Helyi közélet

2008.01.02. 08:43

Wanted – 10 ezer dollár "vérdíj"

<p>Miskolc - Tíz ÉM-vitát szerveztünk 2007-ben Miskolcon és a megye más városaiban. A legindulatosabbak – megítélésünk szerint – a panelprogram-vita résztvevői között voltak. A legsikeresebb pedig a tömegközlekedésről szóló volt.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/miskolci-kozgyulesi-ules-2007-juniusaban/cn/boon-news-em_01-20070617-123859"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A panelprogramról </B></A></p>

„A panelprogram keretében megtörtént házfelújításokfűtéskorszerűsítések, szigetelések – áldásaiból sokan részesültek már. Még többen nem: vagy mert nem volt elég pénzük, vagy mert lakótársaiknak nem. A pályázati feltételek – ez az általános vélemény – romlottak, nehezedtek. Hol tart a miskolci panelprogram, mik a kilátások? Erről tájékozódhatnak azok az érdeklődők, akik a lapunk által szervezett fórumon részt vesznek...”
A fenti módon hirdettük meg októberi panelprogram-vitánkat, amelyre meghívtuk a Széchenyi Társház lakóit is, és mindazokat, akik az ott zajló felújítás, az annak kapcsán kialakult vita (sőt: per) szereplői – tudomásunk szerint.

Felújítás és per

Nos, a vita jórészt erről a társasházról, illetve az ott lakók között zajlott. És ügyüket próbálták kommentálni, „tisztába tenni” a kérdezettek. Hogy nem sok sikerrel, azt igazolják a sokszor durva szócsaták, és igazolják például ezek a tények: van felújítás és van per is, van (volt) továbbá liftre kifüggesztett, Wanted kezdetű, 10 ezer dollár vérdíjjal kecsegtető felhívás. Ennek nyomán feljelentés. Azután: mint az egyik érintett – aki nevét nem szívesen, fotóját egyáltalán nem látná az újságban – elmondta, mára jóval többen vannak az akkorinál olyanok, akik nem akarják, nem bírják vállalni a rájuk eső részt. Informátorunk szerint sokan vannak, akik nem fogják tudni fizetni a havi több ezer forintot.

Első fokon

Mástól (is) azt hallottuk: már a kezdetekkor sem volt megfelelő a tájékoztatásuk. Úgy ítélik meg, hogy félrevezették őket. És – állítják – így van ez azóta is. Mint mondják, törvénytelenségek történtek a program „felvállalásakor”, a pályázat beindításánál. Arról is informáltak, hogy a bíróság törvénysértést állapított meg, az ügy az első fokon tart, ott nyert a felperes az alperes társasházzal szemben. Megtudtuk: a panelprogram-vita nyomán született újságcikkeink hatására több társasházból keresték meg őket, tanácsot kérni, elpanaszolni saját gondjaikat-bajaikat.
Amúgy pedig – mint név nélkül nyilatkozták lapunknak – a mai helyzet ismeretében, ha vissza mehetnének az időben, nem vállalnák a felújítást.

A vita hatására változtattak

Szó sincs arról, hogy akár egyetlen miskolci is elégedett lenne a buszközlekedéssel. Olyan talán van, aki elfogadja, hogy a közlekedési vállalatnak racionalizálnia kellett, magyarul: járatokat ritkítani, felmérni, hol tud spórolni, úgy, hogy lehetőleg ne szenvedjenek túl nagy hátrányt azok, akiket érint. A buszos ÉM-vita után úgy érezhettük: nem történt hiába. A vitán elhangzottakat (is) figyelembe vette a cégvezetés, és nemcsak ígéretet tett a menetrend felülvizsgálatára, hanem azt meg is tette, és itt-ott „könnyített”. Előrebocsátva és ehhez tartva magát: csak olyan kiigazításokra hajlandó, amelyek nem járnak plusz költséggel.

Kiragadott mondatok

A fórum szervezőivel elégedett vagyok, de egyes illetékesek hozzáállása felháborító. Sok jó kérdés és javaslat hangzott el, de a felét sajnos le se tudták reagálni az MVK Zrt. képviseli.
Kalas Csaba

Borzasztó kényelmetlen a közlekedés. Az emberek reggel 6.45 és 7.30 között nem férnek fel a túlzsúfolt 67-esre és az sem biztos, hogy a következő járatra fel tudnak szállni.
Gazdus Istvánné

Úgy tűnik, nem reménykedhetünk kedvező változtatásokban, mert az illetékesek érdemben válaszolni sem tudtak az elhangzottakra. Konkrét javaslatokat tettünk, de az sem garantált, hogy legalább gondolkodásra késztetjük a felelősöket.
Koroknai Lászlóné (szintén a buszos vitán)

A második kategóriába esünk. Miért mondják, hogy nálunk csökken a számlaösszeg? Kiszámoltam — nem csökken.
Kocsis Lászlóné

A távhő időnként átnyúl a fejünk felett. Például október 12-én, az átlaghômérséklet 15 fok, hiába kértük, ne indítsák el a fűtést, erôvel elindították. Fel van jegyezve, hány gigajoule ment el feleslegesen… A szegényeket támogatni kell: rendben van. Csak ebben van egy csomó machináció! Pont azok nem kapnak semmit, akik a legtöbb adót fizetik be.
Pásztor József

Hat lépcsőház közös képviselője vagyok, de 18 lépcsőház tartozik egy hőközponthoz. Így nem tudok a lakóim nevében hőfokemelést vagy -csökkentést kérni, mert előtte mindig egyeztetnem kellene a többi házzal, a MIK-kel, más kezelő céggel. Ami képtelenség.
Honvéd Józsefné

Pedagógusként tartok tőle, hogy tizenöt év múlva több intézményt is az integráció vagy a bezárás fog fenyegetni. Kulturált volt a mai vitafórum.
Krompavszky Andrea

A közelmúltban még tényként közölték velünk, hogy bezárják a Szent László úti óvodát. Örülök, hogy az egyeztetések jó eredményt hoztak
Vonzák Andrea

Nagyon megrémültünk múlt kedden, mikor azt mondták, bezárják az óvodánkat, és akit tudnak, elhelyeznek két másik intézményben. Ma sokkal kedvezőbb információkat hallottunk. Jó, hogy részt vettem a fórumon, így nyugodtan töltöm a hétvégém.
Horváth Jánosné

Nincs olyan terület a városban, ahol türelmi zónát lehetne létrehozni.
Dr. Mihalecz Péter

Bonyolítja a helyzetet, hogy a prostitúció megélhetési prostitúció is. Nyilvánosházat kellene létrehozni, ehhez törvényi módosítás kellene. Tűzoltómunka, amit itt csinálunk.
Nyírő Pál

A liberális álláspont szerint a lányok munkaviszonyban vannak, tb-t fizetnek, szolgáltatást nyújtanak. A másik az emberi jogi kérdéseket helyezi előtérbe. Eszerint bűncselekményről van szó. Egymásnak szögesen ellentmondó álláspontok ezek, az ellentét nem feloldható. A türelmi zónás szabályozás a két álláspont között próbált lavírozni.
Dr. Simon Gábor

Ami a Selyemréten tapasztalható, az a prostitúció legalja. Az ott lakók zaklatása jellemzi, s az ott megszerzett pénz tisztára mosása.
Dr. Szinay Attila

Ha kiderül, hogy 4 lakásban nem valósult meg a program, akkor a támogatást leemelik a társasház számlájáról. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a szerződéskötéshez egy olyan megvalósítási időszakot jelöljenek meg, amikorra feltételezhetően lezajlik a jogi procedúra. Mondjuk 2010-es dátumot, mert erre van lehetség
Bodgál Gabriella (MIK Zrt.)

Nekem a többséget kell pártolni, vagy a kisebbséget?
Zsákai Rudolf, a Széchenyi Társasház közös képviselője

A radiátor és az ablak az enyém, az a magántulajdonom, nem a többségé, hogy szólhatnak bele?
Bém Mária, a Széchenyi Társasház lakója

Nem vagyok megelégedve azzal, ahogy az ablakokat berakják a helyére. Panaszkodnak a lakók, hogy a réseken ki lehet látni.
Faragó Dezső, lakó

Vitamenetrend 2007

Január 11.: ÉM-vita a buszközlekedésről, Miskolc
Január 24.: ÉM-vita a távfűtésről, Miskolc
Február 23.: ÉM-vita iskolákról, óvodákról, Miskolc
Március 13.: Miskolci sportpénzek, sportfinanszírozás, Miskolc
Április 27.: ÉM-vita a prostitúcióról, Miskolc
Július 12.: ÉM-vita: Épüljön-e erőmű Tőketerebesen?, Sátoraljaújhely
Október 12.: ÉM-vita: Panel. Program?, Miskolc
Október 24.: A Szerencsre tervezett hőerőműről, a borvidék gondjairól, Tokaj
November 17.: ÉM-vita a mamabarát szülésről, Miskolc
December 11.: A kazincbarcikai kórházról, Kazincbarcika

 

Köszönjük segítőinknek

Miskolcra szervezett vitafórumaink legtöbbje a miskolci Ifjúsági házban zajlott le. Összeszámoltuk, az idén pontosan tíz vitafórumot szerveztünk, legtöbbjük nagy érdeklődés mellett zajlott le. Nem véletlenül, hiszen olyan témákkal kapcsolatban hívtuk meg a legilletékesebbeket, amelyek azokban a napokban az itt élőket foglalkoztatták. Így amikor átszervezték a buszközlekedést, az MVK Zrt. elsők között a vitafórumunkon szembesült az utasok kifogásaival, problémáival.
Mi ez úton is köszönjük olvasóinknak az érdeklődést, köszönjük hozzászólásaikat (a vitákon, előttük és utánuk: írásban és telefonon, avagy személyesen, szerkesztőségünkben), köszönet azon meghívottaknak is, akik elfogadták invitálásunkat, és köszönjük a vitáknak helyet adó Ifjúsági és Szabadidő Háznak, vezetőjének és munkatársainak, hogy lehetőséget kaptunk a fórumok megrendezésére, biztosították a technikai feltételeket

Meghívottjaink voltak

Akiket meghívtunk, és akik legtöbbje elfogadta invitálásunkat:
Egész Emil, az MVK Zrt. általános igazgatója, Braun Csaba, a kommunikációs osztály vezetője, Daróczi Magdolna  marketingcsoport-vezető (vita a buszközlekedésről)

Korózs András, a Mihő Kft. igazgatója, Orosz Lajos  alpolgármester (vita a távfűtésről)

Dr. Kormos Vilmos, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője, Fedor Vilmosalpolgármester, Horváth Ottóné, bizottsági elnök (vita az iskolákról, óvodákról)

Dr. Mihalecz Péteraljegyző,dr. Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya, Nyírő Pál  közbiztonsági tanácsnok, dr. Simon Gábor (MSZP), dr. Szinay Attila (Fidesz), Garamvölgyi Attila (KDNP) önkormányzati képviselők (vita a prostitúcióról)

Tompa Sándor, a miskolci panelprogram önkormányzati biztosa, Karczagi Gyula, a Termoment Kft. ügyvezetője, Krompaszky Ottó  irodavezető (MIK Zrt.),Kolozsvári Zoltán és társai, akik perlik a Széchenyi Társasházat, Zsákai Rudolf, a Széchenyi Társasház közös képviselője, Rem Tiborné (Panelpartner Bt.), Skornyák Péter, az Ökoplanet Kft. képviselője, Kiss Gábor  pályázatíró (Lizi London Kft) (vita a panelprogramról)

Dr. Hardonyi András  főorvos (Semmelweis Kórház), dr. Nagy Gábor (B.-A.-Z. Megyei Kórház), dr. Pásztor Gábor (Kazincbarcikai Városi Kórház), dr. Pázsit Emese (Erzsébet Kórház, Sátoraljaújhely), Csomós Csabáné csecsemősnővér és Balogi Lajosné védőnő (Almási Balogh Pál Kórház, Ózd), fórumvezető: Altmann Andrea  születésfelkészítő szakember (vita a mamabarát szülésről)

Miről vitázzunk 2008-ban?

Az Észak-Magyarország és Borsod Online által szervezett ÉM-vitákat 2007-ben is nagy-nagy érdeklődés kísérte. Fórumainkról részben helyszíni tudósítást adtunk – a www.boon.hu -n –, részben az újságban számoltunk be. Túl azon, hogy igyekeztünk hűen visszaadni az elhangzottakat – és megidézni az olykor igencsak parázs hangulatot –, megszólaltattunk többeket a résztvevők közül. Például azzal a kérdéssel, hogy eredményesnek tartják-e a vitát. Hogy elégedettek-e.

Összeállításunkban a miskolci ÉM-viták közül idézünk fel többet, felvillantva egy-egy részletet. Egyben arra biztatjuk Önöket, írják meg (az Északnak vagy a BOON-nak), hogy mit javasolnak: mely témákban-ügyekben szervezzünk 2008-ban vitákat.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában