Miskolci roma önkormányzat: helytállóak az ombudsman megállapításai

Akt.:
Miskolci roma önkormányzat: helytállóak az ombudsman megállapításai
Miskolci roma önkormányzat: helytállóak az ombudsman megállapításai
Miskolc, 2015. június 10., szerda (MTI) – A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat üdvözli és helyesnek tartja az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló, túlnyomórészt roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések – közölte Váradi Gábor, az önkormányzat elnöke az MTI-vel szerdán.

Üdvözlik az ombudsman és helyettese jelentését, amely átfogó és alapos tájékozódás után egyértelműen megerősíti azt a kezdetektől hangoztatott vélekedésüket, hogy ezen eljárások, rendeletek és intézkedések során súlyos alapjogi visszásságok állapíthatók meg – fogalmazott közleményében a roma önkormányzat elnöke.

A jelentés megállapítja például, hogy önkormányzati rendészet által koordinált együttes hatósági ellenőrzéseknek nincs jogszabályi alapjuk, nem egyeztethetők össze a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével – idézte fel. Ugyanakkor “megerősítette, hogy a szegregátumokban tapasztalt körülmények miatt súlyosan sérül az ott élő lakosság emberi méltósághoz való joga és a gyermek legfőbb érdekének alkotmányos alapelve.”

Váradi Gábor közleménye arra is emlékeztet, hogy az ombudsman számos ajánlást fogalmazott meg a miskolci közgyűlésnek, egyebek mellett az együttes hatósági ellenőrzések haladéktalan beszüntetését, valamint szorgalmazza a városban kialakult telepek felszámolására, újratermelődésük megakadályozására vonatkozó komplex program és feladatsor kidolgozását.

A miskolci roma önkormányzat szerint csak egy átfogó koncepció alapján, az érintettek bevonásával kialakított “stratégia és cselekvési terv vezethet az igen súlyos problémák kezeléshez, ennek kialakításában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mellett minden olyan kompetens civil szervezetnek részt kell vennie”, amely ismeri és képviselni tudja az ott élő embereket.

Kulcsfontosságú, hogy az erre a célra alakuló munkacsoportban döntéshozóként, szakértőként vegyenek részt az érintett civilszervezetek és az miskolci roma nemzetiségi önkormányzat delegáltjai, az önkormányzati fenntartású intézmények képviselői és a város által megbízott civilszervezet mellett – írta Váradi Gábor.

A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes, Szalayné Sándor Erzsébet június 5-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy jogsértőek a Miskolc egyes városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek. Azt mondta: Miskolcon olyan jogszabályi felhatalmazás nélküli, megfélemlítő hatású, razziaszerű közös hatósági ellenőrzési gyakorlatot alakítottak ki, amely a tisztességes eljáráshoz, a magánszférához és a jogorvoslathoz való jogot, valamint az egyenlő bánásmód követelményét is sérti. Székely László, az alapvető jogok biztosa ugyanott a hatósági ellenőrzésekkel és a miskolci lakhatási feltételeket érintő intézkedéssel kapcsolatban a társadalmi szolidaritás durva megsértéséről beszélt. Hangsúlyozva azt is, hogy Miskolc egyedül nem képes ezen társadalmi probléma rendezésére.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón reagál az ombudsmani jelentésre.

– MTI –


Nézőpont: Mi van messze, és mi közel

De mégis ez történik, s ez nem is pártfüggő, nincs jobb vagy baloldali irtózás a „gázos cigányügyektől”. Kiss László jegyzete. tovább »

Beszüntetnék a razziát Miskolcon

Budapest, Miskolc – Több mint egy évig vizsgálta az ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzéseket; jogsértőnek találta. tovább »

Közlemény – Jobbik: Az ombudsman mióta cigányozhat?

Miskolc – Miskolcon évek óta vannak összevont hatósági ellenőrzések, amelyek teljesen erélytelenek és ebből fakadóan hatástalanok is. tovább »

Ombudsmani jelentés: jogsértőek a miskolci közös hatósági ellenőrzések

Budapest, 2015. június 5., péntek (MTI) – Jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek – állapította meg az ügyben készült ombudsmani jelentés, amelyet pénteken budapesti sajtótájékoztatón ismertettek. tovább »