Alakul

2024.02.01. 11:30

Így néz ki most az építkezés az avasi kilátó lábánál (fotókkal)

Már kivehetők az épület formái, már "beleképzelhető", hogy milyen lesz hamarosan.

Hajdu Mariann

Az avasi kilátó lábánál az amfiteátrum építése még javában tart, a tervek szerint tavaszra készülnek el vele. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

December végén adták át a felújított avasi kilátót a miskolciak és a turisták nagy örömére, azóta is szinte minden nap sok-sok vendége van az építménynek. Megközelíteni nem könnyű jelenleg, hiszen egy hosszú pallón át jut el odáig a látogató, ha a buszmegállók felől közelít: még javában tart a kilátó lábánál az építkezés.

Az okok abban keresendők, hogy két külön építkezésről van és volt szó, két kivitelező dolgozott az egymás melletti munkaterületeken, s bár a kilátó már kész és látogatható, a mellé épülő "látogatóközpont" azonban még nincsen kész, a környék feltúrt építési terület.

Tavaszra készül el

A két beruházás két külön építész munkája volt. Az Avas kilátó rekonstrukciójára Viszlai József kapott megbízást, az amfiteátrumszerű látogatóközpont pedig a Műépítész Kft. (vezetője Puskás Péter) munkája. Ez utóbbi a korábbi hírek szerint tavaszra készül el. 

Korábban Puskás Péter portálunknak elmondta, a volt parkoló helyére amfiteátrumot terveztek, olyat, ahol bármiféle rendezvényt meg lehet majd tartani. A teátrumtér körülbelül 300 ember befogadására lesz alkalmas.  Ha délről, a Perczel Mór utca felől sétálunk majd fel a kilátóhoz, akkor épület jellegűnek kell hatnia. 

Vendéglátás és egyebek

Hogy pontosan milyen lesz, a korábbi látványtervek alapján tudjuk elképzelni.

A látványterv. Nem tudni, azóta mennyiben változtak –ha változtak –a tervek
Forrás: Látványterv: Műépítész Kft.

Egy leírásból is körvonalazódik az épület leendő fizimiskája, ez a vendéglátóegység üzemeltetésére kiírt korábbi pályázatban szerepelt: "a kilátó felé enyhén lejtő épületről van szó, az ide látogatók számára könnyen igénybe vehető járható, zöldtetős felülettel kapcsolódik, amely a rendezvények „természet közeli” lebonyolítását célozza, mint egy természetes domb jelenik meg. A délen húzódó völgy felől azonban egy zöldtető alá rejtett épülettömeg tekint ki a táj felé. A zöldtetős nézőtéri részek alatt húzódnak meg az épületegyüttes vendéglátó, kereskedelmi, vizesblokk és műszaki-technikai-raktározási funkciói. Az előzetes program alapján egy 50 adagos főzőkonyhát helyeznek itt el a szint nyugati egységében, amely több oldalról megközelíthető vendégtérrel rendelkezik. A nyugati oldalon az étteremhez tartozó irodák, a szociális helyiségek, illetve a személy- és teherforgalommal kapcsolatos helyiségek, terek zárják le az épületet."

El tudjuk képzelni...

A vendéglátóegység az Avastetőre, a kilátóba érkezőket szolgálja majd ki, teraszára napernyők, árnyékolók is kihelyezhetők a tervek szerint. A területhez tartozik két különálló komfortzóna is (női, férfi, akadálymentes mosdók). 

A mostani építkezésen járva jól látszik, hogy már kivehetők az épület formái, már "beleképzelhető", hogy milyen lesz hamarosan.

A városháza sajtóosztályától érdeklődtünk, hogy milyen munkák vannak még hátra az épületen és a területen, és hogy mikorra várható az épület befejezése. Válaszukat itt olvashatják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában