Helyi közélet

2016.02.05. 17:21

Nem mindegy, honnan hová kanyarodunk a repülőtéri buszvégállomásnál

Miskolc - Olvasónk felvetése kapcsán a kereszteződések kanyarodási szabályait néztük át.

Miskolc - Olvasónk felvetése kapcsán a kereszteződések kanyarodási szabályait néztük át.

A közlekedési helyzeteket feldolgozó sorozatunkban ezúttal egy konkrét kereszteződésben keletkező forgalmi helyzet kapcsán beszélgettünk Molnár Emillel, a Miskolc Városi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjével a kereszteződésekre vonatkozó kanyarodási szabályokról.

Konkrét szituáció

Olvasónk a Szentpéteri kapui nagyáruház, illetve a repülőtéri buszvégállomásnál lévő kereszteződés kapcsán vetett fel egy közlekedési szituációt. Mint írja, ha Miskolc belvárosa felé jobbra kis ívben kanyarodik ki az áruháztól kifelé jövet, akkor előfordul, hogy balról nagy ívben kanyarodva busz is fordul ki a végállomásról. Olvasónk szerint a busznak a belső sávba kellene kanyarodnia vagy a jobbról kis ívben kanyarodónak legalább elsőbbséget adni, ám ő sokszor találkozott itt azzal a helyzettel, hogy a busz a külső sávba érkezik, nem adva elsőbbséget az autónak.

Molnár Emil elmondta, ezt a helyzetet másképp kell megközelíteni, itt ugyanis két külön kereszteződésről kell beszélni. Az egyik a buszvégállomás lámpás kereszteződése, ahonnan a busz akkor fordul ki, ha szabad jelzést kap. Így ő már a főúton közlekedik. Ekkor kell egy külön forgalmi helyzetként kezelni azt, hogy az áruház irányából egy autó szeretne kifordulni a főútra, gyakorlatilag egy alárendelt útról, amelyet egy elsőbbség­adás kötelező tábla is megerősít. Így tehát az autósnak a busz felé mindenképpen elsőbbséget kell adni, az bármelyik sávba érkezik.

Az osztályvezető azt is elmondta, a kanyarodási szabály egy kereszteződésben azt írja elő, hogy a balra, nagy ívben kanyarodó járműnek a felezővonalhoz, míg a jobbra, kis ívben kanyarodónak az úttest széléhez kell megérkeznie, az ennek megfelelő sávba. Azt azonban semmi nem tiltja, hogy azonnal sávot váltson – persze a sávváltás szabályait figyelembe véve. Hozzátette, ilyen forgalmi helyzetekben előfordulnak koccanások, de ezek általában a figyelmetlenségre vezethetők vissza, kanyarodás közben ugyanis könnyen kerülhet a másik sávban lévő autó a holttérbe. A kanyarodás utáni sávváltást tehát minden esetben kiemelt körültekintéssel kell megtenni.

ÉM-HI


Miskolc - Nyáron kaphat új útburkolati jeleket a zsolcai körforgó.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Télen a csúszós körülmények és a rossz időjárási viszonyok miatt jelentősen megnövekszik a közúti balesetek száma az utakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában