Ha havas egy út, akkor is kétsávos marad az útszakasz

Nem látszanak a sávok
Nem látszanak a sávok
Miskolc – Nyáron kaphat új útburkolati jeleket a zsolcai körforgó.

Nemrégiben írtunk a zsolcai körforgalomról, aminek kapcsán több levelet is kaptunk olvasóinktól. Molnár Emillel, a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjével néztük meg akkor a zsolcai körforgalmat azt elemezve, hogyan kell a csomópontban közlekedni és kinek van elsőbbsége. Mint megírtuk, a bizonytalanságot az okozhatja az autósok számára, hogy a körforgalomban teljesen lekoptak az útburkolati jelek.

Megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, ahol azt a választ kaptuk, hogy bár saját kivitelezésben is végeznek burkolati jelfelújító festést, de saját kapacitásuk nem elég a teljes megyei igény elvégzésére. Ezért minden évben közbeszerzési eljárás lefolytatásával szerződést kötnek külső vállalkozóval. Azonban megyénkben a 2015-ben nyertesnek kihirdetett vállalkozó visszalépett a szerződéskötéstől. Az új eljárásnak nyáron lehet eredménye, ekkor kerülhet sor a lekopott jelek felfestésére. Hozzátették: a burkolati jel hiányában a KRESZ előírásának megfelelően kell közlekedni.

A KRESZ szabályai szerint

Olvasónk szerint, ha nincs felfestés, akkor egy forgalmi sávként kellene kezelni a körforgalmat, amire eszerint vonatkozna a KRESZ. Ennek kapcsán Molnár Emil megjegyezte, ha az útburkolati jelek nem látszanak, például mert havas az út, akkor is kétsávos marad egy útszakasz, ha eredetileg is az. Mivel Miskolc irányából érkezve két forgalmi sávon hajtunk be, így nem kérdés, hogy két sáv van a körforgalomban, akkor is, ha nincsenek útburkolati jelek. Tehát a KRESZ szabályai is eszerint vonatkoznak rá, ahogy azt előző cikkünkben is írtuk.

ÉM-HI


Kinek van elsőbbsége a zsolcai körforgóban?

Felsőzsolca – A rendőrség szakértőjével tekintettük át a körforgalomra vonatkozó szabályokat.

hirdetés


hirdet�s