Dolgoznak rajta

2024.02.01. 15:50

Márciusra készül el az építkezés az avasi kilátó lábánál (fotókkal)

Miskolc - A kilátó már látogatható, de a mellette lévő beruházás még javában épül. Az okokról érdeklődtünk a városházán.

Boon.hu

Így néz ki az építkezés az Avas kilátóból

Fotó: Ádám János

December végén adták át a felújított avasi kilátót a miskolciak és a turisták nagy örömére. Megközelíteni azonban nem könnyű, hiszen egy hosszú pallón át jut el odáig a látogató, ha a buszmegállók felől közelít: még javában tart a kilátó lábánál az építkezés.

Két külön építkezésről van és volt szó, két kivitelező dolgozott és dolgozik egymás melletti munkaterületeken, ez az oka, hogy a kilátó mellé épülő „látogatóközpont" még feltúrt építési terület.

Már kivehetők az épület formái

A mostani építkezésen már kivehetők az épület formái, már „beleképzelhető", hogy milyen lesz hamarosan.

A városháza sajtóosztályától érdeklődtünk, hogy milyen munkák vannak még hátra az épületen és a területen, és hogy mikorra várható az épület befejezése. 

Mint írják, az Avasi kilátó építése tavaly tavasszal kezdődött, ekkor kapta meg a kivitelező a munkaterületet. A tervek szerint november közepére kellett volna elkészülnie a beruházásnak. Voltak azonban előre nem látható akadályok, amelyek miatt a kilátó műszaki átadása decemberre tolódott, a díszvilágítás kiépítése ezzel párhuzamosan történt.

Ez bonyolította a helyzetet

Egyszerre tehát két kivitelező dolgozott egyazon munkaterületen. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a városnak év végére pénzügyileg is le kellett zárnia a projektet, hiszen 2023. december 31-ig állt fenn a támogatói jogviszony. Emellett a kilátó közelében helyet kapott egy vendéglátó komplexum, aminek a külső tereprendezése legkésőbb tavasszal történik meg. A tévétorony és a vendéglátó épület közötti rész ugyanis a TOP+ program terhére készül majd el

– írják kérdéseinkre küldött válaszukban. 

Rendezik a köztes részt is

A komplexum tervezője és a kilátó tervezője is a jogi telekhatárig tervezett, tudtuk meg a sajtóosztály válaszából. A köztes rész rendezése, amely egy új projekt elemeként újul majd meg, már részben folyamatban van. Amikor ez készen lesz, akkor kezdődhet el a környező területek rendbetétele, akkor lehet szintbe hozni a burkolatokat, feltölteni földdel a hézagokat, letenni a viacolor borítást az épületek közt, és ahol kell, füvesíteni: ez legkésőbb márciusig megtörténik. 

Ezt követően érvényesíti a város a garanciális jogokat is: a kilátót felújító vállalkozót már felszólították, hogy a szükséges helyeken a festés javítsa, és a torony teraszán letett műgyantafelület hibáit szüntesse meg, ezeket a munkákat el is végzik, mihelyst az időjárás alkalmas lesz erre

– tájékoztatta portálunkat a városháza sajtóosztálya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában