Helyi közélet

2016.02.26. 09:05

Szinva-híd lehet a bécsi villamosból. Sőt! Bár…

Miskolc - Mi lesz a bécsi villamosokkal? A korábban kiírt nyertes pályázat terveit lehet, hogy megvalósítják.

Miskolc - Mi lesz a bécsi villamosokkal? A korábban kiírt nyertes pályázat terveit lehet, hogy megvalósítják.

Villamos mint híd. Emlékeznek az MVK Zrt. ötletpályázatára? Annak idején beszámoltunk róla: azt kellett a pályázóknak megálmodniuk, hogy hogyan lehetne hasznosítani a nyugdíjba vonuló bécsi villamosokat. Sok-sok pályázat érkezett, a fődíjat végül egy fiatal építész, Bereczki Zoltán nyerte ötletével: a régi bécsi villamosokból hidakat kellene csinálni, amelyek a Szinva különböző pontjain kötnék össze a patak két partját.

Nos, lehet, hogy a terv megvalósul.

Bekerült a nagy tervbe

– Az ötletpályázat eredményhirdetése után keresett meg Puskás Péter, a Műépítész Kft. ügyvezető igazgatója. Az ő cége is részt vett a Tiszai pályaudvar mellett kiépülő intermodális csomópont tervezésében, a térrendezés volt az ő feladatuk. Kérdezte, nincs-e kedvem kidolgozni az ötletemet – meséli Bereczki Zoltán. Konkrétan arra a hídra kérte a terveket, amelyen jelenleg a villamos halad át a pályaudvar felé vagy épp onnan a Selyemrét irányába, és ami az átalakítás után gyalogoshídként funkcionálna. (A villamosok ugyanis a tervek szerint nem arra járnak majd. A Tiszai pályaudvarnál található terület egyik oldala városi tér lesz, a másik pedig egy, a Szinva teraszhoz hasonló tér.)

– Így terveztem meg a villamosbárt – mondja az építész. – Maga a villamos megmaradna ugyanolyannak, mint most, mellé egy kisebb kiszolgálóépület kerülne. A villamos hátsó ajtaján lehetne bemenni a bárba, a középsőn keresztül történne a kiszolgálás.

Bereczki Zoltán nagyon örül, hogy a villamosbár tervei bekerültek a Tiszai pályaudvar és környéke átalakításának komplex tervébe.

Mivel már a kiviteli terv fázisában van a projekt, így bízik benne, hogy meg is valósul az elképzelése.

ÉM-HM


Mi épül a Tiszainál?

Igencsak átalakul a Tiszai pályaudvar és környéke, erről nemrégiben számoltunk be, látványterveken meg is mutattuk, hogyan fog kinézni.

A cikkek apropója Orbán Viktor miskolci látogatása volt, amikor bejelentette, hogy meglesz a 8 milliárd forint az intermodális csomópontra, valamint a további közlekedési fejlesztésekre.

A Tiszai pályaudvar előtti terület lesz az intermodális csomópont, azaz vasút-, villamos, helyi és helyközi autóbusz-, taxiállomás.


Miskolc - A vasútállomás jelképesen is, meg gyakorlatilag is a települések egyik kapuja. A vonattal érkező a peronra leszállva lép be a városba. Szunyogh László írása.

Miskolc - Intermodális csomópont, azaz vasút-, villamos, helyi és helyközi autóbusz-, taxiállomás lesz egyben.

Miskolc - Két „bécsi” SGP villamos indult útnak csütörtökön a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelyéről, a 189-es és 195-ös pályaszámú. A piros villamosok 12 éven át közlekedtek Miskolcon, hozzátartoztak a városi utcaképhez.

Miskolc - A hasznaltauto.hu portálon is meghirdették a használt villamosokat, hatot már eladtak.

Híd a Szinván a piros bécsiből. Bevallom, a sok kitűnő ötlet közül nekem is ez tetszett a legjobban. Ha neveztem volna, én a „kávézós villamossal” tettem volna, de szerencsére másnak is eszébe jutott ez az ötlet. Sajnos viszont erősen kétséges, hogy mi valósul meg mindebből. Igaz, uszoda elnevezésre és villamos dizájnra a közelmúltban lehetett szavazni, de az nem volt az igazi, sőt… Juhász-Léhi István jegyzete.

Miskolc - Bereczki Zoltán nyerte az MVK Zrt. ötletpályázatát: mi legyen a bécsi villamossal.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában