Időtöltés

2024.03.30. 13:00

Húsvéti programokkal várják a családokat a nemzeti parkjaink

Élménydús, az ünnepkörhöz kötődő, hagyományőrző programokkal készült a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park a húsvéti ünnepre. Húsvétkor nyitva lesznek a látogatóközpontok és tematikus túrákkal isvárják a kirándulókat.

Boon.hu

Az ébredő természetben lehet kikapcsolódni

Fotó: Ádám János

Érdemes a természetben hangolódni az ünnepre, hiszen idén a gyors felmelegedésnek köszönhetően a vegetáció is hamarabb megindult. A kirándulások vagy vezetett túrák alkalmával számos ritkán látott, régóta honos és védett növényfaj virágzását figyelhetik meg, de az állatok viselkedése is jelzi a tavasz közeledtét. 

Anna-barlang-01-aj
A lillafüredi Anna barang is várja  a látogatókat
Fotó: Ádám János

Az elcsendesedés és természeti környezet megismerése mellett egyre többen keresik fel a nemzeti parkokat az aktív kikapcsolódási lehetőségek és a megújult látogatóközpontok programjai miatt is. Húsvétkor a természeti értékek mellett a néphagyományok is megelevenednek a nemzeti park igazgatóságok meghirdetett rendezvényein. 

Kincskeresés a barlangok környékén 

Húsvéti kincskeresésre invitálják a felnőtteket is Aggteleken, a Baradla-barlangnál. A húsvéti ünnepek alatt gyakrabban indulnak a barlangtúrák és lesznek kiegészítő programok is. Az aggteleki rövidtúra 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 és 15:00 órakor, a Vörös-tói középtúra 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 és 14:00 órakot, a jósvafői rövidtúra 12:00 órakor indul. Elindul a húsvéti kincskeresés, lesz Baradlamanó túra, kínálnak Erdőfürdőt és a Szalamandra játszóház is elérhető lesz.

Húvéti kalandozás 

A Bükki Nemzeti Park kínálatában is számos programot találnak az ünnepi hétvégén. Szombaton és vasárnap este a Bükki Csillagdában a tavaszi égbolt csillagképeit ismerhetik meg az űrkutatás és a csillagászat tudománya iránt érdeklődők, napközben pedig a Bolygótúra tanösvényen egy nyolcállomásos húsvéti kalandozáson vehetnek részt a látogatók. 

HZ1_8477
A Bükki Csillagda Magyar Nemzetkitűnő programokat kínál
Fotó: Havran Zoltán

Húsvétvasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szeleta Park Látogatóközpont, ahol a Szeleta-kultúráról és a barlangok világáról szóló interaktív kiállítások és filmvetítések mellett kézműves foglalkozással, locsolóvers kereséssel és húsvéti nyomozós játékkal készülnek az ünnep alkalmából. 

20240202 Szeleta központ játszótere7
A Szeleta Park Látogató Központ játszótere Miskolcon a Csanyik völgyben Fotó: Bujdos Tibor  BT Észak-Magyarország  EM A képen: csúzda 
Fotó: Bujdos Tibor

A túrázni vágyók a Szent István-barlangba és az Anna-barlangba óránként induló szakvezetett sétákon vehetnek részt. A Barlangok Hónapja márciusi záró hétvégéjén még élnek a kedvezmények az Aggteleki Nemzeti Park vezetett túráira.

A programokról: 

- A Szent István-barlangban 9:00 órától óránként indulnak szakvezetett túrák, az utolsó csoport még 17:00-kor nekivághat a mélynek. Az Anna-barlang egy órával később, vagyis 10:00 órakor nyit, s 16:00 órával bezárólag szintén óránként indulnak turnusok a különleges mésztufa barlang bejárására. 

- A Szeleta Parkban négy évszakos kaland az egész családnak: interaktív kiállításokkal, 2-/3D-s filmekkel, a Kőkori Karszt Kaland beltéri játszóházzal (4-14 év), kültéri játszóterekkel, bisztróval, ajándékbolttal, parkkal és közeli tanösvényekkel várja látogatóit. A húsvéti hosszú hétvégén, péntek, szombat, vasárnap és Húsvéthétfőn is a szokott rend szerint, azaz a kiállítás és a tanösvény 10:00 - 18:00, míg a játszóház és a bisztró 10:00 - 20:00 óra között lesz nyitva. A gyerekeknek ezúttal külön programokkal is kedveskednek a Szeleta Parkban: vasárnapra húsvéti kézműves foglalkozással és vidám locsolóvers kereséssel készülnek, míg hétfőn húsvéti nyomozós játékkal várják a parkba a kisebbeket. 

- A Bükki Csillagda március 29-e óta a nyári nyitvatartás szerint, azaz szerdától vasárnapig várja a csillagászat és űrkutatás világa iránt érdeklődőket 9:30-tól 18:00-ig, (az utolsó komplex program 16:00-kor kezdődik!). Március 30. (szombat) és 31. (vasárnap) estére szeretettel ajánlják esti csillagászati programukat is. Előzetes jegyvásárlás javasolt, amire honlapukon keresztül van lehetőség. Javasoljűák, hogy jó idő esetén a Bolygótúra tanösvényt is mindenképpen vegyék számításba, ahol vasárnap és hétfőn izgalmas húsvéti kalandozásban lehet részük. Húsvétkor a tanösvényen egy nyolcállomásos játék várja az érdeklődőket. A jelzett helyeken logikai, ügyességi és szórakoztató feladatokat kell megoldani egy kalandlap segítségével, mely során mindenki a tudásának legjavát nyújthatja, hogy célba érjen. A kalandozás a Bükki Csillagdától indul és egy 4 kilométeres körtúrát megtéve ugyanitt, a főépületnél ér véget. A kalandlap nyitvatartási időben a jegypénztárnál ingyenesen felvehető és kitöltés után ugyanitt leadható. A kalandlapot helyesen kitöltőknek oklevél és ajándék is jár.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában