Kilátó ReStart

2023.03.13. 17:30

Kerítés keresztezi az utat az Avason – fotókkal, videóval

Csak gyalog közelíthető meg a felújítás végéig az Avas kilátó és környéke.

Szaniszló Bálint

Körbekerítették az avasi kilátót

Fotó: Ádám János

Miskolc jelképértékű épülete, az Avas kilátó és az azt körülvevő terület évtizedeken át magára hagyottan, leromlott állapotban fogadta a miskolciakat, a turistákat. Az idén 60 éves tévétornyot azonban méltóképp ünnepelheti Miskolc, hiszen elindult az úgynevezett Kilátó ReStart program, azaz az épület felújítása és környékének megújítása.  

A kilátó építési munkálatai március 13-án elkezdődtek, ezért a közbeszerzési pályázaton nyertes Épkar Zrt. hétfőn hajnaltól lekerítette a tévétorony körüli területet. A lezárás érinti a kilátó közvetlen környezetét, a Mendikás dűlő egy, a kilátóhoz közel eső szakaszát. 

Ezeket a területeket zárták le a kilátó körül

Gyalog a füvön keresztül 

Az út- és területlezárások miatt a tavaly felújított és átadott Horváth-tető a Bormúzeum felőli lépcsősoron keresztül közelíthető meg, illetve a Mendikás dűlő egy részén is lehet korlátozott számban parkolni, és némi kerülővel, a füves területen eljutni a játszó- és szabadidőparkba. A projektért felelős Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata fokozott óvatosságot kér az arra közlekedőktől, és azt, hogy figyeljenek arra, hogy a lekerített részek munkaterületnek számítanak.

A körvonal nem változik 

A kilátó Miskolc egyik legismertebb és legkedveltebb szimbóluma, amely szinte bárhonnan látható a városban. Éppen ezért a felújítás nem változtatja meg az építmény sziluettjét. A leglátványosabb változás az emeleti kilátóterasz, illetve a kávézórész teljes felújítása. Szembetűnő változás lesz, hogy a kávézószint a padlótól a mennyezetig érő panorámaablakokat kap, ami a külső látványt nem befolyásolja, ám a bent tartózkodók számára még élvezhetőddé teszi a kilátást. Speciális saját megvilágítást is kap az építmény.   

A kilátó 444 millió forintos TOP-os forrásnak köszönhetően újulhat meg, a kilátó környezetének és a környező sétányoknak a megújítására pedig több mint 160 millió forintot fordíthat a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában