Agrárium

2024.04.09. 14:00

A szeszélyes tavasz nehéz helyzet elé állítja a gazdálkodókat

Taskó József, a Nemzeti Agrárkamara Borsod-Abaúj Zemplén vármegyei elnöke szerint a túl meleg tavasz veszélyes helyzetet teremt a vármegyei gazdaságok működésében, míg a fagy kártékony hatással volt a borsodi kajszibarackra és más gyümölcsökre.

Édes Richárd

Virágzik a repce Felsőzsolca határában

Fotó: Vajda János

Elkezdődtek a vetési munkálatok a földeken, azonban a szokatlan időjárás mellett a termékek eladása is fejfájást okoz a gazdáknak. 

Négy évszak helyett kettő

„Problémát jelent, hogy Magyarországon eddig négy évszak volt. Manapság ez a rend felborult, és nagyjából két évszak maradt, az ősz és a forró nyár. Ez a vegetáció a négy évszakhoz alkalmazkodott, a növénytermelés nem tudja felvenni ezt a furcsa tempót. A forró április során a búza egyből szárba szökken, és nem tud kalászt adni” – beszélt a rendkívüli időjárás hatásairól Taskó József, a Nemzeti Agrárkamara Borsod-Abaúj Zemplén vármegyei elnöke. 

A gazdák nekikezdtek a tavaszi munkáknak. A tavaszi árpát, a zabot már elvetették, a kukoricát és a zabot most fogják, azonban bonyolítja a helyzetet a kaotikus időjárás. E tekintetben különösen veszélyes helyzetben vannak a gyümölcskertészeti ágazatok. Mert még ebben a meleg időben is bármikor beköszönthet egy hirtelen fagy, és a nyugodt állapot hirtelen feldúlása elviszi a termést. 

Megindult az élet a földeken, azonban a hirtelen fagy megbolygatja a termelést. A Nemzeti Agrárkamara Borsod-Abaúj Zemplén vármegyei elnöke rengeteg kárról hallott a gazdáktól: a fagy főleg a Borsodban számos területen termő kajszibarackra hatott károsan.

Kezdődik a kukorica és a napraforgó vetése

Jól induló tavaszi kultúrákkal találkozhatunk a határban: repcével, őszi búzával, őszi árpával, tritikáléval. 

„Több kertészeti növénynél gondot okozhat a túlságosan hirtelen jött meleg, főleg a kajszibarackok esetében. A kivételesen meleg tavasz hatására már most virágzik az orgona, pedig ez leginkább május elejére, anyák napjára jellemző” – említett két nem mindennapi jelenséget Taskó József. 

Nehéz helyzetben vannak a mezőgazdasági termelők

„Már kijárnak a méhek a kaptárból, a repcetáblákban beindult a méhrajzás, a virágporgyűjtés. A szokatlan időjáráson túl a piaci helyzet zavara okoz még rengeteg problémát, mint minden mezőgazdasági termelőnek. Az előállítási költség kiugróan magas, és rendkívül nehéz annyi terméket értékesíteni, hogy mindez rentábilis legyen” – foglalta össze a mezőgazdaság jelenlegi kihívásait a Nemzeti Agrárkamara Borsod-Abaúj Zemplén vármegyei elnöke. 

Napjainkban a mezőgazdaságot több nehézség sújtja: a szeszélyes időjárás mellett a növényvédőszerek is sok nehézséget okoznak. 

„A mezőgazdasági termékek esetében jó lenne az Európai Uniós piacvédelem. Ezzel szemben jelenleg inkább a túlszabályozás érződik az unió részéről” – beszélt a vármegyei agrárium helyzetéről Taskó József. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!