Helyi közélet

2016.11.13. 10:00

Videó: Volt egyszer egy laktanya Tardonán

Tardona - Kazincbarcikai bunker túrára indult az Urbex Hungary csapata, volt azonban egy "B" verziójuk is a srácoknak, ha nem jutnának be. Így is lett, a bejárat lezárva, a többi bejáratot a sár és eső miatt nem tudták felkutatni, így maradt a második terv. Irány a tardonai üres laktanya!

Tardona - Kazincbarcikai bunker túrára indult az Urbex Hungary csapata, volt azonban egy "B" verziójuk is a srácoknak, ha nem jutnának be. Így is lett, a bejárat lezárva, a többi bejáratot a sár és eső miatt nem tudták felkutatni, így maradt a második terv. Irány a tardonai üres laktanya!

Autóba pattantak az urbexesek és irány a laktanya, erről sem tudak előzőleg sokat, csak annyit hogy ott van, és annyit hogy be lehet menni, nem lezárt. Megtalálták hamar, (hála a csapat navigátorának, Kalattinak) Igazából a laktanya két részre van osztva, a főút metszi el a két "fél" laktanyát. Az egyik oldali rész lezárt, őrzik és el van kerítve, itt lehettek a szállások, étkezők ....stb. A másik oldal nyitva áll, talán ez az izgalmasabb rész, itt voltak a garázsok, és a haditechnika is amivel védték kis hazánkat. A szakadó eső ellenére sikerült bejárniuk az objektumot, és a 70%-át meg is találták az érdekes helyeknek - olvasható az Urbex Hungary beszámolójában.

A laktanya pontos adatai: 105/2 légvédelmi rakéta osztály Volhov MN4512, Szőnyi Márton laktanya, Tardona, Üzemelt: 1959- 1991

Érdekes a laktanya hangulata, nagyon sok épület megmaradt eléggé jó állapotban. Sajnos a nagy növényzet miatt sok dolog rejtve maradt, érdemes lenne visszamenni kora tavasszal, több lenne a látnivaló. Sajnos az urbexesek nagy ellensége ez a nyári, őszi időszak, sok mindent elrejt a növényzet.

Levente B. kiegészítése az urbexesek videójához

  • Az alakulat 105/2. honi légvédelmi tüzérosztály néven vette át készültséget 1961-ben, 1987-től pedig 105/2. honi légvédelmi rakétaosztály, ez persze azért volt, hogy elfedje az alakulat valódi képességét. A 105. légvédelmi ezred 1990-ben szűnt meg június hónapban, a légvédelmi osztályok az év februárjában adták le a készültséget. A laktanya két részre volt osztva a fő út miatt. Bent a faluban pedig ott volt a tiszti lakótelep, 3 db ugyan olyan 2 emeletes épület. Tardona felől bal oldalt volt a laktanya. Kapu jobb oldala őrszoba, irodák. Hátrább legénységi szállások, középen étkezde, volt még egy emlékmű, ahol minden reggel felvonták a lobogót.
  • Bal oldalt a TÁS (innentől fogva) vagyis tüzelőállások voltak. Első kis épület az áteresztő pont volt, ide nem jöhetett be akárki még a helyi alakulatból sem. Az első nagy épület a gépkocsi garázs és szerviz volt, ennek az épületnek jobb oldala volt a szervíz. Feljebb a másik nagyobb az úgynevezett 7-es épület (típus épület) ahol a tréleres ZIL-ek voltak rajtuk a szivarokkal (rakéta) ez fűtött volt a rakéták miatt, az ajtók már nincsenek meg. Szemben ezzel az épülettel volt a gépkocsi mosó a fáktól ti nem láttátok.
  • 10-ik perc környékén nem tudom mit láttatok, de az úton fel jobbra volt az O és G anyag töltő amit a rakétákba töltöttek, fokozottan veszélyes volt. Onnan lehet tudni ha az volt, ha sárga kerámia csempéket találtok a földön, azt ugyanis nem tudta szétmarni.
  • Amin mentek végig az a TZM járművek útja volt. 3 db TZM beálló két trélerrel, egy-egy rakétával, amik 2 db indítóba tudtak besietni ha elindult a rakéta. Ez körkörösen volt megoldva.
  • 12-ik perc, nem bunker, hanem valószínűleg az indítókhoz vezető kábelek csatornája volt, ez ment a HÁP (harcálláspontról) ahonnan indítottak.
  • 13-ik perc a szakaszfedezék, ami a HÁP-on lévő kb 40 főnek adott volna támadás esetén menedéket. Milyen lehetőséggel ne kérdezd, a végén nem szellőző, hanem a vészkijárat volt.
  • 16-ik perc, az a fekete fal volt a tervtáblások sarka, ott írták fel krétával egy Magyarországot jelképező táblára a megfigyelt gépek útvonalát, amit a P-12 majd P-18-as radar látott.
  • 19-ik perc, a 10-es épület, konyha, étkezde, legénységi szállás, oktatótermek. Azoknak volt akik itt szolgáltak heti váltásban, majd jött a másik turnus az út másik oldalán lévő laktanyából.
  • Forrás: Urbex Hungary



