Helyi közélet

2015.03.15. 18:08

Telepfelszámolás - Még sincs segítség a lakóknak?

Miskolc - Az a nyolcvan lakás nem az a nyolcvan lakás. Ráadásul pályázni is nehéz lesz.

Miskolc - Az a nyolcvan lakás nem az a nyolcvan lakás. Ráadásul pályázni is nehéz lesz.A múlt héten úgy tűnt, a Drótos család helyzete megoldódott, pénteken azonban újra szomorúan kereste meg lapunkat a családfő.

Mint azt megírtuk: Drótos János feleségével és két kiskorú gyermekével a Tizedik utca 14. szám alatt élnek, nincs tartozásuk, a MIK-kel kötött bérleti szerződésük azonban február 28-án lejárt, ezért cserelakásra nem jogosultak. Attól tartottak, az utcára kerülnek. Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője azonban egy hete sajtótájékoztatón jelentette be: „A lakásrendelet módosításával azoknak a számozott utcákban élőknek, akiknek sem közüzemi, sem lakbértartozásuk nincs, az önkormányzat lehetővé teszi, hogy pályázatot nyújthassanak be önkormányzati lakás bérlésére a város más részeiben.” Akkor rákérdeztünk, hogy mennyi lakást pályáztatnak, a válasz az volt, első körben nyolcvanat, de ha szükséges, akkor bővítik a keretszámot. A frakcióvezető a sajtótájékoztatón a Drótos család esetét külön kiemelte, elmondva, hogy utánajárt, így tudja, jövedelmi viszonyuk megengedi, hogy sikeresen pályázzanak.

Nos, úgy tűnik, az öröm korai volt, hiszen pénteken kiderült, mégsem lehet sikeres a pályázatuk. Legalábbis ezt a tájékoztatást kapta Drótos János pénteken – a lakásrendelet csütörtöki módosítása után – a miskolci ingatlankezelőtől. Megtudta, március 23-án írják ki a pályázatot, a feltételek között szerepel, hogy az egy főre eső jövedelmüknek 40 ezer forintnak kell lenni, illetve 3 hónapos munkaviszonyt kell igazolniuk. „Mivel a feleségem március 1-től dolgozik, én hétfőn állok munkába a Boschnál, így ezeknek a kritériumoknak nem felelünk meg. Ilyen pályázat korábban is volt, mi elmondtuk, ezen nem tudunk indulni, mert több kritériumnak nem felelünk meg. Mi azt szeretnénk, ha szociális bérlakásba költözhetnénk, amit ugyanúgy fizetnénk, mint a mostanit” – panaszolta Drótos János.

Belső pályázat

Ráadásul a Fidesz által beharangozott 80 lakást sem találtuk meg a lakásrendelet módosításában. Illetve igen, csak egy másik ügy kapcsán. Egészen pontosan: a Miskolc, József Attila utca 45. szám alatt lakóknak írt ki ekkora keretszámmal belső pályázatot az ingatlankezelő, mivel az itt élők a Fiatalok-Háza Kft. csődje miatt nehéz helyzetbe kerültek. (Erről az esetről is beszámoltunk.)

A képviselők csütörtöki döntése után Szélyes Domokosnál, a MIK Zrt. vezérigazgatójánál érdeklődtünk a számozott utcai lakóknak ígért pályázatról is, ő a következőket mondta: „A számozott utcák esetében is kiírják március végén a pályázatot, de nem kimondottan a területre vonatkozóan, hanem az éves pályáztatásnak megfelelően. A lakásrendelet módosításával annak a lehetőségét teremtette meg a testület, hogy a számozott utcák lakói is részt vehessenek ezen. Hiszen korábban az volt a kitétel, hogy azok nem pályázhattak, akik két éven belül szociális bérlakásban éltek.”

Válasz nélkül

Miután a számozott utcai lakók helyzete továbbra sem rendezett, újra megkérdeztük az önkormányzatot, mi lesz azokkal a családokkal, akik nem tudnak majd pályázni. Választ lapzártánkig nem kaptunk.

ÉM-NSZR


Miskolc - Drótosék segítséget kértek az Északtól. Úgy tűnik, már nem kell félniük, lesz hol lakniuk. tovább »

Miskolc - Drótoséknak menni kell, de továbbra sem tudják, hova. Ráadásul a kilakoltatási moratórium is lejárt. tovább »

Miskolc - A miskolci önkormányzat tavaly hirdette meg a telepfelszámolást, ami a számozott utcákat is érinti. Akkor csak találgatás folyt arról, hogy a telep elbontása a stadionrekonstrukció miatt vált sürgőssé. Februárban azonban megjelent a kormányrendelet, ez már több mint találgatás, hiszen kijelöli azokat a területeket, amelyek részei a fejlesztésnek, így a Tizedik utca is, ahol a Drótos család lakik. A tartozások melletti kipontozott rész kihúzva, vagy nulla van odarajzolva. A családnak mégis menni kell. Hogy hova, arra egyelőre nincs válasz. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában