Videó: Elhagyatva Miskolcon – A Vasas Ifjúsági Park a Vasgyárban

Akt.:
Elhagyatva Miskolcon - A Vasgyári Ifjúsági park
Elhagyatva Miskolcon - A Vasgyári Ifjúsági park - © Fotó: Urbex Hungary
Miskolc – Az Urbex Hungary csapata megnézte a több mint két évtizede üresen, kihasználatlanul álló Ifjúsági parkot a Vasgyárban. Sajnos a szebb napokat látott park az enyészeté lett!

A park régóta elhagyatottan áll a Vasgyárban, az egykori Lenin Kohászati Művek 1-es kapujától nem messze a régi gyárigazgatóság épülete mellett, a 2-es villamos végállomása tövében. Annak idején az ott dolgozó emberek és családjaik szórakozására volt hivatott, nem is akárhogyan.

Az Urbex csapata a videó leforgatása után sajnos nem sok sok információt talált a létesítményről. Ekkor jött egy mentő ötlet, a Facebook-on van egy “LKM” csoport, itt kezdték el a kutakodást a parkkal kapcsolatban. A csoport tagjai nagyon segítőkészek voltak, innen is nagyon köszöni nekik az Urbex a sok értékes információt.

dscf8661-1

A parkot 1947. augusztus 1-jén adták át Diósgyőri-Vasgyári Szabadságkert néven. Ezek után több névváltozáson is átesett, volt Rákosi park, Vasas Ifjúsági Park. Miután megnyitott a park, 1947-ben sok előadást tartottak a vasgyári színjátszók a szabadtéri színpadon, többek közt a Ludas Matyit a Cigánybárót, és a Csongor és Tündét. Voltak kabaré előadások is, a teljesség igénye nélkül fellépett a színpadán Kabos László, Szegedi Molnár Géza. 1975-ben újjá épült társadalmi munkában, ekkor lett ifjúsági park a neve, ekkor nyerte el mostani formáját.

A park minden korosztály számára kellemes időtöltést tartogatott, volt kertmozi, játszótér, presszó, kis tó és a romantikázni vágyóknak rengeteg pad az árnyas fák alatt. Ünnepekkor, gyereknapkor céllövölde, ringlispíl és ahogy egy Facebook-on posztoló ír róla: “Volt zsákba futás, egy lábon ugráló verseny, bekötött szemmel hang után (dobszó) célba érés, lepény evő verseny a lepényekbe 5, 10 és 20 filléres pénzérmék voltak belesütve. Volt zsákba macska, simi labda, lufi, selyem cukor, törökméz, medvecukor, stb.”

Egy Petőfi szobor is helyet kapott a parkban, a Vasgyári Fiúiskola úttörő csapatának névadója, Petőfi Sándor 1267. számú úttörő csapat lett, ennek tiszteletére egy bronz szobrot állítottak. Sajnos mára csak a talapzata látható, a szobor a park bezárása után eltűnt, valószínű fémkereskedők áldozata lett.

dscf8645

dscf8646

A talapzaton ez olvasható: “Petőfi szellemében a művelt és erkölcsös ifjúságért. SZIT”

1977-ben telt házas koncertet adott itt az LGT zenekar. A kulturális programokat a Vasas Művelődési Ház szervezte. Az üzemeltető és a karbantartó az LKM volt.

Kalati fotói a Vasgyári Ifjúsági parkról

A főbejárat a pénztárakkal. A bejárat felett már nincs meg a felirat:

dscf8565

dscf8572

Szemben a színpad és a mozi gépház, balra a presszó épülete:

dscf8573

Ugyanez a terület egy korabeli fotón:

regi1

A graffitisek sem kímélik az elhagyott épületeket, sajnos ez sem kivétel:

dscf8578

A színpad alatti részt felgyújtották és kemény szagok terjengenek:

dscf8585

dscf8590

A mozi gépek helye. Innen vetítették az izgalmas filmeket a kertmoziba:

dscf8596

A presszó épülete felülről, a vetítő gépházból:

dscf8597

Ez a lépcső már nem funkcionál:

dscf8605

A vetítő “vászon”:

dscf8608

Elhagyatott padok csontvázai a parkban:

dscf8609

Egy árlap maradványa. Talán a kilencvenes évekből maradt itt:

dscf8612

A presszó túlélte a parkot, de nem sokkal:

dscf8618

dscf8620

A szabadtéri mozi mellett, talán világosításra szolgált ez az épület, pontos funkcióját nem ismerjük:

dscf8628

dscf8630

A szabadtéri mozi egy régi fotón, mára már a nagy növényzettől a székek helye sem látszik:

regi2

Biztosan sok kapcsolat született ezeken a padokon:

dscf8636

A parkból kifelé menet a kapu:

dscf8661

dscf8664

“Szomszédban” a kohászat irodaházának épülete:

dscf8680

dscf8684

Forrás: Urbex Hungary | Fotó: Kalati.


Videó: Elhagyatott bunkerek Perecesen és Miskolcon

Miskolc – Az Urbex Hungary csapata bejárta a környék bunkereit, három perecesit és egy miskolcit, a Drenka-hegyen.

Videó: Egykor bányaépület volt, most denevérek tanyája Perecesen

Miskolc – Az Urbex Hungary csapata ismét útra kelt, a túra célállomása ezúttal a Miskolc melletti Pereces bányaépületei voltak. Az egykori Perecesi bányaigazgatóság épületeit bejárva nem maradunk izgalom nélkül.

Videó: Óvóhely a Digép tövében

Miskolc – Az Urbex Hungary csapata Miskolcon járt bunkertúrán és szétnéztek az egykori Digép (Diósgyőri gépgyár) egyik külső óvóhelyén.

Videó: Íme a miskolci BGS „kocka” óvóhely belülről!

Miskolc – Van egy óvóhely az Újgyőri piac szomszédságában, amit kívülről már minden miskolci láthatott. A jobb sorsra érdemes építményben az Urbex Hungary csapata nézett szét az aktuális bunkertúra során, állapota lesújtó…

Videó: Klementina, egy elfeledett repülőtér Borsodban

Mezőkövesd – A Mezőkövesdi repülőtér (más néven Klementina) Mezőkövesd és Mezőkeresztes közigazgatási határán fekvő egykori katonai repülőtér. Az Urbex Hungary csapata meglátogatta a Mezőkövesdi repteret, ami mára már az enyészeté lett, jobb sorsot érdemelne!

Videó: Elhagyatott légvédelmi laktanya Miskolc és Harsány között

Harsány, Miskolc – Régóta üresen áll a Miskolc melletti laktanya Pingyomon. Az Urbex Hungary csapat bejárta az egykori légvédelmi komplexumot töviről, hegyire. Úgy néz ki, lassan az enyészeté lesz minden.

Videó: Egy elhagyatott lőtér a Csanyikban

Miskolc – A Bükkben, a Csanyik-völgy mélyén lévő, elhagyatott lőteret látogatta meg nemrégiben az Urbex Hungary csapata. Itt található az egykori MHSZ Miskolci Erdész Lövészklub sport lőtere, ahol évtizedekkel ezelőtt rengeteg fiatal próbálhatta ki céllövő tudását. A lőtér végül a kilencvenes évek végén megszűnt. Megmutatjuk, mostanra mi maradt belőle.

Videó: Mi lett veled, Hotel Juno?

Miskolc – Az Urbex Hungary csapata ellátogatott a 2000-es évek elején bezárt miskolctapolcai Juno Hotelbe. A szálloda nagyon régen üresen és elhagyatottan áll a híres üdülőhelyen.

Videó: Így néz ki az elhagyatott MATÁV irodaház Miskolcon

Miskolc – Omladozó vakolat, szeméthegyek, graffitik a falon. Elkeserítő látványt nyújt az Futó utcán található elhagyatott Matáv irodaház. Az Urbex Hungary csapat nézte meg, hogy mi maradt mára az épületből.

Videó: Nagyecsér, az elnéptelenedett szellemfalu Borsodban

Nagyecsér – Összedőlés határán álló házak, érintetlen vadvilág, gyönyörű környezet a borsodi világvégén. A mára elnéptelenedett tanyaközpont Mezőnagymihály közelében található, az Urbex Hungary csapata nemrégiben járta be a települést. Nézzen szét az évek óta üresen álló borsodi szellemfaluban!