Helyi közélet

2015.07.08. 08:14

Mit tárgyalt Miskolcról az EBESZ és a miniszter?

Miskolc - A minisztérium is fontosnak tartja, hogy az ombudsman által kifogásolt ügyek mielőbb rendeződjenek.

Miskolc - A minisztérium is fontosnak tartja, hogy az ombudsman által kifogásolt ügyek mielőbb rendeződjenek.Hazánkban, ezen belül Miskolcon is járt az elmúlt héten Michael Georg Link, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának elnöke. Két napra érkezett Magyarországra, hogy az itt élő romák helyzetéről tájékozódjon. Kiemelten foglalkozott a miskolci helyzettel, beszélt a polgármesteri hivatal munkatársaival, a rendőrség képviselőivel és Váradi Gáborral, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével is. A számozott utcákban is járt, hogy közvetlenül beszélhessen az ottani roma lakosokkal és civilekkel. A miskolci látogatása után tartott budapesti sajtótájékoztatón pedig így fogalmazott: „A számozott utcák lakói számára most csak a remény van”.

A razziákról

Az elnök a miskolci razziákkal is foglalkozott, egészen pontosan a közelmúltbeli ombudsmani ajánlással, amely törvénysértőnek találta a – többek között – a hatósági ellenőrzéseket és azonnali megszüntetésüket javasolta. Michael Georg Link arra kérte az összes érintett szervet, hogy fogadják meg az ombudsman ajánlásait.

Az elnök látogatása után az önkormányzatnál is érdeklődtünk, ahol Koczák Szilvia városházi szóvivőtől megtudtuk, a miskolci látogatáson nem került szóba az ombudsmani jelentés. Hozzátette azt is: Miskolc vezetése továbbra is elkötelezett az ígéreteinek betartása, azaz a nyomortelepek felszámolása és a közbiztonság megerősítése ügyében.

Michael Georg Link Balog Zoltánnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) miniszterével is találkozott, lapunk kíváncsi volt arra is, miről egyeztettek. „A találkozón magyar részről elhangzott, hogy a magyar kormány egyik legfőbb törekvése a társadalmi felzárkózás erősítése és a szegénység csökkentése, és az intézkedések fontos eleme a lakhatási körülmények javítása. A kormány a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával összhangban a komplex, átfogó megoldásokat támogatja a felzárkózás területén. Az elmúlt években számos tapasztalat gyűlt össze, ezekből az eszközökből megtalálhatják a megfelelő megoldásokat a települések” – kaptuk a választ a minisztérium sajtóosztályától. Hozzátették: a kormány 2011-ben elindította a komplex telepprogramot, amelynek teljes költségvetése 8,04 milliárd forint, eddig összesen 55 önkormányzat 67 szegregált telepe vesz részt a programban, köztük Miskolc is.

Ki hívta meg?

Mivel az EBESZ csak meghívásra látogathat egy-egy országba, így arról is érdeklődtünk, ki hívta meg hazánkba. „2014 nyarán az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala kért hivatalos tájékoztatást arról, hogy a miskolci önkormányzat intézkedései megfelelnek-e a Magyarország által is aláírt és ratifikált EBESZ és nemzetközi emberi jogi normáknak. Ezt követően Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár magyarországi látogatásra hívta meg Michael Georg Link, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának igazgatóját” – tudtuk meg.

Javaslat

Mivel az elnök beállt az ombudsmani jelentés mögé, ezért szerettük volna megtudni, a minisztériumnak mi a véleménye erről, szándékában áll-e tenni valamit a miskolci razziák, a számozott utcák, illetve a lakhatási rendelettel kapcsolatban felmerült ombudsmani aggályok ellen, már csak azért is, mert az ombudsmani jelentés a minisztérium felé is tett javaslatokat a miskolci ügyek kapcsán. A szaktárca válasza a következő volt: „Az EMMI és személyesen Balog Zoltán miniszter is fontosnak tartja, hogy az ombudsman által kifogásolt ügyek mielőbb rendeződjenek”.

Ebben bízik Váradi Gábor, a miskolci cigány önkormányzat elnöke is, hiszen korábban azt nyilatkozta lapunknak: „Előbb-utóbb a magyar kormánynak bele kell szólni a miskolci történésekbe. Reméljük, ez megtörténik…”

Az ombudsman szerint...

„Miskolcon olyan jogszabályi felhatalmazás nélküli, megfélemlítő hatású, razziaszerű közös hatósági ellenőrzési gyakorlatot alakítottak ki, amely a tisztességes eljáráshoz, a magánszférához és a jogorvoslathoz való jogot, valamint az egyenlő bánásmód követelményét is sérti” – ezt jelentette be a közelmúltban Székely László, az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman ugyanis – több civil jogvédő szervezet közös bejelentése alapján – egy évig vizsgálta a miskolci helyzetet. Többek között a Miskolci Önkormányzati Rendészet által koordinált, más hatóságokkal és szervekkel közösen folytatott hatósági ellenőrzéseket, illetve az azt megalapozó helyi rendeleti szabályozást.


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - Miskolcon járt az EBESZ elnöke, a számozott utcákra is ellátogatott. Támogatta az ombudsmani jelentést. tovább »

Budapest, 2015. július 1., szerda (MTI) - Jelentősebb erőfeszítésekre van szükség a magyarországi roma közösségek fenntartható és nem diszkriminatív lakhatásának előmozdítására - mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatója szerdán Budapesten. tovább »

Brüsszel, 2015. június 15., hétfő (MTI) - Brüsszel úgy értékeli, hogy a miskolci önkormányzatnak a "Számozott utcák" ügyében hozott intézkedései sem az uniós romastratégiák keretrendszerével, sem a kormány által a magyar romastratégiában vállalt intézkedésekkel nincsenek összhangban - derül ki abból a válaszból, amelyet Vera Jourová igazságügyi biztos adott Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő írásbeli kérdéseire. tovább »

Miskolc - Az ombudsmani ajánlás ellenére a miskolci önkormányzat folytatja a hatósági ellenőrzéseket. tovább »

Miskolc, 2015. június 11., csütörtök (MTI) - Miskolcon folytatódnak az önkormányzati hatósági ellenőrzések mindazon térségekben, amelyekben a lakók egy része jogcím nélkül él, nem fizet a közüzemi szolgáltatásokért, bűncselekményeket követ el, nem gondoskodik megfelelően a gyermekeiről, jogtalanul vesz fel segélyeket - mondta a város polgármestere sajtótájékoztatón, csütörtökön. tovább »

Miskolc - Az ombudsman szerint be kellene szüntetni a miskolci razziákat, a polgármester szerint nem. tovább »

Miskolc, 2015. június 10., szerda (MTI) - A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat üdvözli és helyesnek tartja az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló, túlnyomórészt roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések - közölte Váradi Gábor, az önkormányzat elnöke az MTI-vel szerdán. tovább »

De mégis ez történik, s ez nem is pártfüggő, nincs jobb vagy baloldali irtózás a „gázos cigányügyektől”. Kiss László jegyzete. tovább »

Budapest, Miskolc - Több mint egy évig vizsgálta az ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzéseket; jogsértőnek találta. tovább »

Miskolc - Miskolcon évek óta vannak összevont hatósági ellenőrzések, amelyek teljesen erélytelenek és ebből fakadóan hatástalanok is. tovább »

Budapest, 2015. június 5., péntek (MTI) - Jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek - állapította meg az ügyben készült ombudsmani jelentés, amelyet pénteken budapesti sajtótájékoztatón ismertettek. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában