Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.04. 12:04

Adótartozás: családban marad

Nyíregyháza - Közel hatezren tartoznak legalább tíz-, illetve százmillióval az adóhivatalnak. A NAV minden negyedévben közzéteszi honlapján az adótartozással rendelkező cégek, illetve magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáját. Az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégek felsorolása 68 oldalon át tart a honlapon, a december 31-ei állapotot tükröző listán összesen 1768 cég neve szerepel – három hónappal ezelőtt, a szeptember 30-ai állapotot rögzítő összesítés során ez a szám 82-vel volt kisebb.

Nyíregyháza - Közel hatezren tartoznak legalább tíz-, illetve százmillióval az adóhivatalnak. A NAV minden negyedévben közzéteszi honlapján az adótartozással rendelkező cégek, illetve magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáját. Az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégek felsorolása 68 oldalon át tart a honlapon, a december 31-ei állapotot tükröző listán összesen 1768 cég neve szerepel – három hónappal ezelőtt, a szeptember 30-ai állapotot rögzítő összesítés során ez a szám 82-vel volt kisebb. A cégek egy része felszámolás alatt áll, mások végelszámolással érintettek, a vállalkozások között 43 Szabolcs megyeit találtunk – ez tizenöttel kevesebb, mint a legutóbbi alkalommal. Tizenhat vállalkozásnak Nyíregyházán van a székhelye, Hodászt három, Újfehértót, Leveleket, Záhonyt és Ófehértót két-két cég képviseli az összesítésben, melyen mások mellett apagyi, buji, dögei, szakolyi, nyírlugosi, nyírpazonyi, rakamazi, penészleki és nyíradonyi társaságok is megtalálhatók. A 100 millió forint feletti tartozást felhalmozók között van építőipari, zöldség-gyümölcs feldolgozó, ingatlanfejlesztő és -forgalmazó, termeltető cég éppúgy, mint raktározási, számítástechnikai, vagyonvédelmi vagy fuvarozó.

Nőtt a megyei tartozók száma

A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáján a három hónappal ezelőttinél 116-tal többen, 3870-en szerepelnek, az összesítés 161 szabolcsi adózót nevesít – jóval többet, mint a lista legutóbbi közzétételekor, hiszen tavaly ősszel 116-an szerepeltek a listán. A 2733 feltüntetett magánszemély közül 118-an szabolcsiak. Többek neve és címe nem először olvasható a listán, melynek tagjai közül harminc-nyolcan Nyíregyházán élnek. A megyeszékhelyet hét-hét névvel Mátészalka és Ibrány követi, majd az öt nagy adóssal bíró Nyíradony következik. Nagyhalász négy, Kisvárda, Újfehértó és Tiszavasvári három-három névvel szerepel a felsorolásban, Nyírbátort, Rohodot, Tiszalököt, Nyír-tasst, Kállósemjént, Kótajt, Demecsert és Nyírteleket ketten-ketten képviselik.

Több mint harminc megyei település egy-egy adóssal képviselteti magát, ilyen mások mellett Mándok, Nagykálló, Geszteréd, Nyírbogdány, Ajak, Dombrád, Olcsva, Nyír-pazony, Vasmegyer vagy Kántorjánosi. Érdekes, hogy Ibrányban három adósnak is azonos a családneve, ám a címük különbözik, és ugyanazon a címen ugyanazzal a családnévvel, de különböző keresztnévvel szereplőket is találunk.

Házastársak a listán

Az egyéni vállalkozók 1137-en vannak, közülük 43-an szabolcsiak. Tizennégy nyíregyházi név olvasható a honlapon, Mátészalkáról és Csengerből hárman, Fehérgyarmatról, Nyírmeggyesről, Kisvárdáról és Levelekről ketten-ketten szerepelnek az összesítésben, melyen további tizenöt megyei település érintett egy-egy nagy adós egyéni vállalkozóval, így találunk kéki, kemecsei, balkányi, nyírbogáti, vámospércsi és tornyospálcai tartózókat is. Az egyéni vállalkozók listáján három házastárs is szerepel: egy csengeri, egy mátészalkai és egy nyírmeggyesi férj és feleség neve és címe is feltűnik a NAV honlapján olvasható felsoroláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!