Bihall Tamás: „A jól képzett szakembereké a jövő”

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Budapest, Miskolc – Hatalmasat fejlődött 2007 óta a Szakma Sztár Fesztivál. Idén már 41 szakma kép­viselői versenyeztek.

A szakmák versenyének döntőjén Bihall Tamással, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével is találkoztunk. Hangsúlyozta, a fesztivál szlogenje igaz: „Egy jó szakma felér egy diplomával.”

– Amikor 2007-ben megrendezték az első Szakma Sztár Fesztivált, akkor milyen céllal indult? Elérték-e a célt?

Bihall Tamás: Már az elmúlt évtized közepén is probléma volt a megfelelő minőségű és mennyiségű szakmunkás-utánpótlás megszervezése hazánkban, a program ebből az alaphelyzetből fakadt. Azért is az a neve, hogy Szakma Sztár, mert azt akartuk üzenni, hogy a szakmatanulásban is lehet valaki sztár. Tíz évvel ezelőtt az volt a reményünk, hogy egyre többen és többen vesznek majd részt a versenyen. Ez teljesült is, hiszen az első évben 15, az idén már 41 szakma képviselői versengenek, összesen 224 diák. És egyre több látogató érkezik a döntőre, az idén 15 ezer, részben pályaválasztás előtt álló diákot várunk a rendezvényre. Azt gondolom, nem véletlen, hogy a kormány tagjai vállalják a fesztivál megnyitását, az idén Orbán Viktor miniszterelnök. Örömteli, hogy a megyénkbeli iskolákból 15 tanuló jutott a döntőbe. Ez azt is jelenti, hogy egyre több iskola, pedagógus vállalja a versenyfelkészítéssel járó többletfeladatot.

– A megnyitón elhangzottak az országos számok. Tudna segíteni a megyei számokkal?

Bihall Tamás: Borsod-Abaúj-Zemplénből közel 600 gyerek mérette meg magát. A középdöntőbe körülbelül 60 diák került, közülük pedig 15-en vannak itt a döntőben. A BOKIK közel 1000 gyereket hoz el a megyéből a Szakma Sztár Fesztiválra, általános iskolásokat és középiskolásokat, hogy lássák, melyek az élen járó elvárások a szakmai tudás terén.

– Jövőre nagy feladat hárul a kamarára, hiszen Budapesten rendezik az EuroSkills versenyt, azaz a szakmák európai versenyét. Mekkora feladatot ró ez önökre?

Bihall Tamás: 2018 szeptemberében 28 országból várunk ide versenyzőket, tanárokat, szakértőket. Körülbelül 600 diákot és legalább 800-1000 felkészítőt. Tehát a külföldi versenyben részt vevő szereplők száma 1500–1800 közé tehető majd. Ehhez adódik még a látogatók, a különböző országok által szervezett delegációk száma, tehát összességében 100 ezer látogatóra számítunk itt a Hungexpón, 40 ezer négyzetméteren. Azt szeretnénk, hogy az idelátogató vendégek, túl azon, hogy a szakmában sikereket érnek el, élményekkel is gazdagodjanak. Akár a szakmai újdonságok terén, akár pedig Magyarországról alkotott képük, benyomásuk alapján.

– Megvan arra a remény, hogy hazánkban vonzó legyen a fiatalok számára a szakmatanulás?

Bihall Tamás: Még nem ismerem a 2017-es, végleges beiskolázási számokat, de tartok tőle, hogy a trend nem fordult meg, a gyerekek jellemzően gimnáziumba mennek nagyobb és növekvő számban. Szerintem ez a trend helytelen. Az élet igazolja, hogy a Szakma Sztár Fesztivál szlogenje igaz: „Egy jó szakma felér egy diplomával.” A jövőben egyre több jól képzett szakemberre lesz szükség, és konkrét szakmai tudásra. Ezen fogunk dolgozni.

– Gimnázium után nem szívesen mennek a diákok szakmát tanulni?

Bihall Tamás: Van erre is példa, hiszen sok szakma érettségihez kötött. De mégis azt mondom a konkrét számok ismeretében, hogy 5-8 százalékpontos elmozdulásra lenne szükség a szakmatanulás irányába. Ez néhány ezer gyereket jelent, ami szerintem nem jelentene problémát a gimnáziumoknak, a szakmatanulás színvonalát viszont növelné.

ÉM-HE