Helyi közélet

2015.12.22. 09:14

Meleget és lakást kérnek a fa alá

Miskolc - Önhibájukon kívül kerültek bajba, most pedig hidegben, fűtés nélkül tölthetik a szent­estét.

Miskolc - Önhibájukon kívül kerültek bajba, most pedig hidegben, fűtés nélkül tölthetik a szent­estét.A hőmérő 12 fokot mutat a miskolci József Attila utca 45. szám alatti, harmadik emeleti lakás nappalijában. Mádi Lászlóné és Takács Péterné nagykabátban, csizmában fogadnak. Egy ideje ez az otthoni viseletük, hiszen fűtés nincs a lakásukban. „Este már nem merek elaludni, félek, reggelre megfagyok” – mondja Mádi Lászlóné. Majd elsírja magát, amikor eszébe jut, az idén gyerekek, unokák nélkül ünneplik a karácsonyt férjével, mert ez a hőmérséklet nem kisgyereknek való. Ennek ellenére persze a szomszédban kétéves gyerekkel élnek, ők sem jutottak még cserelakáshoz.

Lapunk többször foglalkozott a József Attila utca 45. szám alatti épületben élők kálváriájával. A cég – amelytől a lakók bérelték az ingatlanjaikat – egyik tulajdonosa csődbe ment, így az épület felszámolás alatt van. A lakók a miskolci önkormányzathoz fordultak segítségért – részben ugyanis a MIK is tulajdonos –, és részben kaptak is segítséget. A város két belső pályázatot is kiírt a számukra, többen már el is költöztek, de négy család még nem jutott lakáshoz. Takács Péterné például azért nem, mert a lánya a bérlő, akinek kevés a jövedelme. „Hiába állok mögötte, nem kaptunk lakást. Én piaci alapúra pályáztam, de ott a magasabb jövedelműek elvitték előlem az ingatlant” – sorolja. Hasonló a helyzet Mádi Lászlónénál is, sokadik pályázaton van túl, most azt hitte, már költözhet, de megint nem ő nyert. Hétfőn újra beadta a pályázatát a MIK-hez, de ezt csak februárban bírálják majd el.

Átmeneti megoldás

Miért nem mennek albérletbe? – kérdeztük. „Nagyon drága, ráadásul három havi kauciót is le kell tenni, így a beugró minimum 200 ezer forint, annyi pénzünk nincs” – magyarázzák. „A férjem és én is súlyos betegek vagyunk, ez a hideg nem tesz jót nekünk, nem beszélve arról, hogy a falak már penészednek, ez sem egészséges” – mondja Mádi Lászlóné.

A két lakó már annak is örülne, ha legalább az ünnepekre lenne valami megoldás, ha nem kellene a hideg lakásban tölteniük a szentestét.


Jogi kötelezettség nincs, erkölcsi van

Megkerestük a terület önkormányzati képviselőjét is, Katona Ferencet, aki úgy véli, ő minden tőle telhetőt megtett a József Attila utca 45. szám alatti lakókért. Hangsúlyozta, a városnak nem volt jogi kötelezettsége velük szemben, de erkölcsi igen, ezért két belső pályázatot is kiírtak a számukra, illetve folyamatossá tették a lakás­pályázatokat.

A felszámolóbiztost is megkerestük, de hétfő estig nem kaptunk választ. Korábban azt nyilatkozta: „Mivel a lakók nem fizetnek még lakáshasználati díjat sem, így nincs fedezet a fűtés biztosítására. Összesen kettő lakónak nincs elmaradása, nagyon sajnáljuk, hogy a kialakult helyzet őket hátrányosan érinti, de műszakilag nem megoldható a fűtés leszakaszolása”.


Miskolc - „Jelen helyzetben nem állunk semmilyen jogviszonyban az ingatlanban tartózkodókkal.” tovább »

Miskolc - Újra a miskolci József Attila utca 45. szám alól kérték lapunk segítségét a lakók. Míg korábban – márciusban – a kiköltöztetésük miatt aggódtak, most azért, mert nincs fűtés az épületben. A felszámoló szerint azért nem fűtenek, mert vannak, akik nem fizették a számlát, ha majd kifizetik, lesz meleg is. A MIK pedig azt mondja, nem illetékes a témában. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában