Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.18. 12:13

Vadkacsák a Vár–tónál Kisvárdán

Kisvárda – A kisvárdai Vár előtti tó, elmúlt évi rendbetételét követően, gazdag növény és állatvilág vette birtokába a tó víz felületét s az abban elhelyezkedő, sásos, nádasos területeket.

Kisvárda – A kisvárdai Vár előtti tó, elmúlt évi rendbetételét követően, gazdag növény és állatvilág vette birtokába a tó víz felületét s az abban elhelyezkedő, sásos, nádasos területeket.Már korábban is gazdag növény és állatvilága volt a tónak. Mostanra ez megduplázódott. Napközben is többször megjelennek, a búvóhelyként szolgáló nádasos–zsombékos kis szigetekből a vadkacsák. Az esti szürkület kezdetével pedig folyamatosan kimerészkednek „vadászni” a szabadvízi területekre. Az elmúlt napokban a már késő esti szürkületben mintegy kéttucatnyi vadkacsát számoltam meg. Ezek látványa, a rácsodálkozás, megfigyelés már hozzátartozik a Vár, a Vár–tó mindennapi hangulatához.

A vadkacsák költési ideje, kedvező időjárási feltételek mellett márciustól májusig terjed. Évente egyszer költenek, egy fészekalj 8–12 tojást tartalmaz. A vadkacsák mindenevők, étrendjük füvet, tavi növényeket, szágót, bogyókat és különféle magvakat tartalmaznak Vigyázzuk és védjük a természet adta rácsodálkozási lehetőségünket, mert azok hozzátartoznak a Vár–tó hangulatához.

 

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!