Tokaj hírei

2011.02.09. 07:04

"Nem itt dől el az erőmű sorsa"

<p>Szerencs - "A világörökségi értékek megőrzése mellett fontos a munkahelyek megőrzése és újak teremtése is..."</p>

Hogy a Szerencsre tervezett szalmaerőmű megépítését támogatók, avagy ellenzők száma több-e, nehéz lenne megmondani, az azonban tény, hogy ez az ügy évek óta borzolja a kedélyeket Tokaj-Hegyalján. Érveket és ellenérveket is hallottunk már szép számmal, ám a két fél álláspontja jottányit sem közeledett egymáshoz. Így az is nagy eredmény volt, hogy a szerencsi képviselő-testület ülésén sikerült egy asztalhoz ültetni a feleket, ahol a borászok képviselője vázolta, hogyan működik elvi síkon az örökségvédelmi tervezet, az erőmű építtetője ismertette az elképzeléseiket, és a térség fejlődését szem előtt tartó civil szervezet képviselője is elmondhatta álláspontjukat. Erről lapunkban is olvashattak, s bár semmiféle állásfoglalás nem hangzott el egyik részről sem, mindössze egy ígéret, hogy a felek nem zárkóznak el a párbeszéd folytatásától, ez újfent felszította a térségben az indulatokat.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere ezt követően nyilatkozott lapunknak. Elmondta, hogy még az önkormányzati választások előtt megkereste őt Voltay Géza, a BHD Zrt. igazgatóságának elnöke, ám azt válaszolta neki, hogy a választások után üljenek le beszélni.

Közösen kell dönteni

– Később kaptam tőle egy levelet, amelyben a társaság felajánlotta megvételre a városnak azt a területet, ahová eredetileg építették volna a szalmaerőművet, ebből arra következtettünk, hogy a BHD lemondott a beruházásról. A következő levélből azonban kiderült, nem erről van szó, hanem hogy hajlandók másik helyszínt keresni az erőműnek és a teljesítményét is megfeleznék. Kérte, hozzunk össze egy beszélgetést a borászok képviselőivel, erre kínált lehetőséget a testületi ülés, ahonnan békésen álltunk fel – összegezte Koncz Ferenc.

Mint mondta, ő már akkor is jelezte, nem ettől függ majd, hogy lesz-e erőmű vagy sem, a kérdés az UNESCO-nál fog eldőlni, akinek a képviselői a térségben jártak tavaly szeptemberben. Nem ellenőrizni jöttek, hanem tájékozódni és ajánlásokat tenni. Azóta elkészült az ICOMOS szakértőinek jelentése, amelynek egy részlete már magyarul is olvasható (erről korábban már írtunk – a Szerk.)

– Az ajánlásban megfogalmazottak méginkább megerősítették, hogy nem Szerencsendől el a szalmaerőmű sorsa – hangsúlyozta Koncz Ferenc. Hozzátette azt is: ez a jelentés az eredeti helyszínről és az eredeti nagyságrendről szól, s abban biztos volt, hogy ezt nem fogja engedni az UNESCO, és erre figyelmeztette is az előző városvezetést. – Ám az új helyszín elfogadásával lényegi változás állt be az „erőművisták” véleményében, ami korábban nem volt jellemző: menjünk távolabb a 37-es úttól és legyen kisebb. Ez helyes, de hogy mi lesz a vége, arról közösen kell döntenie a lobbistáknak, a borászoknak és az UNESCO képviselőinek – hangsúlyozta.

Fontos a munkahely is

Megjegyezte: az ajánlásból az látszik, hogy a bizottság további szigorításokat javasol a térségben, leginkább az erőművel kapcsolatban, de hogy pontosan mit értenek ez alatt, egy hosszabb értelmezésnek lehet a tárgya.

– Egy biztos, mi szerencsiek a világörökségi értékek megőrzése mellett ugyanilyen fontosnak tartjuk a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek teremtését, vagy épp az útépítés ügyét is. Fejleszteni kell, de nemcsak Szerencsen, hanem minden településén Hegyaljának, hiszen az itt élők jogos igénye, hogy mindenki tisztességes munkához juthasson és abból tisztességesen megélhessen és eltarthassa a családját. Ebben a borászoknak is hasonló a véleménye – hangsúlyozta a polgármester.

ÉM-UM 


"Rendkívül súlyos következtetések"

– Még nem olvastam végig a teljes angol nyelvű jelentést, de azt már látom, hogy egy rendkívül súlyos következtetéseket tartalmazó összetett dolog, amit tovább fogunk tanulmányozni, mert szeretnénk pontosan megérteni a részleteket. Ezzel párhuzamosan szeretnék minél hamarabb találkozni Koncz Ferenc polgármester úrral, hogy kialakíthassuk a közös véleményünket – jelezte Voltay Géza arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye az ICOMOS szakértői által megfogalmazott ajánlásokról.


Erőmű, Szerencs: ne szalmából!

2/7/2011 boon.hu | Szerencs - Nem szabad megépíteni a Szerencsen a szalmaerőművet: ez áll a friss UNESCO -ICOMOS jelentésben, mert világörökségi terület. Szerkesztőségünknek eljuttatott levél egy másik lehetőséget tartalmaz - a föld mélyébe tekint.

Szerencsi szalmaerőmű: nem szabad megépíteni

eszak | 2011.02.07 09:50
Szerencs - Elkészült az ICOMOS-jelentés a Szerencsre tervezett szalmaerőmű kapcsán: nem szabad megépíteni.

Kulturált módon fogadta Szerencs polgármestere az UNESCO javaslatát

2/6/2011 boon.hu
Mint ismeretes napokban látott nagyvilágot az UNESCO és az ICOMOS egységes állásfoglalása, mely szerint nem javasolják Szerencs térségében szalmatüzelésű erőmű építését.

A szerencsi polgármester szerint az erőmű ügye túlmutat Szerencsen

2/5/2011 boon.hu
Szerencs - A szerencsi önkormányzat továbbra is egyformán elkötelezett a világörökségi értékek, valamint a munkahelyteremtés iránt. Így reagált Koncz Ferenc, Szerencs fideszes polgármestere a "Tokaji történelmi borvidék kultúrtájról" készült UNESCO-tanulmány pénteken megjelent kivonatára, amely szerint nem szabad szalmatüzelésű erőművet építeni a város mellett. A polgármester véleménye szerint az erőmű nem csak Szerencs ügye.

Az UNESCO szerint nem szerencsés megépíteni a szerencsi erőművet

2/5/2011 boon.hu
Szerencs - Nem szabad a szalmatüzelésű erőművet a tervezett, Szerencs városától keletre eső területre telepíteni, mert egy ilyen erőmű súlyos negatív hatást gyakorolhat a világörökségi helyszín számos jellegzetességére. Ezért minden erőfeszítést meg kell tenni a beruházás leállítására - olvasható az UNESCO nyáron Magyarországon járt munkatársainak jelentésében.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!