„Ez nem etnikai és nem politikai kérdés…”

Akt.:
Állatvédők tüntettek a kutyát agyonverő fiatalember háza előtt Deteken
Állatvédők tüntettek a kutyát agyonverő fiatalember háza előtt Deteken - © Fotó: Kozma István
Encs, Detek, Miskolc – Állatvédők tüntettek az egy kutyát agyonverő deteki fiatalember háza előtt.

„Mind jobban elvadul az ember, s az állat nézi szelíd félelemmel…” „A gyilkos embert hamarabb utolérjük, mint a sánta kutyát…” Többek között ilyen mondatok voltak olvashatók vasárnap koradélután az előtt a deteki ház előtt, amelyben az a fiú lakik, aki – egy társával – videóra vette és az interneten közzé tette, ahogy egy kiskutyát agyonüt egy baseball-ütővel. Az ügynek etnikai színezetet adott, hogy a fiú cigány származású és politikait, hogy az édesanyja Detek alpolgármestere.

Súlyosabb büntetést!

Vasárnap dél körül már nem lehetett autóval bejutni Detek területére. A település határánál rendőr állította meg az arra haladókat és közölte velük, hogy gyalogosan juthatnak el a tüntetés helyére. A ház előtt az utcán jó félszázas volt a tömeg, a tüntetők transzparensekkel, piros karszalaggal. Igyekeztek fegyelmezetten demonstrálni, hiszen korábban az a hír is járta, hogy ellentüntetést is szerveznek a településre.

detek_kutyas_tuntetes_01

A tüntetés főszervezője, Révai Ildikó kérdésünkre határozottan kijelentette, hogy ez nem etnikai hovatartozási kérdése és nem is politikai. „Itt az állatkínzás nagyon súlyos esetével állunk szembe. Az a büntetés amivel elégedettek lennénk, az mindenképpen a letöltendő börtönbüntetés volna.” Hozzátette, hogy a statisztika szerint évente mintegy 200 állatkínzás történik az országban, de a valóságos adat ennek sokszorosa, csak nem derülnek ki az esetek és az elkövetők nem állnak a törvény elé tettükért. A főszervező ugyanerről beszélt a tüntetés résztvevői előtt is. Szavait helyeslés fogadta.

detek_kutyas_tuntetes_02

A tüntetés félszázas csapatához csatlakoztak megyénkbeli állatvédők is. Egy emberként álltak ki amellett, hogy az állatkínzást az eddigieknél sokkal szigorúbban kellene büntetni.

detek_kutyas_tuntetes_07

Sokan voltak egyszerű falubeli érdeklődők, de az ominózus ház (ahol az állatkínzás egyik elkövetője lakik) udvara is emberekkel volt tele. Az állatkínzással vádolt fiút és édesanyját azonban nem láttuk a ház körül tartózkodók között.

detek_kutyas_tuntetes_09

Egyik helybélit – aki nem vállalta névvel a nyilatkozatát – sikerült megszólaltatni, azt mondta, hogy egyetért azzal, hogy az állatkínzókat meg kell büntetni, de azzal nem, hogy ezért egy családot hurcoljanak meg mindenféle indokokkal.

detek_kutyas_tuntetes_11

A demonstrálók mintegy egy órát töltöttek a ház előtt transzparensekkel. Ez idő alatt semmiféle attrocitás nem történt. Utána összepakoltak és autókkal, részben egyenként, részben konvojban hazaindultak.

A rendőrség nyomoz

A bűncselekményt egyébként tavaly július 17-én követték el és közérdekű feljelentés nyomán az Encsi Rendőrkapitányság állatkínzás miatt indította el a nyomozást, mindkettejüket ki is hallgatták. Mint megtudtuk, a büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van, a rendőség szakértők közreműködését kérte és a vizsgálat eredményére vár, hogy lezárhassa a nyomozást.

detek_kutyas_tuntetes_13

Most úgy került újra fókuszpontba az ügy, hogy a kuruc.info honlapon most újra publikált videó nyomán Egyed Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő tárta ismét a nyilvánosság elé. Mint közölte, az ok az volt, hogy az egyik (egyébként cigány származású) elkövető édesanyja Detek alpolgármestere. A képviselő követelte a tisztségről való lemondását, amit az asszony nem tett meg.

Szó sem volt ellentüntetésről

Az mno.hu-n megjelent írás szerint a deteki tüntetés hírére Lakatos Attila megyei cigányvajda ellentüntetésre készült ugyanott, ugyanabban az időben. Mint a portál írta: “Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda is azt tervezi, hogy tüntetni fog vasárnap, körülbelül 100-150 fővel tervez megjelenni Deteken, hogy kiálljanak Gulyás Erzsébet (ő az elkövető édesanyja, Detek alpolgármestere – a szerk.) és családja mellet. Lakatos Attila az mno.hu-n úgy fogalmazott, állatszerető emberként ő sem érti, hogy K. István hogy tehetett ilyet, de semmi értelmét nem látja, hogy mindezek kapcsán tönkretegyék őt és meghurcolják a családját.”

detek_kutyas_tuntetes_15

Vasárnap reggel megkerestük Lakatos Attilát, aki kérdésünkre elmondta, hogy félreértés volt a hír, szó sem volt ellentüntetésről, ők az állatvédők tüntetéséhez akartak csatlakozni. Mint mondta, már tisztázta a félreértést a portál újságírójával. Kijelentette, hogy a bonyodalmak elkerülése végett lemondanak tervükről és nem lesznek ott tömegesen Deteken.

Szaniszló Bálint


A vajdától tudjuk: Nem lesz ellentüntetés Deteken

Miskolc, Detek – Lakatos Attila megyei cigányvajda kérdésünkre elmondta: félreértés volt az “ellendemonstráció” híre.

Videóra vették, ahogy szétveri a kutya fejét Deteken

Encs, Detek, Miskolc – A két fiatal ellen állatkínzás miatt folytat büntetőeljárást az Encsi Rendőrkapitányság.