók mentén jégkár – során elpusztult facsemetéket pótolták, illetve olyan erdőállományok helyén hoztak létre őshonos fafajok keverékéből álló elegyes erdőket, amelyek önmaguktól képtelenek voltak a megújulásra. Emellett újabb erdők telepítésében is részt vettek az erdészeti társaság szakemberei és a velük kapcsolatban álló vállalkozások munkatársai.

Több, mint egymillió facsemete

A 2023 őszi és 2024 tavaszi szezonban csaknem 1,2 millió csemetét ültettek el az elpusztult fenyőerdők helyén, illetve a különböző természeti károk felszámolása érdekében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei erdők csaknem felét kezelő ÉSZAKERDŐ Zrt. illetékességi területén erdőirtás nincs, az erdőterület csak az elmúlt öt évben mintegy 64 hektár új erdő létesítésével bővült. A társaság területén erdőtelepítéssel idén ősszel további 8,5 hektár őshonos, lombos fafajokból álló új erdő telepítését tervezik.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. elhivatottsággal, tapasztalattal és szakértelemmel vállalja önkormányzatok, magán- és jogi személyek számára erdőtelepítések tervezését, a kivitelezési munkálatok szakmai irányítását, de akár teljes körű lebonyolítását is. Jelenleg is több mint száz hektáron folyik megbízás keretében erdőtelepítési munkák előkészítése – tájékoztatta a boon.hu-t Mihók István, erdészeti vezérigazgató-helyettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában