Friss hírek

2009.03.24. 15:35

Elutasították a perújítást Tasnádi Péter nagy maffiaperében

<p>Elutasították az ügyészség által kezdeményezett perújítást Tasnádi Péter régi, nagy maffiaperében. A Pest Megyei Bíróság kedden kihirdetett végzésében megállapította, hogy tévesen rendelték el a perújítást 2008-ban, mert Tasnádi Péter régi maffiaperének ügye már elévült. Így változatlanul a Tasnádi számára kedvezőbb, 2007-ben hozott perújítási ítélet jogerős, amelyben betegségére tekintettel 2 év 6 hónapot kapott, amit már teljesen kitöltött.</p>

Tasnádi Pétert 1999. szeptember 6-án tartóztatták le, majd 2001. áprilisában állították bíróság elé többek között bűnszervezet létrehozásának és irányításának vádjával. A tárgyalás annak idején magyar bíróságon addig soha nem látott biztonsági intézkedések mellett kezdődött. Nem csupán a Pest Megyei Bíróság épületét, hanem annak környékét is géppisztolyos, golyóálló mellényt viselő kommandósok őrizték. A Pest Megyei Bíróság 2002 májusában Tasnádit felmentette tucatnyi súlyos vádpont alól, de önbíráskodásért és felbujtóként elkövetett testi sértésért 4 év 6 hónapi szabadságvesztésre ítélte. 2007-ben a jórészt kitöltött börtönbüntetés után Tasnádi védői perújítást kezdeményeztek, mert igazságügyi elmeszakértők 2 csoportja is megállapította, hogy Tasnádi pszichiátriaia betegsége miatt beszámítási képessége korlátozott volt. Ennek alapján a korábbi büntetést hatályon kívül helyezték, és azt 2 év 6 hónapra mérsékelték. Időközben újabb két orvosszakértői vélemény készült, amelyek ! szerint Tasnádi betegsége nem annyira súlyos, hogy korlátozná a felelősségét. Erre hivatkozva kezdeményezte Tasnádi Péter terhére az ügyészség az újabb perújítást.

A Pest Megyei Bíróságon március 19-én kezdődött tárgyaláson 13 igazságügyi elmeorvost, illetve pszichológus szakértőt hallgattak meg, akik a tárgyalóteremben egész nap vitatkoztak arról, mennyire súlyos Tasnádi betegsége. Szegedi Gyöngyvér bírónő a kedden kihirdetett döntés indoklásakor hangsúlyozta, hogy a perújítás nem lehetséges, mert annak lehetősége elévült. Így a Tasnádi Péter számára lényegesen kedvezőbb 2007-es 2 év 6 hónapos ítélet hatályban marad és jogerős.

A Pest Megyei Bíróságon kedden született döntés elsősorban erkölcsi jelentőségű, de fontos azért is, mert Tasnádi Péter egy másik ügyében a Fővárosi Bíróságon április végén ítélet várható, és a most született döntés eredményétől függ az is, hogy Tasnádi visszaesőnek számít-e és felfüggesztett büntetés hatálya alatt követte-e el tettét.

A Pest Megyei Bíróság keddi végzése nem jogerős, mert az ügyész fellebbez ellene, kérve, hogy a perújítási eljárást mégis folytassák le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!