Edzőterem lesz Kisvárdán a miskolci bécsi villamos

Akt.:
Edzőterem lesz Kisvárdán a miskolci bécsi villamos
Miskolc – A hasznaltauto.hu portálon is meghirdették a használt villamosokat, hatot már eladtak.

Másfél milliót kérnek az öreg bécsi villamosok darabjáért, és 7 millióért lehet hozzájutni egy rosszabb állapotban lévő Tátrához, ez derül ki a hasznaltauto.hu portálon, ahol meghirdette a miskolci önkormányzat a kiszolgált járműveket. A Zöld Nyíl projekt befejezésével – miután megérkeztek az új Skodák – nyugdíjba vonulhattak a régiek. Mint Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, tizenkét bécsi és tizenkét Tátra villamost szeretett volna Miskolc értékesíteni. Hat bécsi villamost már eladtak, hat még eladásra vár. (Ezeken túl hatot „félretettek”, az általuk kiírt ötletpályázat megvalósítására.) Kérdeztük, vannak-e még érdeklődők a maradék iránt, Pásztor Imre megjegyezte, folyamatosan vannak.

Ötleteltek, vásároltak

– Az eladás során és meghirdetés módjával nem feltétlen a gyors értékesítés volt az elsődleges szempont, hanem a figyelemfelkeltés is, az, hogy a legjobb áron tudjuk a szerelvényeket eladni – magyarázta. Hozzáfűzte: épp a héten vásároltak meg két villamost Kisvárdáról, ahol edzőtermet csinálnak belőlük. Kiderült, ők is hallottak a kiírt ötletpályázatról, és bár azon nem indultak, de ötleteltek és vásároltak.

Az említett ötletpályázatról egyébként a közelmúltban beszámolt lapunk. Kiírói arra voltak kíváncsiak, hogy a pályázó hogyan hasznosítaná (turistalátványosságként) a leselejtezett bécsi villamosokat. 74 pályázat érkezett be, és nagyon ötletdús megoldások születtek. A nyertes Bereczki Zoltán építész lett, aki a Szinva két partját összekötő hídként képzeli el a villamosokat, de volt, aki bárként, volt, aki mászófalként, közösségi térként, játszószobaként, vagy épp apartmanként látná viszont. Érdekes a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány ötlete, ők kisvasúti, elektromos hajtású motorkocsit építenének belőle. (Kettő kell hozzá.) Ők ezt pályázati pénzből szeretnék is megvalósítani, mint Pásztor Imrétől megtudtuk, folynak is róla a tárgyalások a város vezetésével.

Pályázati pénzből

Kérdeztük, tervezi-e Miskolc, hogy a közeljövőben megvalósítja valamely, a pályázaton felmerült ötletet. A kommunikációs vezető szerint ez összetett kérdés, ami biztos: az ötletek megvannak, jó ötleteket kaptak.

– Befektetésként vagy pályázati pénzből reálisnak tartjuk a megvalósításukat, de ezen még dolgozni kell tovább – fogalmazott. Így még azt sem tudta megmondani, hogy melyik megvalósítását látná a cég és a város reálisnak.

Kérdeztük, jelenleg mennyibe kerül a villamosok „tartása,” Pásztor Imre válasza szerint nem jelent plusz­költséget.

– Hajdu Mariann –


Megmaradnak

Egy bécsi villamost nosztalgiajáratnak, egy Tátra szerelvényt adventi villamosnak, öt Tátrát tartalék járműnek kíván az önkormányzat megőrizni.

Korábbi cikkeink a bécsi villamosról:

Viszik a MÉH-telepre a bécsi villamosokat

Miskolc – Szomorú fotókat posztolt az MVK Zrt. a Facebook oldalára: négy bécsi villamostól vesz búcsút Miskolc, megvásárolta őket a MÉH. A többiből még lehet valami. tovább »

becsi5


Híd a bécsiből

Híd a Szinván a piros bécsiből. Bevallom, a sok kitűnő ötlet közül nekem is ez tetszett a legjobban. Ha neveztem volna, én a „kávézós villamossal” tettem volna, de szerencsére másnak is eszébe jutott ez az ötlet. Sajnos viszont erősen kétséges, hogy mi valósul meg mindebből. Igaz, uszoda elnevezésre és villamos dizájnra a közelmúltban lehetett szavazni, de az nem volt az igazi, sőt… Juhász-Léhi István jegyzete. tovább »

Eladó 20 miskolci villamos – a bécsi pirosak és 12 Tátra

Miskolc – Már nem csak a piros bécsi villamosokat lehet megvásárolni az MVK-tól, hanem egy tucat Tatra villamost is meghirdettek a használt autókra specializálódott portálon. tovább »

Híd a Szinván: ez lehetne a bécsiből

Miskolc – Bereczki Zoltán nyerte az MVK Zrt. ötletpályázatát: mi legyen a bécsi villamossal. tovább »