Tiszaújváros hírei

2016.02.10. 14:20

Nyolc helyi érték már tagja a tiszaújvárosi gyűjteménynek

Tiszaújváros - Bárki javasolhat írásban tárgyat, hagyományt, jelképet, történeti értéket.

Tiszaújváros - Bárki javasolhat írásban tárgyat, hagyományt, jelképet, történeti értéket.

Tiszaújváros képviselő-testülete a Derkovits Kulturális Központot bízta meg a Tiszaújváros Települési Értéktár létrehozásával és annak gondozásával. A kulturális központ a legutóbbi testületi ülésen adott számot munkájáról.

A 2015. január 8-án alakult, 5 főből álló Tiszaújváros Települési Értéktár Testület megkezdte a helyi értékek gyűjtését, feltárását – tudtuk meg a város internetes portáljáról.

Az értéktár gyűjteményébe bekerült személyek, épületek megismertetésére és munkásságuk népszerűsítésére, valamint a testület munkájának bemutatására honlap készült, amely a www.ertektar.tiszaujvaros.hu címen érhető el.

Az eltelt egy évben 8 helyi érték került be a gyűjteménybe: a tiszaszederkényi református templom és parókia, Huszár Andor életműve, az 1957-ben átadott első lakóházak a Szederkényi úton, Tisza-part városrész készenléti lakótelepének házai, a víztorony, a sportcentrum, a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő gyógyfürdője, a Derkovits Kulturális Központ Helytörténeti Gyűjteménye.

A szakmai testület úgy gondolta, hogy ezek közül Huszár Andor életműve méltó arra, hogy bekerüljön a megyei értékek közé. A testület elnöke kezdeményezte az életmű Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba történő felvételét.

Folyamatos a frissítés

A megyei bizottság február 1-jei ülésén azonban levette napirendjéről a javaslat tárgyalását.

A testület tagjai szakmai programokon is részt vettek, többek között Bükkszentkereszten és Hatvanban, a tapasztalatokat felhasználva folyamatosan frissítik, adatokkal, információkkal töltik fel honlapjukat.

2015 őszén pályázatot írtak ki az értéktár logójának megtervezésére. A beérkezett munkák közül a „Szederlevél” jeligéjű pályázat nyerte el az értéktártestület tetszését.

A települési értéktárba való bekerüléshez írásban továbbra is bárki javasolhat egy tárgyat, hagyományt, jelképet, környezeti értéket. A „jelölések” elfogadásáról a helyi értéktártestület dönt.

ÉM-TU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!