Helyi közélet

2015.08.02. 21:12

Még: Enni adok – enni kapok Miskolcon

Miskolc - Több olvasónk kérdezte: folytatódik-e a Vöröskereszttel közös Enni adok – enni kapok akciónk Miskolcon.

Miskolc - Több olvasónk kérdezte: folytatódik-e a Vöröskereszttel közös Enni adok – enni kapok akciónk Miskolcon.

Harmadik hete tart az Észak által kigondolt, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete által felkarolt akció. Az eddig kihelyezett két ételadomány-dobozba érkeznek a tartós élelmiszerek az adományozóktól – és persze rendre el is viszik azokat. Időnként egy-egy nagyobb adományt is hoznak: az Észak Segítünk akcióját évek óta segítő Kovács házaspár is töltötte már föl a Corvin utcai dobozt befőttekkel, tésztával, konzervekkel.

Kisebb adagokban

– Egy arra járó figyelmeztetett, hogy egyszerre inkább kevesebbet kellene beletenni, mert esetleg így mindent egy valaki visz el, de mi most kitettük, amit ide szántunk. Majd legközelebb meggondoljuk! – mondja Ilona.

Kollégámmal mi is bevásárolunk a közeli boltban. Egy kukorica-, egy borsó-, egy húskonzerv, egy zacskó tészta. Betesszük mind a ládikába. Tíz perc sem telik bele, a ház mögül föltűnik egy férfi, kezében jókora műanyag szatyor, egyenesen a ládikához tart, a feliratra „Hagyj másnak is!” rá sem hederít, pár mozdulattal mindent betesz a szatyorba, s már el is tűnik, csak épp előtte még belekukkant a közeli utcai szemetesbe. Ám aligha lát benne bármi érdemlegeset, mert nem sokkal előtte egy másik férfi már átmezgerelte a tartalmát.

Mi ismét elhelyezünk a dobozban valamit, ezúttal egy sajtkrémes rudat, gondosan bezacskózva. (Negyven perc elteltével még a helyén volt.)

Megszólítjuk a szomszéd házból kilépő fiatal párt: tudnak-e a doboz létéről. A lány igen, a fiatalember nem. Elmondjuk neki, hogy bárki beletehet nem romlandó élelmiszert, s bárki ki is veheti belőle, aki rászorul. Tetszik neki, s nem tartja kizártnak, most, hogy tudja, ő is kihasználja az adakozásnak ezt a lehetőségét.

A közeli lépcsőházból idősebb úr közeledik, üres szatyorral, de nem a láda, hanem a bolt felé veszi útját. Állítja, látta, hogy felszerelték a ládát az iroda falára, de fogalma sem volt róla, hogy milyen céllal. Kérdem, a háztartásban képződő felesleges élelmiszerből esetleg fog-e juttatni a szegényeknek?

– Öt éve munkanélküli vagyok, örülünk, ha be tudjuk fizetni a csekkeket, nálunk nincs felesleg – mondja.

ÉM-SzK


Lehetőségek

A Vöröskereszt eddig két helyen tett ki ételadomány-gyűjtő ládát. Az egyik hely a Corvin utca 9. (az MSZP iroda falán), a másik a Győri Kapu 123. (a Vöröskereszt székházának kerítésén).


Miskolc - A Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete – az Észak-Magyarország kezdeményezésére – Miskolcon is elindította az ételadomány-doboz akciót. Lényege, hogy az utcára kihelyezett dobozokba bárki betehet nem romlandó élelmiszereket, s onnan bárki ki is vehet, lehetőleg arra figyelemmel, hogy másnak is jusson belőle. tovább »

Miskolc - Kisebb akadályok ugyan adódtak, de kedden elindult az új segítő akció Miskolcon. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában