Híd a Szinván: ez lehetne a bécsiből

Akt.:
„Tervezd meg: bécsi villamos, mint turistalátványosság Miskolcon!”
„Tervezd meg: bécsi villamos, mint turistalátványosság Miskolcon!” - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Bereczki Zoltán nyerte az MVK Zrt. ötletpályázatát: mi legyen a bécsi villamossal.

A Szinva két partját összekötő hídként (hidakként) álmodta meg a leselejtezett bécsi villamosokat Bereczki Zoltán építész: ő nyerte az MVK Zrt. által kiírt ötletpályázatot. A szeptember 30-án zárult kreatív alkotó pályázat címe „Tervezd meg: bécsi villamos, mint turistalátványosság Miskolcon!” volt, az eredményhirdetést kedden tartották a közlekedési vállalat fedett kocsiszínében. 74 érvényes alkotás érkezett a felkérésre, a rendezvényen dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Pfliegler Péter alpolgármester adta át a díjakat.

– Nagyon szeretem a bécsi villamosokat, és szomorú voltam, amikor leselejtezték őket – mondta lapunknak a nyertes Bereczki Zoltán. – Ezért is örültem meg a pályázatnak. Nem is egynek, 5-6-nak is funkciót adtam.

hid-villamos

Megtudjuk, a villamosokat gyalogos hídként képzelné el a város különböző pontjain. A Selyemréten például turistaközpontként, jegypénztárként funkcionálhatna. De lehetne híd a Zenepalotánál (ott előbb ki kellene bontani a Szinvát), a Győri kapuban, a Vasgyárnál, az 1-es busz végállomásánál.

Érdekes elképzelések

A díjátadón kiállították a pályaműveket is. Érdekes elképzelések születtek. Például a második és a harmadik helyezetté: a második Galgóczy András lett, ő bárként képzelte el a villamost. Harmadik Koncz-Horváth Dániel és Orosz Péter közös pályaműve lett, ők apartmanként hasznosítanák újra a bécsieket. Volt, aki közösségi térként képzelte el, többen kávézóként szeretnék viszontlátni. Volt a tervek között pékség, sörvillamos, mászófal, MVK jegypénztár. Az egyik pályázó a Vasgyárban városnéző villamosként hasznosítaná a bécsit, van, (a lillafüredi kisvasutat üzemeltetők pályázata) kisvasútként működhetné, egy pályamű – a Kazinczy iskola tanulói – pedig játszóházként, tanteremként, versenyek helyszíneként tudnák elképzelni.

apartman-villamos

Kérdeztük az MVK Zrt. illetékeseit, hogy tervezik-e a nyertes (vagy valamely másik) pályázat megvalósítását, mint mondták, ez most csak ötletpályázat volt, de az esetleges megvalósítástól sem zárkóznak el.

ÉM-HM