BOON Sziréna

2016.09.15. 10:39

Harsány: emberölés volt vagy jogos védekezés?

Debrecen, Miskolc, Harsány - Szakértőket és tanúkat hallgatnak meg csütörtökön a Debreceni Ítélőtáblán a sokat vitatott harsányi ügyben.

Debrecen, Miskolc, Harsány - Szakértőket és tanúkat hallgatnak meg csütörtökön a Debreceni Ítélőtáblán a sokat vitatott harsányi ügyben.

A Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette tanácsa ma (csütörtök) dél­előtt szakértők és tanúk meghallgatásával folytatja az emberölés miatt első fokon bűnösnek talált H. Patrik ügyének, azaz a „harsányi emberölés” néven ismertté vált eset tárgyalását.

A sokat vitatott, fordulatot is vett ügyben tavaly decemberben a Miskolci Törvényszék büntetőtanácsa ember­ölés bűntettében mondta ki bűnösnek, és 12 év börtönbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte – immár megismételt eljárásban – azt a fiatal férfit, H. Patrikot, aki – a vádirat szerint – 2012 októberében egy vitában Harsányban késével többször megszúrt egy fiatalembert. A sértett fiatal a kórházba szállítás közben halt meg.

Másként ítélték meg

Mint több alkalommal foglalkoztunk vele – az első eljárásban – a „jelentős sértetti közrehatást” is figyelembe véve – felmentette a Miskolci Törvényszék az emberölés vádja alól H. Patrikot, mert jogos védelmi helyzetként értékelte az incidensben a szúrás pillanatát. Ugyanakkor testi sértés miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte a késelő fiatal férfit.

A fellebbezések nyomán a Debreceni Ítélőtábla az elsőfokú döntést – a tényállás részbeni megalapozatlanságára hivatkozva – hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Miskolci Törvényszéket.

Újra csak fellebbeztek

A megismételt eljárásban a bíróság a jogos védelmi helyzetet nem állapította meg, és emberölés bűntette miatt elítélte a vádlottat. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság az időmúlást és az „eshetőleges szándékot”, míg súlyosító körülményként azt, hogy a férfi a halálos szúrást követően még egy alkalommal megszúrta a sértettet.

A bíróság akkor elrendelte a vádlott előzetes letartóztatását, de a vádlott és védője – „a tényállás téves megállapítása miatt, az emberölés bűntette vonatkozásában, jogos védelem okából való felmentés érdekében” – fellebbezést jelentettek be.

Nem lesz még ítélet

A Debreceni Ítélőtábla tárgyalási tervében ma még nem szerepel az, hogy ítéletet hirdetnének az ügyben.


Debrecen, Miskolc, Harsány - Szeptemberben újabb szakértőket és tanúkat hallgat meg a Debreceni Ítélőtábla.

Miskolc, Harsány - Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, és 12 év börtönbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a Miskolci Törvényszék megismételt eljárásban azt a fiatal férfit, aki 2012. októberében Harsányban késével megsebesítette a sértettet. A sértett a kórházba szállítás közben halt meg.

Harsány, Miskolc - Szakértői szakaszban jár a harsányi késelés ügy újratárgyalása. tovább »

Harsány, Miskolc - Tanúkat hallgatnak ki a héten a harsányi késelés ügyében. tovább »

Harsány, Miskolc - Kedden folytatódik a megismételt törvényszéki eljárás a késelő ügyében. tovább »

Miskolc - Elkezdődött csütörtökön a megismételt törvényszéki eljárás a harsányi késelő ügyében. tovább »

Harsány - Nem értik a harsányiak - meghalt egy fiatalember és aki megölte, nem bűnös. tovább »

Harsány - Helyszíni tárgyalást tartottak a tavalyi harsányi késelés ügyében folyó eljárásban. tovább »

Harsány, Miskolc - A Harsányban 2012 októberében történt emberölés ügyében a rendőrség a nyomozást lezárta és az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek. tovább »

Harsány - Az elmúlt hétvégén a megyei II. osztály Közép csoportjában a Harsány - Sajóörös mérkőzésen a hazaiak a győzelmet Pusztai Norbert emlékére ajánlották.

Miskolc - A rendőrség előterjesztése alapján ügyészi indítványra a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a miskolci elkövetőt, aki a megalapozott gyanú szerint megölt egy harsányi fiatalembert.

Miskolc, Harsány - Elrendelte a bíróság a harsányi emberölés elkövetőjének egy hónapos előzetesét.

Harsány - Gyásszal kezdődött a harsányi focimeccs vasárnap: megkéselték a csapat egyik tagját.

Harsány - Szombatról vasárnapra virradó éjjel egyetlen késszúrással ölt meg egy miskolci fiatal egy 21 éves harsányi fiút.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!