Miskolci polgármester: folytatódnak a hatósági ellenőrzések

Akt.:
Miskolc, 2015. június 11. Munkagép dolgozik a Hatodik utca 1-3. számú épület bontásán a Miskolci Városgazda Kft. nyomortelep-felszámolási programja keretében Miskolcon 2015. július 11-én.
Miskolc, 2015. június 11. Munkagép dolgozik a Hatodik utca 1-3. számú épület bontásán a Miskolci Városgazda Kft. nyomortelep-felszámolási programja keretében Miskolcon 2015. július 11-én. - © MTI Fotó: Vajda János
Miskolc, 2015. június 11., csütörtök (MTI) – Miskolcon folytatódnak az önkormányzati hatósági ellenőrzések mindazon térségekben, amelyekben a lakók egy része jogcím nélkül él, nem fizet a közüzemi szolgáltatásokért, bűncselekményeket követ el, nem gondoskodik megfelelően a gyermekeiről, jogtalanul vesz fel segélyeket – mondta a város polgármestere sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) ezt az alapvető jogok biztosának jelentésére reagálva közölte. Székely László ombudsman a múlt héten sajtótájékoztatón azt mondta: a hatósági ellenőrzések és a miskolci lakhatási feltételeket érintő intézkedés a társadalmi szolidaritás durva megsértéséről szól.

A polgármester ugyanakkor úgy fogalmazott: Miskolcon jogi eszközökkel is lehet eredményt elérni, a nyomortelepek felszámolása, a hatósági ellenőrzések “oda vezettek”, hogy megerősödött a miskolciak hite a jogállamban. Valamennyi közbiztonsági fórum után az a tapasztalat, hogy a városlakók üdvözlik minden egyes nyomortelep felszámolását, és a hatósági ellenőrzéseket – mondta, hozzátéve: ezeknek az ellenőrzéseknek bűnmegelőző jellegük van és segítenek a bűncselekmények felderítésében is.

Kriza Ákos arról is szólt, hogy az ombudsmani jelentésnek van egy olyan része, amellyel egyet lehet érteni, ez azzal foglalkozik, miként lehet a felzárkózást, a felzárkóztatási folyamatot erősíteni.

Ugyanakkor a “hatósági ellenőrzések azonnali beszüntetésével nem hogy nem értünk egyet, az ajánlásnak ezt a részét nem is tartjuk be, már csak azért sem, mert látjuk, hogy eredményeket értünk el, 34 ezer miskolci aláírása kötelez minket arra, hogy folytassuk, az eredmények egyre inkább igazolják ezen hatósági ellenőrzések indokoltságát” – hangoztatta a városvezető.

“Mi a joggal élünk, és nem visszaélünk, ugyanakkor használni fogjuk a jogot, hogy Miskolcon a rendet és biztonságot betartsuk” – mondta a polgármester.

Az ombudsmani jelentés szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek. Azt állapították meg: a városban olyan jogszabályi felhatalmazás nélküli, megfélemlítő hatású, razziaszerű közös hatósági ellenőrzési gyakorlatot alakítottak ki, amely a tisztességes eljáráshoz, a magánszférához és a jogorvoslathoz való jogot, valamint az egyenlő bánásmód követelményét is sérti.

A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy üdvözlik és helyesnek tartják az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló, túlnyomórészt roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések. Váradi Gábor, az önkormányzat elnöke az ombudsmani vizsgálatra emlékeztetve azt írta: az önkormányzati rendészet által koordinált együttes hatósági ellenőrzéseknek nincs jogszabályi alapjuk, nem egyeztethetők össze a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóval egy idővel Miskolcon megkezdődött egy újabb “nyomortelep”, a számozott utcáknak nevezett rész Hatodik utca 1-3. szám alatti épületeinek bontása.

– MTI –


Kriza Ákos nem ért egyet az ellenőrzések megszüntetésével

Miskolc – Az ombudsman szerint be kellene szüntetni a miskolci razziákat, a polgármester szerint nem. tovább »

Miskolci roma önkormányzat: helytállóak az ombudsman megállapításai

Miskolc, 2015. június 10., szerda (MTI) – A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat üdvözli és helyesnek tartja az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló, túlnyomórészt roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések – közölte Váradi Gábor, az önkormányzat elnöke az MTI-vel szerdán. tovább »

Nézőpont: Mi van messze, és mi közel

De mégis ez történik, s ez nem is pártfüggő, nincs jobb vagy baloldali irtózás a „gázos cigányügyektől”. Kiss László jegyzete. tovább »

Beszüntetnék a razziát Miskolcon

Budapest, Miskolc – Több mint egy évig vizsgálta az ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzéseket; jogsértőnek találta. tovább »

Közlemény – Jobbik: Az ombudsman mióta cigányozhat?

Miskolc – Miskolcon évek óta vannak összevont hatósági ellenőrzések, amelyek teljesen erélytelenek és ebből fakadóan hatástalanok is. tovább »

Ombudsmani jelentés: jogsértőek a miskolci közös hatósági ellenőrzések

Budapest, 2015. június 5., péntek (MTI) – Jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek – állapította meg az ügyben készült ombudsmani jelentés, amelyet pénteken budapesti sajtótájékoztatón ismertettek. tovább »
További hírek a Magyarország kategóriából