Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.30. 08:37

Évet értékeltek a rétközberencsi polgárőrök

Rétközberencs - Az évértékelő rendezvényen Kovács Károly, Rétközberencs polgármestere megköszönte a polgárőrök munkáját, akik aktívan megállták a helyüket. A végrehajtott feladatokat számokban Mándoki Tibor, a polgárőr egyesület ügyvezetője ismertette.

Rétközberencs - Az évértékelő rendezvényen Kovács Károly, Rétközberencs polgármestere megköszönte a polgárőrök munkáját, akik aktívan megállták a helyüket. A végrehajtott feladatokat számokban Mándoki Tibor, a polgárőr egyesület ügyvezetője ismertette. Az átszervezett polgárőrség létszáma jelenleg 42 fő. Együttműködési megállapodásokat kötöttek a ( rendőrség, katasztrófavédelem, önkormányzat, iskola ) képviselőivel. Tavaly 229 napon voltak szolgálatban a polgárőrök és 3520 órát teljesítettek. Rétközberencsen nincs pihenő, az elnökség 24 órás ügyeletben van, így ha rendkívüli szolgálatra ( baleset, tűz stb. ) van szükség meg tudják oldani. A kevés támogatásból és a pályázaton nyert pénzből felszerelésüket fejlesztették. Szolgálati gépkocsi nincs, a pénz kevés, de minden polgárőr rendelkezik a szolgálat ellátásához szükséges eszközökkel, felszereléssel. A nyáron polgárőr napot is tartottak a településen. Nehéz, de eredményes éven vannak túl, ám tudják, hogy megjelenésük visszatartó erővel bír.

Balla Ferenc r. főhadnagy hozzászólásában elmondta, megérti azt, hogy a településen többet szeretnék látni a körzeti megbízottat. A létszám kevés, a munka sok. A rendőrök a lehető legtöbbet vannak a településen. A közös szolgálat egyelőre legyen annyi, hogy a polgárőrök bejelentkeznek a szolgálat elején, figyelnek és jeleznek a rendőrök felé. 2012-ben Rétközberencsen 82 db. ismertté vált bűncselekmény történt. Ebben a számban már a polgárőrök munkája is benne van, és további javuláshoz az jelentheti a tartalékot, ha nem csak éjszaka, hanem nappal is szolgálnak.

Bakó Károly elmondta, hogy a polgárőrség nagy átalakuláson ment keresztül. Fontos, hogy csak törvényesen lehet szolgálatot ellátni. A polgárőröket a törvények védik is, de ezek a törvények őket is kötelezik. A polgárőrök munkáját minden évben a rendőrség - a főkapitányon keresztül - megköszöni.

A jutalmak és elismerések átadásával, majd egy vacsorával zárták a rendezvényt. Elismeréseket kaptak: Papp László, Mándoki Tibor, Pócsi János László, R. Kovács Bertalan, id. Basi Károly, Szuhai András, Hamza Tibor, Dudás Zoltán, Szabó Béla, és id. Dudás Gyula, Kovács Károly polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!