Avas

2023.06.25. 20:00

Támogatásokból lehet szebb a megújult lépcsősor a történelmi Avason - Fotókkal, videóval

A júniusi Avasi Fröccsfesztiválon, az Avasi Álom Pincénél láttuk meg a felhívást, hogy a képen látható lépcsősor esztétikai felújítására és kreatív dekorálására gyűjtenek.

Bónusné Nánási Regina

Ilyen volt, ilyen lett és még szebb lesz - hamarosan.

Fotó: Nagy Bálint

Nem kis feladatba vágta a fejszéjét Nagy Bálint, az Avasi Álom Pince tulajdonosa. Az a tervük, hogy teljesen megújítják a Kisavas Első és Második sorát összekötő lépcsőt, mely az Avasi Cellarium mellett, a Dűlő étterem feletti részen helyezkedik el. A lépcsősor igencsak rossz állapotban volt. Kezdeményezésükre az önkormányzat felújította, most pedig eljött az idő, hogy szebbé tegyék.

Fotó: BNR

Hogyan indult a kezdeményezés?

- Úgy indult, hogy van ez az Avasi Álom szerveződés, ez egy - jelenleg még nem hivatalos - civil szervezet. Önkéntes akciókat indítunk, például több szemétszedést szerveztünk az Avason - kezdte Nagy Bálint. - Valami látványos dolgot szerettünk volna tenni a környezetünk szépítése érdekében. Külföldi példákat láttunk, hogy a sima, egyszerű, szürke és nem túl esztétikus lépcsőket szépen kidekorálnak. Valahol a Kisavason kerestünk helyszínt. Bejártuk a környéket, majd Jacsó Pál és Magyar László hegygazdák javaslatára erre a lépcsősorra esett a választás.

Valahol el kell kezdeni

Ez a lépcsősor a kezdete a Kisavasnak. Itt indul a környezet szépítése és haladnak majd sorba, nincs megállás.

- Tavaly kezdtük el szervezni, a folytatáshoz az önkormányzattól még nem jöttek meg a szükséges papírok, engedélyek. Ezidő alatt is sokat haladtunk, az önkormányzat javaslatunkra vállalta, hogy rendbe teszik a lépcsősort, hogy biztonságos legyen az erre sétálók számára. A párbeszéd elindult, a lépcsősor megújult, most már jöhet a dekorálás. Jelenleg a látványtervek készülnek, grafikus árajánlatára várunk és ha minden jól megy, augusztus végén elkezdhetjük a munkát - mondta Nagy Bálint.

Ilyen volt az avasi lépcsősor. Forrás: Google Maps

Elkél a segítség

Nagy Bálint menedzseli az ügyet, a hegygazdák és a helyi pince tulajdonosok segítik célja elérésében. Tavaly sokat segített a Szebb Miskolcért közösség és a Dr. Adorján Imre Fenyőkert alapítványa.

Anyagilag is szükség lesz a támogatásra. A Fröccsfesztiválon is gyűjtöttek egy kisebb összeget, a helyi pincetulajdonosok is szívesen segítenek, de szükség lesz még további források felkutatására.

- Folyamatban van a szükséges pénz összeadása. Először is ott lesz a grafikus díja a tervekért, aztán szükség lesz festékre, és eszközökre.

A tervek szerint augusztus végére sikerül összeszedni a csapatot és indulhat a szépítő munka!

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában