Siker

2024.03.30. 17:30

Újabb 23 termelő lett Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyes

A Bükkben található a legtöbb védjegyes termelő, mára azonban mind a tíz nemzeti park igazgatóság hirdet védjegy pályázatot.

Boon.hu

A Bükki Nemzeti Parkban termékek egész sora nyerte már el a védjegyet

Fotó: MW

Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Bükki Nemzeti Park Termék Védjegy oklevél átadón elmondta: az agrártárca 2010-ben a nemzeti park védjegy rendszert azzal a  céllal hozta létre, hogy támogassa azokat a gazdálkodókat, akik a nemzeti park igazgatóságok védett területein termelnek és állítanak elő nemzeti parki termékeket. Ezek a gazdák szigorú természetvédelmi előírások betartásával folytathatják termelői tevékenységüket, mely korlátozások a piaci szempontokat figyelembe véve sokszor veszteséggel járnak. A nemzeti park védjegy rendszer pedig egy olyan brand, amely emeli ezeknek a termékeknek a megítélését, és segíti ezeknek a termékeknek a piacra jutását.

Az első itt volt 

A védjegyrendszer sikerét kiemelve az államtitkár elmondta, az első szabadalmi birtokos a bükki nemzeti park igazgatósága volt, ma is itt található a legtöbb védjegyes termelő, mára azonban mind a 10 nemzeti park igazgatóság hirdet védjegy pályázatot. 

Bükki Nemzeti Park Termék Védjegy
Fotó: Baczur János

Jelenleg 265 termelő több mint 1300 terméke tartozik a nemzeti parki védjegy kategóriába, és most 23 termelő 66 termékével bővül, ami a védjegyrendszer sikerének záloga

 - hangsúlyozta az államtitkár.

A hagyományok mentén

Rácz András a védjegyről kifejtette, a minősítést elnyerő termékek kivétel nélkül kézműves áruk, melyek magas minősége magában hordozza a saját tájegység hagyományát, jellegét. Hangsúlyozta továbbá, hogy a nemzeti park védjegyet egy-egy termék csak szigorú előírások mentén kaphatja meg, melynek legfontosabb feltétele, hogy helyben előállított, helyi alapanyagból, helyi munkaerő felhasználásával készüljenek ezek az áruk.

A védjegy odaítélése 3-5 évre szól és a termékeket szigorú követelményrendszernek megfelelően időről-időre újra ellenőrzik. A termékeken keresztül, a helyi kézműves termelőktől minden látogatható magával vihet egy kézzel fogható emléket, egy darabot a nemzeti parkból - olvasható a közleményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában