Helyi közélet

2017.11.16. 18:03

Résnyire nyílt a Bükk kapuja

Miskolc - Fazekas Sándor földművelési miniszter jelentette be még nyáron, Szeleta látogatóközpont épül a Bükkben.

Miskolc - Fazekas Sándor földművelési miniszter jelentette be még nyáron, Szeleta látogatóközpont épül a Bükkben.

Több mint egymilliárd forintból újul meg az egykori Herman Ottó Emlékpark – adtuk hírül még nyár közepén. A Bükk keleti kapujaként is emlegetett terület – amelyet annak idején Taba Benő építész tervezett – rekonstrukciója már több mint egy évtizede várat magára, hiszen a területen lévő építmények állapota egyre csak romlik, és a valamikor építészeti remeknek számító bejárat mára csak az összeomlást jelképezi.

Éppen ezért igazi örömhír volt, amikor kiderült, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága százszázalékos támogatást kapott – 1,4 milliárd forintot – a látogatóközpont előkészítésére és megvalósítására. A projekt előkészítési szakasza még tavaly szeptemberben elindult, az épület jogerős építési engedéllyel rendelkezik. Az akkori sajtótájékoztatón elmondták, várhatóan 2020-ra elkészül a beruházás. Mi arra voltunk kíváncsiak, most hol tart a projekt, illetve amíg nem kezdik el az építkezést, milyen állagmegóvást végeznek a területen.

A projekt még valóban nem tart a leglátványosabb szakaszában, de ez, reméljük, csak emeli a várakozás izgalmát – kaptuk a választ a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságától. „Év végére várhatóan elkészül a látogatóközpontunk kivitelezési terve, és nem sokkal utána a központba tervezett kiállítási forgatókönyvünk. Jövő év elején így elindíthatjuk a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárásunkat, aminek a becsült időigénye 4–5 hónap. Ezzel párhuzamosan megy majd a kiállítás, továbbá a játszótér kivitelezésére előkészített közbeszerzés. Terveink szerint 2018 nyarán elindulhat a látványos munka a területen. Jelenleg a PR marketingfeladatok, beszerzési eljárás kiírásán dolgozunk, aminek, reméljük, heteken belül megjelenik a felhívása a köz­beszerzési értesítőben” – sorolták.

Majd elbontják

Az állagmegóvás kapcsán azt mondták, a mostani épületet nem kívánják felújítani, azt majd elbontják. „Jelenleg a balesetveszélyes állapotok megszüntetését végzik az épületben, kívül pedig zöldfelület-kezelési munkákat, jellemzően kaszálást” – magyarázták.

Azt is megtudtuk, eddig kevésbé látványos, bár annál időigényesebb előkészítési folyamatok történtek: engedélyes szintű épülettervezés, engedélyes szintű kiállítás­tervezés, játszótértervezés, vízjogi engedélyezés, közbeszerzések előkészítése, megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, talajmechanikai, geodéziai felmérések, előzetes régészeti dokumentáció elkészítése. Valamint az érintett ingatlan földhivatali nyilvántartásában történő kisebb mértékű módosítása, illetve a pályázat megvalósításához szükséges hatósági engedélyek és érintett vagyonkezelői, tulajdonosi hozzájárulások megszerzése.

ÉM-NSZR


[related-post post_id="3520164"]

[related-post post_id="3407721"]

[related-post post_id="3371445"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában