Szenzáció

2023.03.08. 20:00

Látványterveken mutatjuk, hogy fog kinézni az avasi kilátó

Úgy újítják meg az avasi kilátót, hogy a karaktere, sziluettje alapvetően nem változik meg.

Szaniszló Bálint

Fotó: Vajda János

Grandiózus munka kezdődött meg a munkaterület néhány nappal ezelőtti átadásával az építő számára: soha ekkora mértékű megújuláson, átalakuláson nem esett még át 60 éves fennállása alatt a város jelképeként  világszerte ismert miskolci avasi kilátó.

Marad a karakter 

A város felé magasodó tévétorony szimbólum volta miatt is óvatosan nyúlt hozzá a tervező, hiszen az volt a cél, hogy karaktere ne változzon meg gyökeresen, de kialakításában és felszereltségében alkalmazkodjon a kor elvárásaihoz.  

Éppen ezért a torony  sziluettjéhez sem nyúlnak hozzá markánsabban, mert fontos, hogy a kilátót távolabbról nézők számára egy jól ismert látvány tárulkozzék elő. Az viszont fontos, hogy a megvilágítás olyan legyen, ami kiemeli a város elmúlt évtizedeit végigkísérő szimbólumot.  

A leglátványosabb változás az emeleti kilátóterasz, illetve a kávézórész teljes felújítása. Szembetűnő változás lesz, hogy a kávézószint a padlótól a mennyezetig érő panorámaablakokat kap, ami a külső látványt nem befolyásolja, ám a bent tartózkodók számára még élvezhetőddé teszi a kilátást. Speciális saját megvilágítást is kap az építmény.  

Az is az elképzelések közé tartozik, hogy távolról nem látható led-hálóval borítják be az avasi kilátót, amely arra nyújt majd lehetőséget, hogy igazi ünnepi  díszkivilágítást lehessen kialakítani alkalmazkodva az adott ünnephez. Az év végi ünnepek idejére például egy élethű karácsonyfává tudják majd alakítani a tévétornyot. Erre külön közbeszerzési eljárással keres kivitelezőt a város.

Kevesebb lesz az antenna 

Az avasi kilátó projekt végrehajtását közbeszerzési eljárásban elnyerő Épkar Zrt. 440 millió forintból magát az építményt egyébként statikailag megerősíti. Ugyanez a helyzet a lépcsőkkel is. Kicserélik a padlóburkolatot. A teljes épületgépészet - elektromos hálózatok, víz- és szennyívrendszer megújul. Lebontják a kilátó csúcsrészéről azokat az antennákat, amelyeket már nem használnak, vagy kiválthatók más, a látványt kevésbé befolyásoló berendezéssel.  

Az alagsori szinten elvégzik a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek megtisztítását. Ezenkívül kiszélesítik a kilátó körüli járdát. Ez azért is fontos, mert a kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. A jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolat helyett tetszetősebb borítást kap a terület.

Toronytörténelem 

Az első kilátó 1906-ban épült ideiglenes jelleggel II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. Egy évvel később le is bontották. Az ezt követően épült állandó torony 1943-ban tűz rongálta meg. 1956 decemberében aztán csaknem teljesen összedőlt: a legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét. A ma álló tornyot Hofer Miklós és Vörös György tervezte, már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel. 

1.
Hogy hívták az Avasi kilátó elődjét?
2.
Mikor épült a mai Avasi kilátó?
3.
Hány méter magas a kilátó?
4.
Kinek a tervei alapján építették a mai Avasi kilátót?
5.
Mi található a kilátó felső szintjén?
6.
Mit adtak át 2022-ben az Avasi kilátó melletti területen?
7.
Milyen más funkciója van a kilátónak?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában