felsőoktatás

2020.04.15. 11:30

Felszabadulnak a diplomák

A Miskolci Egyetem rektora örül, hogy a beragadt diplomákat végre átadhatja.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Nem kell nyelvvizsga a diplomához. Ezt a napokban jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Mint mondta, ma 75 ezer olyan felsőfokú végzettségű munkavállaló van, aki nyelvvizsga hiányában nem kapta meg a diplomáját, ezért középfokú végzettséget igénylő munkakörben dol­gozik.

Indoklásában hangsúlyozta: a gazdaságnak szüksége lesz a diplomás munkavállalókra. A nyelvvizsgamentesség minden hallgatóra vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz.

Miskolcon háromezer

A Miskolci Egyetemre máris számtalan telefonhívás érkezett a felszabadult diplomákkal kapcsolatban. Az intézmény azonban közösségi oldalán arról tájékoztatja a jelenlegi és volt hallgatókat, hogy nem tudnak semmilyen információt adni mindaddig, amíg a bejelentésben foglaltak hivatalos formában, azaz jogszabályként meg nem jelennek. Amint a részletek ismertek lesznek, az egyetem közleményt ad ki.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora azt mondta az Észak-Magyarországnak, örül a kormány döntésének. Mégpedig azért, mert azok a diákok, akik letudtak minden vizsgát, megírták a szakdolgozatukat és megvédték azt, valamint a záróvizsgát is teljesítették, kész szakemberek. De ezért, mert nincs nyelvvizsgájuk és emiatt diplomájuk sem, nem dolgozhatnak diplomás munkakörben. Ez pedig kevesebb munkabért jelent.

– A Miskolci Egyetemen közel háromezer beragadt diploma van. Bár az is igaz, hogy a hallgatók időben megszerezhették volna a nyelvvizsgát, hiszen jóval a végzés előtt tudták, hogy szükség lesz rá. De az is igaz, hogy sokszor nem a nyelvvizsga tükrözi az igazi nyelvtudást. Nekem van olyan ismerősöm, aki az írásbeli vizsgán többször is megbukott, ezért nem kapott nyelvvizsga-bizonyítványt, de közben kiválóan beszélt több nyelven is – mondta a rektor.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is üdvözli Palkovics László miniszter bejelentéseit. Mint írják, a PDSZ korábban is értette ennek a rendelkezésnek a pozitív üzenetét, de többször jelezték, hogy „a magyarországi körülmények között lényegesen több problémát és kárt okozott, mint amennyi előnnyel járt.”

Alapkövetelmény lehetne

Más a véleménye egy általunk megkérdezett egyetemi hallgatónak.

Kalina Nóra Miskolcon járt középiskolába, most pedig egy fővárosi egyetem hallgatója. Ő már a gimnáziumi évek alatt megszerzett két középfokú nyelvvizsgát, és nem egészen érti a kormány mostani intézkedését.

– Az rendben van, hogy jelenleg a koronavírus-járvány miatt nyelvvizsgázni sem lehet, azonban az otthoni nyelvtanulástól senki nincs eltiltva. Véleményem szerint a jelenlegi végzős évfolyamoknak kellene csak átadni a diplomát olyan feltétellel, hogy egy év múlva bemutatja mindenki a nyelvvizsga-bizonyítványát. Persze kérdés, hogy egyesek miért a diplomaszerzés előtti utolsó hónapokban akarnak nyelvvizsgázni. A kormány nemrég még azt akarta, hogy csak a nyelvvizsgával rendelkezők nyerhessenek egyetemi felvételt. Ez egyébként reális elvárás lenne, hiszen a gimnáziumi évek alatt el lehet jutni a nyelvvizsga szintjére. De a nyelvtudás ma már alapkövetelmény lehetne minden fiatal esetében. Nemrég történt, hogy külföldi egyetemisták akartak vásárolni valamit a cukrászdában, de a pultnál senki nem tudott velük kommunikálni. Amikor külföldön voltam, azt tapasztaltam, hogy a nem angol nyelvterületeken mindenki tud angolul, még a nyugdíjasok is. Itthon pedig, ha valaki elmegy diplomás állásinterjúra, szinte alapkövetelmény a társalgási szintű nyelvtudás – sorolta érveit Nóra.

(A borítóképen: Nyelvvizsga nélkül is megkapja mindenki a diplomáját)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!