Helyi közélet

2017.05.04. 19:18

„Ott állhattam én is Bencével a dobogó legfelső fokán”

Miskolc, Szerencs - A szerencsi középiskolában megismerkedtünk a kiváló villanyszerelő-tanulókkal és tanárukkal.

Miskolc, Szerencs - A szerencsi középiskolában megismerkedtünk a kiváló villanyszerelő-tanulókkal és tanárukkal.

– Pályám megkoronázása volt az idei Szakma Sztár Fesztivál. Nemsokára nyugdíjba megyek, de hogy az egyik tanítványom mellett én is ott állhattam a dobogó legfelső fokán, ennél szebb élményem még soha nem volt az oktatói pályán – meséli kissé meghatódva Kormos László, a tehetséges diákok felkészítő tanára.

A gyerekeket partnernek kell tekinteni.” Kormos László

Büszkesége nem alaptalan, hiszen 6 villanyszerelő-tanulója indult az idei Szakma Kiváló Tanulója versenyen. Hárman jutottak a középdöntőbe, ketten a fővárosi döntőbe, azaz a Szakma Sztár Fesztiválra. Czinke Bence az első helyet szerezte meg, Huszin Ádám pedig a hetediket.

– A hetedik helyre is nagyon büszkék vagyunk, hiszen nem kevesebb mint 267 villanyszerelő-tanuló indult az első fordulóban országos szinten – teszi hozzá Kormos László, aki a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája oktatója.

Amikor megérkeztünk az ódon iskolaépületbe, épp a döntő feladatait elemezte tanítványaival.

Többen a döntőben

– Korábban nagyon ritkán volt arra példa, hogy ebből az iskolából országos verseny döntőjébe jutnak diákok. 2014-ben indítottam az első tanulókat, akkor az egyik tanítványom 2. helyezést szerzett az országos döntőben. 2015-ben nem volt végzős osztályom, 2016-ban pedig a középdöntőig jutott 2 diákom. Ebben az évben azonban a dobogó legfelső fokára állhattunk Bencével – meséli az oktató, nem felejtve el megjegyezni, hogy aranyérmes diákja gyakorlati felkészítője Szvitankó György. Hozzáteszi: ebben az évben az iskola egyik női szabó tanulója is ott volt a verseny döntőjében. Őt Béres Juditnak hívják, és 5. lett. Felkészítő tanárai: Bodnár Éva és Láng Sándorné voltak. Az iskolában más szakmákat is tanulhatnak a diákok: központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, fodrász és asztalos.

Két év tanulás

Kormos László azt mondja, végzettsége szerint ő nem is pedagógus, hanem villamosmérnök. A Szerencsi Cukorgyárban dolgozott, és amikor az megszűnt, az iskolába jött dolgozni. Diákjai sikerének titkáról is kérdezzük.

– A diákokat a megfelelő helyen kell kezelni, meg kell velük találni azt a hangnemet és kommunikációt, amivel ösztönözni tudjuk őket. Partnernek kell őket tekinteni egy adott ügyhöz, így tudjuk őket eredményesen bevonni a közös munkába. A cukorgyárban 31 évig irányítottam a villanyszerelők munkáját. Az akkor és ott szerzett tapasztalataimat is kamatoztatni tudom az iskolában – fogalmaz, hozzátéve –, az országos verseny eredménye mögött két év tanulás és gyakorlás van. További nagyon fontos dolog volt az iskola igazgatójának és vezetőinek a támogatása, e nélkül nem jöhetett volna létre a siker.


Állásajánlatot is kaptak

Czinke Bence, a Szakma Sztár Fesztivál első helyezettje természetesen nagyon örül a sikernek. Véleménye szerint nem volt nehéz a feladat (transzformátor hűtésének a vezérlése), csak az idő volt kevés. A 8 döntős közül senki nem tudta befejezni teljesen a munkát, de ő jutott el a legtovább. Így aztán számított rá, ott lesz a legjobbak között.

Huszin Ádám úgy fogalmazott: cseppet sem csalódott a 7. hely miatt. Neki is az idő bizonyult kevésnek, egy kicsit lassan haladt a feladattal. Elmesélte: már a versenyen megkeresték őket az Émásztól, és munkahelyet ajánlottak nekik. Részleteket még nem tudnak, de kiderült, ez a verseny nemcsak a szakmák, hanem az iskolák népszerűsítésére is kiváló, és arra, hogy a cégek, valamint a legjobb diákok egymásra találjanak.


A megyénkbeli fiatalok kiválóan szerepeltek a szakmák versenyén.

 

Hatalmasat fejlődött 2007 óta a Szakma Sztár Fesztivál. Idén már 41 szakma kép­viselői versenyeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában