Tiszaújváros hírei

2011.04.01. 20:01

Rendőri védelmet kér a hejőszalontai romáknak az Amnesty

<p>Az Amnesty International arra kéri a rendőrséget, hogy akadályozza meg a rasszista erőszakot Hejőszalontán, ahová demonstrációt hirdetett szombatra a Jobbik Magyarországért Mozgalom a "cigányterror" ellen. A jogvédő szervezet a tiszaújvárosi és az országos rendőrfőkapitánynak is írt levelet az ügyben pénteken.</p>

Az Amnesty International Magyarország igazgatója és munkatársai Hejőszalontán lesznek szombaton több más civil szervezettel együtt, hogy figyeljék a helyzet alakulását, és élőlánccal próbálják megvédeni a helyi romákat, ha kell.

Az Amnesty International figyelmeztette a magyar hatóságokat nemzetközi jogi kötelezettségükre, mely szerint minden állampolgárnak egyenlően biztosítani kell a személyes biztonság védelmét, valamint mindent meg kell tenni azért, hogy megelőzzék és megbüntessék a nem állami szereplők által elkövetett erőszakot, különösképp a rasszista indítékú erőszakos cselekményeket.

A jogvédő szervezet arra szólította fel a rendőrséget, hogy Hejőszalontán és más falvakban biztosítson megfelelő védelmet a romáknak és tartsa fenn a törvényes rendet.

A Jobbik csütörtökön közölte, hogy fáklyás felvonulást tartanak jobbikos országgyűlési képviselők részvételével szombat este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőszalontán. A felvonulásra szóló felhívás címe: "Demonstráció a cigányterror ellen." A rendezvényen több jobbikos országgyűlési és önkormányzati képviselő is felszólal. A Jobbik egy március 23-i hejőszalontai gyilkosságra hivatkozik: megöltek egy 50 éves asszonyt, az eddigi adatok szerint az albérlői. Még aznap Egyed Zsolt és Balla Gergő, jobbikos országgyűlési képviselők közleményükben azt állították: "Hejőszalontán brutális, cigánybűnözők által elkövetett gyilkosság történt".

Közben a Facebook közösségi portálon élőláncot szerveznek civilek, hogy megóvják a hejőszalontai romákat. A Hejőszalontai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Balogh Adrien közölte: mind a 350 roma nagyon fél a szombati eseménytől. A romák nem értik, miért őket tartják bűnösnek egy olyan gyilkosság miatt, amelynek még sem körülményei, sem elkövetői nem ismertek.

- Független Hírügynökség -


Civil élőlánc védheti a hejőszalontai romákat a Jobbiktól

fuggetlen | 2011.04.01 17:54
Hejőszalonta - Élőláncot alkotva próbálják megóvni a hejőszalontai romákat a Facebook közösségi portálon szerveződő civilek a szombati Jobbikos demonstráción. A párt ismét "cigánybűnözésről" beszél, egy nemrég történt gyilkosságra hivatkozva szervez fáklyás felvonulást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

Hejőszalonta: "Demonstráció a cigányterror ellen"

fuggetlen | 2011.03.30 22:00
Hejőszalonta, Miskolc - Demonstrációt, fáklyás felvonulást tartanak jobbikos országgyűlési képviselők részvételével szombaton este, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőszalontán. A felvonulásra szóló felhívás címe: "Demonstráció a cigányterror ellen."

A Jobbik a "cigányterror" ellen - csendőrség lesz Hejőszalontán?

fuggetlen | 2011.03.29 14:27
Hejőszalonta, Miskolc - A Jobbik Hejőszalontára hívja "azokat az embereket, akiknek elegük van a cigányterrorból." - olvasható a parlamenti ellenzéki párt meghívójában. A Jobbik szerdán tart sajtótájékoztatót, melynek ez a témája, Miskolcon. Hejőszalontával kapcsolatos terveiket ott jelenti majd be Egyed Zsolt országgyűlési képviselő és Szegedi Márton, a párt miskolci országgyűlési képviselője - válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére a Jobbik szóvivője.

Emberölés Hejőszalontán

eszak | 2011.03.23 09:10
Miskolc, Hejőszalonta - Otthonában, előzetes szóváltást követően megöltek egy 50 éves hejőszalontai asszonyt kedden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!