Dicsőség!

2024.03.29. 11:30

Világsiker: kiemelkedő nemzetközi elismerést kapott a Bükk

A Bükk-vidék Geopark az Unesco Globális Geopark cím elnyerésével hivatalosan is tagjává vált a geoparkok 213 tagot számláló, 48 országot érintő nemzetközi hálózatának, elismerve a Bükk-vidék páratlan geodiverzitását.

Szaniszló Bálint

A páratlan természeti értékekkel bíró Bükköt ismerték el

Fotó: Ádám János

Az Unesco Végrehajtó Testületének a cím elnyerésére irányuló döntését Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, az Unesco Magyar Nemzeti Bizottság állandó szakbizottságaként működő Geopark Magyar Nemzeti Bizottság elnöke jelentette be. 

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára
Forrás: BNPI

A 2017-ben, négy bükk-vidéki település (Borsodnádasd, Felsőtárkány, Répáshuta és Szomolya) kezdeményezésére, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásában létrejött, 2817 négyzetkilométer kiterjedésű Bükk-vidék Geopark az ország egyik legösszetettebb földtani kifejlődésű területét fedi le, magában foglalva az Upponyi-hegységet és a Bükköt. 

A korábban létrejött Bakony-Balaton Geoparkkal és a szlovák-magyar országhatáron átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkkal együtt a három Unesco globális geopark együttesen hazánk területének 7,9 százalékát fedi le, általuk immár az ország 324 települése vesz részt geoparki együttműködésben.

Nemzetközi értékmentés 

A geoparkok célja, hogy a helyi közösségekkel együttműködve megőrizzék és bemutassák a földtudományi értékeket, és ráirányítsák a figyelmet Földünk rendkívüli természeti és kulturális változatosságára. A geoparkok fontos szerepet töltenek be a vidéki térségek fejlesztésében a földtudományi értékekre alapuló geoturizmus által. A geoparkokban elsődleges az élő és élettelen természeti értékek megőrzése – ezért megkerülhetetlen szerepet játszanak hazai geoparkjaink működtetésében a nemzeti park igazgatóságok – ugyanakkor a geoparkok nem jelentenek újabb, önálló védettségi kategóriát, létrehozásukkal nem jönnek létre automatikusan újabb védett természeti területek.

A Bükk és az Upponyi-hegység 

A Bükk-vidék Unesco Globális Geopark az ország egyik legösszetettebb földtani kifejlődésű területét fedi le, magába foglalva a gyűrt, redős, takarós kifejlődésű Upponyi-hegységet és Bükköt is. Az Upponyi-hegységben tárulnak fel azok a legidősebb kőzetek is, melyek a földtani óidőből, a késő ordovícium időszakából maradtak ránk. A Bükk alaphegységi kőzetei csaknem 150 millió évig tartó szinte folyamatos üledékképződés során keletkeztek. Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű a Bálvány északi oldalában a perm-triász határt bemutató földtani feltárás, amely a perm végi nagy kihalás földtörténeti eseményét rögzíti. 

Az Upponyi-hegység is része a területnek. A képen a Lázbérci víztározó
Fotó: SZB


A Bükk hazánknak barlangokban leggazdagabb karsztvidéke, ahol a föld mélye több mint 1150 barlangot rejt, amelyekből számos kiemelkedő régészeti és őslénytani jelentőségű. A karsztos formakincsek mellett vulkáni kőzetek is megjelennek a Bükkalján, miocén korú, heves vulkáni kitörések emlékeit őrizve. 

A Bükk 958 méteres csúcsmagasságával (Istállós-kő) Magyarország második legmagasabb hegysége, bár fennsíkjának átlagmagassága meghaladja a Mátráét.
A geopark a földtudományi értékek vonzerején túl ökológiai, régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális és gasztronómiai értékekre támaszkodva törekszik a térség fejlődését szolgálni a fenntartható geoturizmuson keresztül.

A geoparkok célja 

A geológiai örökség megóvása, amely lényegében ugyanolyan sérülékeny, mint egy élőlény az erózió, a földrengések, az időjárás és megannyi károsító folyamat miatt. 

Fejleszteni és fenntartani a földtani tudatosságot a lakosság körében oktatási eszközök segítségével. 

Fenntartható gazdaságfejlesztési és turisztikai stratégia kidolgozásával segíteni a térségben élők identitásának megtartását és megélhetésének biztosítását. 

Együttműködés a helyi szereplőkkel, vállalkozásokkal, önkormányzatokkal és a lakossággal, mint a térség dinamizmusának alapvető képviselőivel a társadalmi, gazdasági és természeti fenntarthatóság, a helyi értékek, mint örökség továbbadása érdekében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában