Friss hírek

2009.04.06. 18:49

Gólyákat engedtek szabadon Zala megyében

<p>Szabadon engedtek hétfőn öt gólyát a fenékpusztai madárgyűrűző állomásról. Eddig azért kellett róluk gondoskodni, mert tavaly túl későn bújtak elő a tojásokból, és még gyengék voltak, amikor a társaik elindultak Afrikába. Eredetileg hat gólyát szerettek volna szabadon engedni, de az egyikük közben szerelembe esett és a választottjával fészket épített a fogságban.</p>

A fenékpusztai madárgyűrűző állomáson zsákokba "csomagolták" a gólyákat, majd néhány kilométerrel arrébb - távol a villamos felső-vezetékektől - szabadon engedték őket. A zsákok egyébként azért kellettek, hogy szállítás közben se magukat, se egymást ne sebesítsék meg a madarak.

Fenékpusztáról eredetileg hat gólyát terveztek szabadon engedni, de egyikük közben szerelmes lett. A madárgyűrűző állomás egyik állandó, repülésre képtelen lakóját választotta társául, akivel fészket is épített a fogságban. A kapcsolat gyümölcse négy tojás, melyekből a kis gólyák körülbelül egy hónap múlva bújnak elő.

Magyarországon évek óta körülbelül 4-5000 gólyapár fészkel. Néhány évtizeddel ezelőtt még 15 ezren voltak. A szakemberek szerint a magasfeszültségű villanyvezetékek mellett az időjárás a legnagyobb ellenségük.

A Zala megyéből tavaly elrepült gólyáknak eddig körülbelül a nyolcvan százaléka tért vissza Afrikából, de a szakemberek szerint még van remény, a következő egy hétben a többiek is megérkezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!