Meglepő?

2024.01.31. 20:00

Így lehet eljutni lépcsőmászás nélkül az avasi pincesorról a kilátóig

Miskolc - A projektre úgy jutott anyagi forrás, hogy a város az előző uniós ciklusban, a TOP révén elnyert pályázati forrásokból mintegy kilencszázmillió forintot megtakarított.

Szaniszló Bálint

Így néz ki most a Kálvária felől az ösvény

Fotó: Ádám János

Aki mostanság a miskolci Kálvária domb melletti lépcsősor felé jár, tapasztalhatja, hogy felfelé haladva középtájon egy ösvény nyílik jobbra. Ez annak a tavaly ősszel kiépített gyalogútrendszernek a része, amely például lehetővé teszi azt, hogy a történelmi Avas belváros felé eső pincesorairól egészen a kilátóig lehessen eljutni komolyabb lépcsőmászások nélküli emelkedős ösvényeken. 
Az ominózus gyalogút szakasz a Kálváriát köti össze az Avas II. sorral.

Maradék pénzből jutott rá 

Az Avast tovább zöldítő projektre úgy jutott anyagi forrás, hogy a város az előző uniós ciklusban, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén elnyert pályázati forrásokból mintegy kilencszázmillió forintot megtakarított. Úgy döntöttek, hogy ezt az összeget a város további zöldítésére, parkosításra, a közterületek szebbítésére költik.  

Így jött szóba az Avastető és a történelmi Avas is. Igyekeztek gondozni a sok helyen elvadult növényzetet, ritkítani, átjárhatóvá tenni az eldzsungelesedett részeket. A Kálváriát és a pincesorokat összekötő út nyomvonalán is elsőként a gaz kiirtása volt a feladat, utána terméskővel töltötték fel a területet, ezzel megalapozva a gyalogutat. Erre egy földréteget tettek, e tetején pedig mulcs alkotja a járófelületet. A mulcsréteget vékony szegély tartja össze.  

Sokaknak vannak fenntartásai, hogy ezzel a megoldással lehetséges-e tartós járófelületet kialakítani, de az idő hamarosan választ ad erre a dilemmára. Mint ahogy arra is, hogy rendes közvilágítás nélkül hányan fognak sötétedés után rámerészkedni az erdős, bokros, csalitos területen átvezető gyalogútra.

Akad még munka bőven 

Az avastetői építkezések még nem fejeződtek be. Múlt év végén átadták a felújított avasi kilátót, amely azóta egyfajta zarándokhellyé vált. Ezrek látogattak el, hogy gyönyörködjenek a miskolci panorámában. A kilátó mellé épülő "látogatóközpont" azonban még messze nincs kész, a környék feltúrt építési terület. 

A várakozások szerint nyár elejére készülhet el a komplexum. És még hátra van a Mendikás dűlő - a bekötőút - felújítása is és a zöldterületet is rendezni kell. Ezt követően nyerhet igazi funkciót a Kálváriát, a kilátót és a pincesorokat összekötő gyalogösvény. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában