Prevenció

2020.02.23. 16:00

„Azért kábítószerezek, mert vagány vagyok”

A drog jelen van Tiszaújvárosban, és a családoknak komoly szerepe van abban, hogy ezzel tudjanak mit kezdeni.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum valamennyi tagintézménye elkészítette az éves drogprevenciós munkájáról szóló beszámolóját, s ezek alapján elkészült a 2019- ben megvalósított programok összegzése, melyet az önkormányzat képviselő-testülete elfogadott – olvastuk a város internetes honlapján.

„A tiszaújvárosi kábítószerügyi helyzetről a Nemzeti Drogellenes Stratégia értelmében 2020-ban lesz úgynevezett kontrollvizsgálat – fogalmazott Pálnokné Pozsonyi Márta, a Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke. – Korábban 2018-ban volt egy részvizsgálat az alapellátásban és a védelembe vett gyerekek körében. 2012- ben próbálkoztunk egy átfogó vizsgálattal, de a szülők beleegyezését nagyon nehéz volt megszerezni. Az adatvédelem miatt a szülők többsége nem írta alá a beleegyező nyilatkozatot, így nem lehetett hozzáférni az adatokhoz. Jósló jellegű adataink voltak. Akkor az országos átlag alatt voltunk valamivel, és a marihuánás cigaretta volt a domináns, illetve a biofű és az új drogok, amik megjelentek, például a kristály. A fiúknál az illegális, úgynevezett kemény drogok, a lányoknál a nyugtatók voltak túlsúlyban.”

Patkányméreg a cigire

„A Tárki is csinált egy felmérést, amit szakfolyóiratban olvastam. Ez Borsod megyét vizsgálta, nem Tiszaújvárost, de három megyét hasonlított össze, és azt állapította meg, hogy nálunk inkább a különböző nyugtatókat használják a fiatalok nagyobb arányban, illetve hogy elsősorban a szociálisan hátrányosabb helyzetű területeken a gyengébb minőségű drogot fogyasztják. Akár olyat is, hogy a cigarettára patkánymérget szórnak, és azt szívják. A jobb helyeken azért a minőségi drogot fogyasztják. Az biztos, hogy a drog jelen van Tiszaújvárosban is, és a családoknak komoly szerepe van abban, hogy ezzel a droghelyzettel mit tudunk kezdeni.”

Kevesen jelentkeznek

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum olyan fórum, aminek a különböző intézmények a tagjai. Az iskolákban folyik egy prevenciós tevékenység, a kezelés, ellátás területén pedig a pszichiátria segíthet abban, hogy megfelelő helyre irányítsák a fiatalokat. A drogambulancia vezetőjével folytatott konzultáció során kiderült, hogy viszonylag kevesebben jelentkeznek most az ellátási helyeken. De attól nem nyugodhatunk meg, hogy kevés ez a létszám, mert ez nem azt jelenti, hogy kevesebb drogfogyasztó van, akár Tiszaújvárosban is. Azért Tiszaújvárosban a helyzet talán egy picit jobb, a környező településeken rosszabb. Ott inkább előfordul az, hogy az életükre veszélyes, gyengébb minőségű drogokat fogyasztják. Ott fordulhat elő olyan, hogy a gyermeket beviszik mentővel, és beavatkozás szükséges. De a fiatalok többsége azt mondja, hogy ez a beavatási szertartás része, és hogy vagány vagyok, megcsinálom…

(A borítóképen: A lányoknál a nyugtatók voltak túlsúlyban | Fotó: ÉM )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!