Miskolc

2019.11.13. 08:30

Maradt munkája a pártoknak

Keddig kellett (volna) eltüntetni a választási plakátokat.

Tajthy Ákos

Veres Pál plakátjai az Ifjúság útján

Fotó: Bujdos Tibor

A vonatkozó törvény szerint kedd délután négy órakor járt le annak határideje, hogy az önkormányzati választáson indult jelöltek és jelölőszervezetek eltávolítsák a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

„Bejáráson”

Minthogy néhány hete lapunknak szinte minden, a megyeszékhelyen jelölteket állított párt ígéretet tett a kampányanyagok eltávolítására, szerkesztőségünk úgy döntött: magunk ellenőrizzük, hogyan sikerült ez a munka.

 

A belváros, az Avas, a Szentpéteri, a Zsolcai és a Csabai kapu, Diósgyőr vagy a Majláth bejárása után kijelenthető: bár a szándék megvolt, a kivitelezésbe némi hiba csúszhatott. Az úgynevezett elefántfül-reklámtáblák többsége eltűnt, viszont a műanyag, illetve OSB-lapokra elhelyezett és szemmagasságban felragasztott plakátokból is maradt még kint.

A Velünk a Városnak elsősorban a Veres Pál polgármestert ábrázoló kampányanyagai voltak még kint kedd délután, a Fidesz–KDNP-nél viszont elsősorban a választókerületekben állított képviselőjelöltek szóróanyagai díszelegtek még több városrészben. Hogy igazságosak legyünk, hozzá kell tennünk azt is, hogy ha elenyésző számban is, de a Mi Hazánknak és az Új Lendületnek is voltak még kint plakátjai kedden.

Boros Norbert, az ÉMÁSZ szóvivője lapunknak azt mondta, a társaság villanyoszlopain kint maradt plakátokat dolgozóik távolítják el, azonban az ilyesmi nem túl gyakori.

Érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál is, ahol elmondták: a kialakult gyakorlat alapján a jogszabályi rendelkezés alkalmazása előtt a plakátokat kihelyező jelölő­szervezetek írásbeli tájékoztatást kapnak arról, hogy jogszabályi kötelezettségüknek tegyenek eleget.

– A tájékoztatásban felhívjuk a figyelmet arra, hogy e kötelezettség elmaradása esetén a plakátokat a Városgazda a választást követő harmincadik nap után eltávolítja, a művelet költségeit pedig a jelölőszervezetre hárítja át – írták közleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!