    Videó: Egy elhagyatott titkos bunker, tele kincsekkel Borsodban

    Miskolc - Az Urbex Hungary csapata megtalálta az elveszett gyémántot: egy bunkert, ahol megállt az idő, és ami nem vált a vandálok, fosztogatók martalékává.

     

     

    Miskolc - Az Urbex Hungary csapata bejárta a környék bunkereit, három perecesit és egy miskolcit, a Drenka-hegyen.

     

     

     

    Miskolc - Az Urbex Hungary csapata Miskolcon járt bunkertúrán és szétnéztek az egykori Digép (Diósgyőri gépgyár) egyik külső óvóhelyén.

     

     

     

    Miskolc - Van egy óvóhely az Újgyőri piac szomszédságában, amit kívülről már minden miskolci láthatott. A jobb sorsra érdemes építményben az Urbex Hungary csapata nézett szét az aktuális bunkertúra során, állapota lesújtó...

     

     

    Mezőkövesd - A Mezőkövesdi repülőtér (más néven Klementina) Mezőkövesd és Mezőkeresztes közigazgatási határán fekvő egykori katonai repülőtér. Az Urbex Hungary csapata meglátogatta a Mezőkövesdi repteret, ami mára már az enyészeté lett, jobb sorsot érdemelne!

     

    Harsány, Miskolc - Régóta üresen áll a Miskolc melletti laktanya Pingyomon. Az Urbex Hungary csapat bejárta az egykori légvédelmi komplexumot töviről, hegyire. Úgy néz ki, lassan az enyészeté lesz minden.

     

    Miskolc - A Bükkben, a Csanyik-völgy mélyén lévő, elhagyatott lőteret látogatta meg nemrégiben az Urbex Hungary csapata. Itt található az egykori MHSZ Miskolci Erdész Lövészklub sport lőtere, ahol évtizedekkel ezelőtt rengeteg fiatal próbálhatta ki céllövő tudását. A lőtér végül a kilencvenes évek végén megszűnt. Megmutatjuk, mostanra mi maradt belőle.

     

    Miskolc - Az Urbex Hungary csapata megnézte a több mint két évtizede üresen, kihasználatlanul álló Ifjúsági parkot a Vasgyárban. Sajnos a szebb napokat látott park az enyészeté lett!

     

     

    Miskolc – Az Urbex Hungary csapata ismét útra kelt, a túra célállomása ezúttal a Miskolc melletti Pereces bányaépületei voltak. Az egykori Perecesi bányaigazgatóság épületeit bejárva nem maradunk izgalom nélkül.

     

    Miskolc - Az Urbex Hungary csapata ellátogatott a 2000-es évek elején bezárt miskolctapolcai Juno Hotelbe. A szálloda nagyon régen üresen és elhagyatottan áll a híres üdülőhelyen.

     

     

    Miskolc - Omladozó vakolat, szeméthegyek, graffitik a falon. Elkeserítő látványt nyújt az Futó utcán található elhagyatott Matáv irodaház. Az Urbex Hungary csapat nézte meg, hogy mi maradt mára az épületből.

     

     

    Nagyecsér - Összedőlés határán álló házak, érintetlen vadvilág, gyönyörű környezet a borsodi világvégén. A mára elnéptelenedett tanyaközpont Mezőnagymihály közelében található, az Urbex Hungary csapata nemrégiben járta be a települést. Nézzen szét az évek óta üresen álló borsodi szellemfaluban!


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában