BOON Sziréna

2017.06.19. 21:03

Felfüggesztett börtön és esszéírás vár a deteki állatkínzókra

Encs, Detek - Jogerős elítélték a két éve Deteken kutyát agyonverő két fiatalt.

Encs, Detek - Jogerős elítélték a két éve Deteken kutyát agyonverő két fiatalt.

Az Encsi Járásbíróság Szunyog Tibor vezette tanácsa a két éve történt „deteki állatkínzás” ügyben a fiatalkorú K. István első rendű vádlottat állatkínzás miatt 6 hónap – végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett –, míg H. Patrik másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett állatkínzás miatt 5 hónap – végrehajtásában szintén 1 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság ítéletében – a büntetés nevelő jellegének hangsúlyozása mellett – rendelkezett mindkét vádlott pártfogó felügyeletéről és külön magatartási szabályként előírta a vádlottak részére, hogy csoportos foglalkozásokon vegyenek részt, melynek tematikájában kell, hogy szerepeljen az állatok védelme, gondozása és az állatkínzás jogkövetkezményeinek tudatosítása. Az ítéletben arra is kötelezték a két fiatalt, hogy Csáth Géza: Anyagyilkosság című novellájának elolvasása és a könyv alapján készült Witman fiúk című film megtekintése után az állatkínzás lehetséges következményeit feldolgozó esszét írjanak meg.

Videóra is vették tettüket

Mint több alkalommal foglalkoztunk vele, a két fiatal még 2015. nyarán Beret községből Detekre kerékpároztak, amikor az út menti árokban megláttak egy kis testű, keverék kiskutyát, aki élt, de vélhetően sérülés vagy betegség miatt önállóan mozogni nem tudott. A bíróság megállapítása szerint közösen elhatározták, hogy elpusztítják az ebet. Magukkal vitték a közeli patakpartra, ahol nem láthatja őket senki a magas nád miatt. K. István talált egy szerszámnyelet, azt magához vette és a telefonját társának adta, hogy készítsen felvételt tettéről. Majd az ütésekre a videófelvétel miatt is készülve kétszer lesújtott a kutya fejére a bottal. A két ütés között, valamint az ütéseket követően is a bottal forgatta és a kamerát kezelő fiúnak mutatta a kutyát. Ezután a botot bedobták a nádasba, a kutyát pedig a helyszínen hagyták és hazamentek.

A kutya az ütések következtében – hivatalos megfogalmazással – „különös szenvedést” átélve elpusztult.

Jogerős az ítélet

A bíróság súlyosító körülményként értékelte az állatkínzásos ügyek elszaporodottságát, míg enyhítő körülményként a vádlottak ténybeli beismerő vallomását, az időmúlást és a vádlottak életvitelében bekövetkezett pozitív változásokat. Az ítéletet valamennyi fél elfogadta, így az jogerőre emelkedett.

ÉM-SZB


Megyénkben több állatkínzásos ügyben is indult büntetőeljárás a bíróságokon.

 

Elfogultság miatt a bírói tanács kizárását indítványozta a védő a „deteki állatkínzásos” büntetőperben.

Hétfőn reggel 8 órától folytatódik az Encsi Járásbíróságon a Deteken történt állatkínzás miatt K. I. és társa ellen folyamatban lévő büntetőügy tárgyalása tanúk kihallgatásával. Az ügyben akár befejezés is várható, azaz megszülethet az elsőfokú ítélet.

A fiúk nem tagadják tettüket, de lényegében nem tartják bűnösnek magukat.

 

Megbánta az állatkínzást - ezt mondta a deteki alpolgármester fia, aki a vád szerint még tavaly nyáron brutálisan agyonvert egy kiskutyát. Barátja mindezt videóra vette, ami az internetre is felkerült.

Vádat emeltek az állatkínzó – a brutális jelenetet videóra vevő – két deteki fiatal ellen. Felfüggesztett börtön és javítóintézet járhat.

 

Állatvédők tüntettek az egy kutyát agyonverő deteki fiatalember háza előtt.

 

A két fiatal ellen állatkínzás miatt folytat büntetőeljárást az Encsi Rendőrkapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!